• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PULKA: k aeropressu byl i postup na cold brew, ten ti nevyhovuje?
    PULKA
    PULKA --- ---
    PULKA: Dodávám, že doma nejradši aeropress.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Ahoj! Dělá se něco na přípravu kafe, ale připravuje se to ideálně za studena? Namelu kafe, čekám a preleju nebo proměnu pístem? Na cesty mám malý dripper (17g, síťka a nozicky) a filtry, ale někdy by se mi hodilo něco, co nepotřebuje teplou vodu (typicky jedu v létě autem). Představa je tak kolem tisícovky, když to bude dobrý i na doma, tak klidně víc. Předem díky za tipy.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GRETKA: ja ted byla na kavovem kurzu, tak jsem desne chytra, nicmene ona totiz Robusta, ktera se dava dost casto do levnejsich smesi, instantniho kafe a tak ma o 20% vic kofeinu nez Arabika. Takze vyberovky by mely byt v pohode, pak se taky kofein vaze na vodu, takze cim kratsi extrakce tim kofeinu bude mene ale ony se stejne spravne vsechny kavove napoje delaj z espressa (krome ristreta), to spis pro domaci pripravu. A jinak pry kdyz mate kafe hodne dejte si banan a nebo pivo, to prej pomaha neutralizovat
    Ale jo, lidi rikaji, ze se jim zlepsil spanek a tak, asi zalezi, kolik kdo kafe pije, ja ho teda piju hlavne kvuli chuti a po tom kurzu musim rict, ze proste nez hnusny kafe, tak si radsi nedam zadny...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    EXAGE: Nemam, ale strasne se mi libi Kinto, koukala jsem na nej v Miners (na vetsi teda) https://labohemecafe.cz/collections/termohrnky-a-to-go
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    KULHY: Jo. Jeden z důvodu proč je to pro mně aktuálně pití kafe jen příležitostná záležitost. Dávám si bacha na kvalitu a vůbec nepiju kafe z automatů, což jsem bežně dělávala.
    Ale třeba cupping s James Hoffmanem jsme taky dala. Jsou zážitky, které za to stojí. 😉
    Přestat pít každý den kafe mi taky pomohlo s lepším spánkem. Měla jsem vždycky pocit, že když si ho po obědě nedám, tak usnu. A až poté jsem si uvědomila, že jsem taky klidnější. A mám o dost méně pálení žáhy… A dostala jsem se k tomu, že většinu času všechny nápoje s kofeinem vynechám (čaj, maté) a piju rooibos. 😁
    KULHY
    KULHY --- ---
    Je tu někdo, kdo přešel z čaje na kafe a po pár letech na sobě pozoruje třeba větší roztěkanost, sklony k neurotičtějším reakcím apod.? Jako jasně stárnu, 3 děti, covid, bláznivej svět. Ale mám celkově pocit, že mě to kafe tak nějak víc rozhazuje než čaj. narazilo jsme na to s kámošem, co má podobný pocity. Momentálně piju tak většinou 1 kafe ráno a 1 až dvě odpoledne (espresso dávky).
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Hledal jsem v historii ale nenašel. Rád bych nějaký malý "keepcup" - na doppio, max flat white. Někdo nějaký tip na něco hezkého a funkčního?

    Na filtr mám Hario viz níže a doufal jsem, že budou mít i něco menšího ve stejném designu. Ale prd.

    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    LACHAUER: je to děsně jednoduchý zařízení a je až překvapivě přesný. Jediný když to necháš dlouho zapnutý, může začít váha ujíždět, tak je to potřeba vytárovat. Jedinej problém asi může nastat, kdybys narazil na vadnej kus.
    LACHAUER
    LACHAUER --- ---
    UMIAKI: dík, tohle se dá koupit na ebayi včetně dopravy za 120, - Kč, na aliexpressu počítám ještě levněji. Ale je to spolehlivý, máš zkušenost?
    LACHAUER
    LACHAUER --- ---
    Poradíte prosím nějakou menší cestovní váhu (nejlíp s timerem, ale není podmínkou), která bude spolehlivá a moc mi nezatíží batoh? Díky
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Já jsem momentálně nadšený z Mahlkoenig X54. Mele od espressa po moccamaster. Kvalita mletí vypadá fakt dobře. Ale mám ho teprve pár dní. A hlavně i dobře vypadá.

    Sette mele skvěle i díky tomu, že se netradičně točí vnější kámen. Verze s váhou je fajn na espresso. Na filtr ji nevyužiju. Ze začátku byl problém s převodovkou/motory, ale teď už jsou lépe udělané.
    SZANDA
    SZANDA --- ---
    Niche Zero je jedine, za co bych v dane cene svoji eureka menil. Je to nadherny, hure dostupny a relativne drahy mlynek (nebo uz je levnejsi? ten ebay vypada schopne) Jinak retence je u Eureka take temer nulova, ta cesta kavy z mlynku do portafiltru je velmi kratka, kdyz ji cistim stetcem, vypadne z toho "skoro nic", jestli je to gram? mozna. Pozor, ta starsi verze, ne silenzio, mela retenci vetsi, silenzio je na tom vyrazne lepe (a hlavne nehrudkuje, to si pochvaluju nejvice oproti staremu rancilio) Ten sette ma urcite vyhodu v rychlosti, namele fakt extremne rychle, ale v domacich podminkach me nizsi rychlost zas tak nevadi. Ta vaha na sette je moc pomala, ve vysledku si stejne koupis nejakou vedle (a jak ziskas praxi, tak ji stejne prestanes pouzivat, pokud delas jen espresso)

    Ve vysledku neudelas ani s jednim chybu, ale ja preferuju vzhled, primocarost a jednoduchost eureky. Cim min tam toho je, tim mene starosti s tim potencialne muzes mit. Jinak psal jsem na cisteni 4 sroubky, je jich vlastne o chlup vic, protoze jsou jeste tri uvnitr, ale proste je to easy prace na 5-10 minut, podle toho, jak se u toho cisteni flakas :-)

    Jinak eureka silenzio neni jen na espresso, ma to klasicky dial, ale tureckou z ni neudelas, jinak se da v pohode od french po espresso, ktere skoro netece, takze skoro turecka :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Strasi tam jeden v us verzi za 325 liber, prevodni trafo stoji houbeles
    KULHY
    KULHY --- ---
    TYCHOVRAHE: No jo, chapu, cekal jsem cca 3 mesice. Asi to jinak nesezenes.
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    KULHY: připadá, ale dá se to nějak rozumě sehnat? v tom odkazu píšou shipping october 2021 a zas nevím jestli jsem tak trpělivej
    KULHY
    KULHY --- ---
    KULHY: Oprava: rozsah A jemnost

    Jinak souhlas ze Eureka jsou nejhezci. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam