• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ADAM: už ho máme doma a spokojenost:o)
    ADAM
    ADAM --- ---
    Tenhle mlýnek je imho ok XMARGE
    MAASHA_PHIRZT
    MAASHA_PHIRZT --- ---
    JINX: Na to má vliv řada věcí; pomíjím kvalitu a čerstvost zrnkové kávy a postup přípravy (především poměr káva:voda, hrubost mletí a čas) - ty jsou všechny hodně důležité, ale předpokládám, že zrnkovou kávu máš čerstvou (ideálně do měsíce od pražení) a stejnou jako v kavárně, a na postup přípravy je potřeba přijít (může pomoct https://baristahustle.com/blog/the-coffee-compass/ ) a pak se ten funkční pokoušet replikovat (přičemž jiná zrna budou pravděpodobně potřebovat jiné parametry). Např.:
    - čerstvost mletí - je potřeba mlít těsně (tj. v řádu minut) před přípravou kávy (ale to předpokládám děláš)
    - konzistence mletí <=> kvalita mlýnku - určitě je potřeba nějaký mlýnek s mlecími kameny (ne s čepelemi), alespoň něco jako ruční mlýnky hario nebo porlex; úroveň, od které podle mě ani pokročilý domácí uživatel nepozná rozdíl, začíná u ručních mlýnků od cca 3000 výš (aergrind/handgrind, commandante, lido, helor, kinu) nebo několikanásobně dražších elektrických
    - způsob přípravy - překapávaná káva (předpokládám, že tím myslíš nějaký automatický překapávač) je v principu stejná jako Hario V60 nebo Kalita Wave a podobné "ruční" překapávače v tom, že v kontaktu s namletou kávou je vždy jen část vody a jen relativně krátký čas - oproti tomu french press (a v zásadě i clever dripper nebo aeropress) jsou "immersion" metody, kdy je většinu doby v kontaktu s namletou kávou všechna voda (v případě frenchpressu dokonce celou dobu)
    - filtr - kovový (tj. typicky frenchpress) na rozdíl od papírového (typicky Hario V60/clever dripper/Kalita Wave) propustí oleje, což má typicky za následek plnější tělo (což ale zároveň může některé jemnější chutě zastřít)
    - voda - velmi zjednodušeně je potřeba "tak akorát tvrdá" voda

    Subjektivní názor: Hario V60 má podle mě větší "rozptyl" než clever dripper - na V60 jde udělat lepší káva, ale je to výrazně náročnější na postup přípravy, a snáz člověk (zvlášť než se s tím víc naučí) udělá kávu nepříliš dobrou; v clever dripperu člověk nedosáhne na ten strop, ale nepotřebuje tolik tréninku/zkušeností a většinou se mu podaří aspoň "docela dobrá" káva.
    Kavárenskému překapávači bude blíž V60, ale i ten clever dripper díky papírovému filtru víc než ten frenchpress.
    ADAM
    ADAM --- ---
    JINX: clever dripper je best. Máš možnost ovlivnit čas extrakce
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JINX: V tom ti těžko radit. Příprava kávy je hrozně individuální. Pokud chceš překapávanou zkusil bych tu Hario V60, pokud nemáš možnost to prostě připravit stejně jako v té kavárně kde ti chutná.
    JINX
    JINX --- ---
    MILAZAJICEK: Takze je lepsi pouziti dripperu? Nebo neceho jineho?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JINX: french press není prekapavana káva a to kouzlo bude hlavně v mletí pokud máš stejná zrna.
    JINX
    JINX --- ---
    Ve frenchpressu se mi vubec nedari udelat stejne dobre kafe tak jako maji prekapavane v kavarne kam si chodim kavu kupovat. Vodu pouzivam filtrovanou. Pomuze tomu vymena frenchpressu za jiny nastroj?
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    NOISEGATE: Však píše že na filtr:-)
    Btw na heurece je jedna recenze která je založená na mletí do džezvy:-D
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    EXAGE: tyjo, co bych za takovej gear dal :) jestli nechcete brat do kanclu kafe za 1000,- a vic, tak mi ted do prace bereme tuto: https://www.manucafe.cz/ethiopia-djimmah-zrnkova-kava-x120
    V tyhle cene (592,- / kg!!) jsem jeste nic lepsiho nepil. Svetle prazeny, kyselina akorat (takze dost ;) )
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    UMIAKI: tak to neni jen o "snobs" :) Na blbym mlynku proste na espresso neumeles. Na drip a french to bude fajn mlynek.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    XMARGE: Za tu cenu nic lepšího neseženeš. Kolega ho koupil už tchyni i rodičům :-)
    Kávoví snobs ti možná ale řeknou, že dobré mlýnky začínají na Baratza Encore...
    ADAM
    ADAM --- ---
    XMARGE: matka jej ma a ja bych rekl, ze je gut. vypada dobre, pri mleti to neni moc hlucne. za me ok.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    Chtěla bych manželovi koupit elektrický mlýnek na kávu pro domácí potřeby. Ne ruční, ten máme a používáme na namletí menší množství kávy. Doma děláme jen překapávanou (drip nebo chemex) případně french press. Primárně bude sloužit spíš na namletí třeba 100g naráz, které si pak muž odnáší do práce (kde si dělá většinou french press).
    Je tahle mašina dobrá volba, nebo koupit něco jiného? https://kavomlynky.heureka.cz/delonghi-kg-89/recenze/#section
    NTR23
    NTR23 --- ---
    RADAS
    RADAS --- ---
    EXAGE: Do kanceláře úplně v pohodě mašina. Jen někoho kdo Vám nastaví mletí na kávomlýnku.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    EXAGE: co maji byt brusny kotouce? :D :D :D plochy kameny? :D :D :D
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    EXAGE: myslím že to není jen o kafi a vybavení, jde taky dost o ruce, tj. když si s tím vihrajes tak se výsledky dostaví, ale to tě bude stát čas každý kafe co si budeš chtít udělat, kazdy kdo se kolem toho bude motat ti to může rozhodit.... nemluvě o změně zrn v mlýnku(pochybuji že zaměstnavatel bude všem platit výběrovou).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    EXAGE: nebylo by nejlepsi skocit nekam, kde ti na vahu prodaj 5-10 deka (treba EMA) a proste to vyzkouset?
    nevim jak u espressa, nepiju, ale u filtru udelaj dobry zrnka nejvic muziky mi prijde :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam