• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    OVECKA_MJ: Vím, že nechceš slyšet odpověď “Comandante”. Ale čistě na rovinu: může mít vůbec elektrický mlýnek za stejnou cenu mít stejnou kvalitu mletí i zpracování jako ten ruční? Tak je pak otázka do čeho chceš víc investovat: do kvality nebo pohodlí?

    (Taky máme Comandante a je to super. Už jenom to chytnout do ruky je radost. Nezavazí to na lince. Díky ložiskům se mele fakt snadno, takže to není ani taková dřina. Nezůstává v něm kafe. Doporučuju)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    OVECKA_MJ: Máme commandante už několik let, meleme na něm několikrát týdně na v60/aeropress/mokakonvičku a pořád mu to jde perfektně a jsme hodně spokojený. Odpovídá to našemu přístupu ke kávě: chceme kvalitu a i příprava patří k zážitku :)
    Kdyby jsme se měli rozhodovat pro elektrický tak zkouknu videa na téma od Jamese Hoffmanna na YouTube. ;) ale jak píšu výše, nám ta rychlost manuálního vyhovuje značně.
    OVECKA_MJ
    OVECKA_MJ --- ---
    Jdu si pro radu k mlýnku. Denně několikrát dělám 30g kafe na v60. Sem tam frenchpress, žádný espresso mletí, nechci mít doma espresso.
    Měl jsem handground 2, rozbil se mi ještě v Asii, tam jsem sehnal jenom Handground verze 1. Myslim, že postupem času - nebo celou dobu - má hořší a hořší konzistenci mletí. Víc a víc prachu. snažil jsem se ho rozebrat a vyčistit vše, nepomohlo.
    Tak teď se koukám po novém. Jasně, commandante je taky odpověď. Ale už delší dobu sním, že budu mít ve svém doma elektrický.
    Co neumím kvantifikovat je kvalita mletí elektrický vs ruční. Řekněmě, že bych za to uměl dát 6k. Kam se koukat? Rozhodovali jste se někdo s ručním vs elektrickým? Mele "Baratza encore" kvalitativně jako hario porlex mlýnek nebo lepší?
    díky
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    HUGGI: To je náhodou bezva věc na stavbu... Makita to dělá už dlouho.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    zdravim! pred casem jsem tady resil, co jako nahradu za Moccamaster, ze ktereho mi lezlo slabe kafe...
    diky vstricnemu pristupu KYTTa jsem si u nej v kanclu ochutnal vysledek z Moccamasteru Select (ma prepinac na jen pulku nadrzky) a ten rozdil byl brutalni i pres fakt, ze jsem mel pomotane stupnice na nadrzce a daval jsem malo kafe (popel -> hlava)
    tak jsem si ten Select poridil domu, uz ho mam asi mesic a spokojenost maximalni...
    ten prepinac fakt znatelne zpomali prutok vody (mam i videa kdyby nekdo chtel), stary MM kdyz jsem vyndaval filtr s logrem, tak mel uprostred hluboky krater vydlabany tou padajici vodou, tady vyndavam filtr kde je ten logr skoro rovny
    prispiva k tomu i lepsi sprchova hlavice, ktera ma uzsi dirky trochu "vymacknute ven" a jde z toho hodne malinkatych proudu a neslejva se to do jednoho velkeho uprostred
    bohuzel ma teda sklenenou konvicku s topenim pod ni, tak jsem proste koupil v lidlu termokonvicku a vzdycky to tam cele hned preleju, problem solved :-)
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAM
    ADAM --- ---
    nemel byste nekdo na prodej ten Zassenhaus Quito?
    nejak se asi uz neda sehnat.

    (nic moc jinyho mi nevyhovuje, bud to je prilis drahe, nebo se tam nevejde cca 40g kavy, coz je davka, kterou potrebuji.)
    AETHER
    AETHER --- ---
    KULHY: Mne naopak posledni dobou dela problemy zeleny caj, musim s nim opatrne. Kafe skoro ani neregistruju.
    PULKA
    PULKA --- ---
    PULKA: Aha https://aeropress.com/use-it-now/cold-brew-with-aeropress/, tak tohle by asi šlo:) vyzkousim (z mobilu se neda smazat)
    PULKA
    PULKA --- ---
    BALAENA: Aha, nezkoušela jsem. Podívám se na něj. I když nevím, jak se bude dát aeropress vzít do auta a udělat tam...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PULKA: k aeropressu byl i postup na cold brew, ten ti nevyhovuje?
    PULKA
    PULKA --- ---
    PULKA: Dodávám, že doma nejradši aeropress.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Ahoj! Dělá se něco na přípravu kafe, ale připravuje se to ideálně za studena? Namelu kafe, čekám a preleju nebo proměnu pístem? Na cesty mám malý dripper (17g, síťka a nozicky) a filtry, ale někdy by se mi hodilo něco, co nepotřebuje teplou vodu (typicky jedu v létě autem). Představa je tak kolem tisícovky, když to bude dobrý i na doma, tak klidně víc. Předem díky za tipy.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GRETKA: ja ted byla na kavovem kurzu, tak jsem desne chytra, nicmene ona totiz Robusta, ktera se dava dost casto do levnejsich smesi, instantniho kafe a tak ma o 20% vic kofeinu nez Arabika. Takze vyberovky by mely byt v pohode, pak se taky kofein vaze na vodu, takze cim kratsi extrakce tim kofeinu bude mene ale ony se stejne spravne vsechny kavove napoje delaj z espressa (krome ristreta), to spis pro domaci pripravu. A jinak pry kdyz mate kafe hodne dejte si banan a nebo pivo, to prej pomaha neutralizovat
    Ale jo, lidi rikaji, ze se jim zlepsil spanek a tak, asi zalezi, kolik kdo kafe pije, ja ho teda piju hlavne kvuli chuti a po tom kurzu musim rict, ze proste nez hnusny kafe, tak si radsi nedam zadny...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    EXAGE: Nemam, ale strasne se mi libi Kinto, koukala jsem na nej v Miners (na vetsi teda) https://labohemecafe.cz/collections/termohrnky-a-to-go
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    KULHY: Jo. Jeden z důvodu proč je to pro mně aktuálně pití kafe jen příležitostná záležitost. Dávám si bacha na kvalitu a vůbec nepiju kafe z automatů, což jsem bežně dělávala.
    Ale třeba cupping s James Hoffmanem jsme taky dala. Jsou zážitky, které za to stojí. 😉
    Přestat pít každý den kafe mi taky pomohlo s lepším spánkem. Měla jsem vždycky pocit, že když si ho po obědě nedám, tak usnu. A až poté jsem si uvědomila, že jsem taky klidnější. A mám o dost méně pálení žáhy… A dostala jsem se k tomu, že většinu času všechny nápoje s kofeinem vynechám (čaj, maté) a piju rooibos. 😁
    KULHY
    KULHY --- ---
    Je tu někdo, kdo přešel z čaje na kafe a po pár letech na sobě pozoruje třeba větší roztěkanost, sklony k neurotičtějším reakcím apod.? Jako jasně stárnu, 3 děti, covid, bláznivej svět. Ale mám celkově pocit, že mě to kafe tak nějak víc rozhazuje než čaj. narazilo jsme na to s kámošem, co má podobný pocity. Momentálně piju tak většinou 1 kafe ráno a 1 až dvě odpoledne (espresso dávky).
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Hledal jsem v historii ale nenašel. Rád bych nějaký malý "keepcup" - na doppio, max flat white. Někdo nějaký tip na něco hezkého a funkčního?

    Na filtr mám Hario viz níže a doufal jsem, že budou mít i něco menšího ve stejném designu. Ale prd.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam