• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    MR_DAN: Snad nedostanu zase minusko za obranu MM, ale da se to resit tak, ze konvici pod sitko postavis, az je vsechna voda v nem. Ale uznavam, ze to neni moc prakticky lifehack :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KYTT: na internetch ctu, ze to je obecny problem prekapavacu bez regulace prutoku, ze kdyz se v nich dela mensi mnozstvi, nez na kolik jsou stavene (coz je u MM 1,25l, pisou aspon 1l aby clovek delal), tak ta namleta kava klade mensi odpor te vode, ktera nasledne proteka moc rychle a nestiha se do ni uvolnit tolik chuti...
    videl jsem nektere verze MM, kde ten kosik na filtr ma ze strany packu na 100%, 50% a 0% prutok, takze si z toho clovek udela takovy clever dripper trochu, ale to se neslucuje s "zapnout a jit se oblikat, nez se udela kafe, to pak jen popadnout a bezet", clovek u toho musi stat
    clovece pisu SZ ohledne toho ochutnani :-)
    KYTT
    KYTT --- ---
    MR_DAN: To mám v práci, ten switch využíváme hodně, ale nemám porovnání s kafem z jiných strojů. Pokud si z Prahy, můžeš se stavit a ochutnat :D
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    co Select verze Moccamasteru? Pry ma prepinac na mensi mnozstvi (6 vs 10 salku), ktery snizi prutok a zlepsi vyslednou chut pro mensi mnozstvi ... coz je asi presne to o cem jsem psal :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    jeste nekdo nejaky tip na prekapavac? precejen jsem sem neprisel resit moccamaster ... mimochodem je na prodej, kdo by chtel, dobre opecovany a cisty
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    Mne prijde MM nejblbuvzdornejsi nastroj na kafe :) Zkus trochu vic kavy nebo vic najemno, treba to pomuze. Paradoxne nejlepsi batch brew si delam doma, vsude v kavarnach ho maji proste meh
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KYTT: jasne, samozrejme, dokonce i rucni mlynek jsem jak neandrtalec zkusil ve vire, ze to by mohl byt pachatel...
    imho je to teplota vody, spatna extrakce dana designem, nebo kombinace obojiho...

    kazdopadne Sage nebo Bonavita, mozna spis ten prvni jmenovany, co? Pokud bych zjistil, ze mam proste radsi kafe z vic horky vody, tak na tom si to nastavim... zas Bonavita ma nejlepsi sprchu
    KYTT
    KYTT --- ---
    MR_DAN: hrát si s hrubostí mletí, tj jít víc do jemna, aby si měl silnější extrakci si hádám taky zkoušel? :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    jako agent cooper tam posle uplne temne cerny kafe z konvice ktera je budto cerstve uvarena (moc horky), nebo stala na tom ohrejvacku kdo vi jak dlouho a mlaska si :-D
    jenze on jak prijede to toho twin peaksu tak tam vychvaluje vsechno...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    UMIAKI, KYTT: no ja nevim, jak nejsem profi somelier, tak nemam pro to uplne tu terminologii :-)
    ta chut je takova plnejsi, intenzivnejsi, jde mnohem agresivneji do kysela (coz ja hodne rad) ... z MM mi prijde, ze by to vylezlo taky, ale ne s 6g/100ml, musel bych tam dat tak 10

    ono to neni o tom boschi, ten mozna poprve zazil vyberovy kafe, ale takhle mi chutna filtr i treba v doubleshotu nebo jinde kde delaji batch brew, z aeropressu mi leze podobna chut ... mozna je to vyssi teplotou vody? protoze aeropress zalejvam z trochu "protoceny" rychlovarky, cili tak 95 a nechavam extrahovat tak pul minutky max (delam z nouze tak jeden aeropress za rok, hlavne zadny soudy)

    nebo jestli je to objemem? delam 500ml kafe, nekde pisou se je MM spis na litr a vic?
    zkousel jsem vsechno mozny, poslat tam davku vody aby se zahrala hlavice, stal jsem nad tim jak trouba a michal v kornoutku aby se to vsechno vylouhovalo... a stejne to nebylo ono
    KYTT
    KYTT --- ---
    MR_DAN: Dobrý recenze jdou na ten Sage Precision Brewer nebo na Ratio Six (u nás blbě k dostání). Každopádně obě varianty v porovnání chutí vycházeli hodně podobně k MM s tím, že u MM je trochu slabší ten výslednej chuťovej profil, což je asi to co popisuješ. Osobní zkušenost nemám, do kanclu sem kupoval MM a výsledek je přesně jak video od UMIAKI: :) Nějak sem se odnaučil srovnávat chuť stejnejch zrn z V60, co si udělám doma ráno a pak z MM v práci :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MR_DAN: A jaké chuti u kávy bys chtěl dosáhnout? Něco jako z V60 nebo jak z toho Bosche? Protože z těchhle "klasických" překapů je káva vždycky tak trochu https://www.youtube.com/watch?v=Uvs7pmISe8I

    V práci jsme měli Bonavitu a chutnala mi více než z Moccamasteru.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ahoj, chci se zeptat na aktualni tipy na prekapavac...
    muj zkuseny moccamaster pujde do sveta, precejen je to ten typ, co nema zadnou regulaci prutoku a ta hlavice spatne sprchuje, takze ta chut proste neni ono...

    zatim mam v hledacku Sage (Breville) Precission Brewer, co docela sklizi chvalu.. mozna Bonavita, ale libi se mi ta moznost upravovat si parametry vareni u toho Sage
    nemate nejaky (ne)doporuceni?

    nejhorsi co se mi mohlo stat, na dovoleny v apartmanu byl nejaky random prekapavac bosch a kafe z nej bylo o dost lepsi nez z MM, tak od te doby na nej koukam hrozne zkrz prsty a kafe mi z nej prijde mdly
    BOAR
    BOAR --- ---
    KOLU: To je magor :-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    Understanding The AeroPress (Episode #2)
    https://www.youtube.com/watch?v=jBXm8fCWdo8
    BOAR
    BOAR --- ---
    KULHY: jo, stejnym zpusobem jedu ja. fakt me prekvapiklo, jak je to dobry, a rychly - proti v60 :-)
    KULHY
    KULHY --- ---
    BOAR: Original postup je jedna odmerka namletyho kafe na jednu porci "espressa". Jenze Aeropress je kouzelnej v tom experimentovani — ja si treba delam 15g, Aeropress otoceny a stojici na vytazenem pistu az ke kraji, predleju trochu vody 95° aby se kava namocila a zacla pracovat cca 10s, pak dolejvam zbytek az po okraj, zamicham, prikreju sitkem s filtrem, otocim na konvicku a pomalu a bez usiili stlacim pist. Nekdy necham jak je a nekdy si jeste doleju stejny mnnozstvi vody. Postup ukradenej z Appky Brewtime.
    BOAR
    BOAR --- ---
    Tak dekuji vsem, poridil jsem normalni. Kava z nej je az necekane dobra - nekdo me strasil, ze to je vic jako z frenchpressu.

    sypu do toho cca 20G kavy (takovou tu krasnou bilou naberacku, co mam k v60).
    Jen se zeptam, kdyz na tom sou cisla 1-4, a daj se z toho teda udelat 4 mikro kaficka, to se tam dava 4x tolik kafe ?
    LACHAUER
    LACHAUER --- ---
    BOAR: Mám doma obě varianty, normální Aeropress i Go, takže můžu trochu porovnávat. Každá z těch sad má své výhody i nevýhody, nakonec jsem zkombinoval komponenty obou sad a jsem spokojený.

    Stručně:
    - GO má menší objem. Vzhledem k tomu, že už originál je malý, může to být problém. Pro jednoho je to ale OK.
    - GO se dá sestavit do kompaktní sady, ale na čundru mi jde spíš o hmotnost, tam žádná velká úspora není.
    - GO má (zdánlivě) šikovný malý zásobník na filtry, jenže problém je v tom, že se jich tam vejde dost málo a zásobník je neprůhledný. Je poměrně deprimující, když si chceš udělat po celodenní tůře někde na kopci kafe, otevřeš zásobník a zjistíš, že je filtrůprostý. Nahradil jsem ho šroubovací hliníkovou dózou, kam se jich vejde tolik, že ji naplním jednou za několik měsíců.
    - GO má šikovný malý dávkovač a skládací míchátko. (Míchátko lze ovšem nahradit jakýmkoli klacíkem)
    - ten hrneček u GO je skvělý. Dobře se z něj pije, dobře se drží, drží teplotu.

    Nakonec ta sestava vypadá takhle:
    Z normálního aeropresu je tam: píst, držák filtrů
    Z GO: hrníček, dávkovač
    A zásobník na filtry z https://www.kutilov.cz/kosmeticke-dozy/hlinikovy-kelimek-80ml/


    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    BOAR: Nemáš doma hrníček?:) Ne, vážně na cesty beru vždycky radši nerezový plecháček. Navíc verze go je tak malá, že se tam nevejde mlýnek Rhinowares, takže sice ušetříš místa na hrníček (možná), ale mlýnek ti zabere víc místa v batohu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam