• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Dotaz: přemýšlím, že bych do práce koupil kávovar, jako nástupní příspěvek k tomu že výhledově začnu pracovat na plný úvazek.
    Hledám něco, pro co jsou hlavní parametry co nejjednodušší použití a údržba, a nižší pořizovací cena (ideálně do nižších jednotek tisíc) a aby to zvládlo obsloužit tři až pět lidí. V současné době používám frenchpress, ale hledám ideálně něco, u čeho půjde jen zmáčnout tlačítko. Chtěl bych se spíš vyhnout aeropresům, dripům a chemexům, protože do kuchyňky daleko a chtěl bych minimalizovat odpad a nepořádek. Nesháním nutně maximální kvalitu, spíš komfort pro momenty, kdy člověk nemá mentální kapacitu na složitější přípravu kávy.

    Přemýšlel jsem nad nějakým překapávacím kávovarem, ale nevím, jak moc se mezi sebou liší v kvalitě. Případně jsem otevřený nějakým alternativám.

    Omlouvám se, pokud jsem urazil jemnocit místních znalců, doma mám celkem obstojný kávovar, tady jen potřebuju něco co mě udrží vzhůru :)
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    "This study is based on the Google search volumes for various coffee types in multiple languages." Takze cela ta studie je blbost. Italie a americano? Tak urcite.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ha - ale ta robusta je naprosto skvělá překapaná na led z ca phe pinu!
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    INK_FLO: mno dyk právě...jakože se nedalo čekat, že to bude nějaká divočina, když ta výchozí káva byla úplně jiná...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    INK_FLO: Je - to - platne - v - obou - pripadech - stejne ;) zalezi z vetsi casti na zpracovani po sklizni. Jak u robusty, tak u experimentalnich fermentovanejch arabik ;)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    LUCIASHECK: ta fermentovaná je arabica, vy se teď bavíte o robustě
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    INK_FLO: Ono je to ale v obou pripadech platny uplne stejne :-D
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ZUZKAOU ale nepopisuje tu fermentovanou, ale nějakou uplně jinou, akorát od stejné pražírny.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jako souhlas, z toho popisu hlavne slo o to, ze tu konkretni Etiopii nejak specialne fermentuji na farme, pak uz to muze uprazit jakakoliv prazirna.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: Ono v tomhle pripade moc nezalezi na tom, co s tim udela prazirna, jako spis co se s tim stane ve zpracovatelskejch zavodech/u farmaru. Ale horky a placaty to bude vzdycky. I kdyz je to fakt dobra robusta, bude vzdycky max. vyvazene sladkohorka, bez vyraznejch pachuti, ale horka a tak nejak plocha byla zatim kazda, kterou jsem ochutnala (a to jsme v byvale praci ochutnavali i robusty, ktere byly drazsi nez lecjaka arabica)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: no jo, ale třeba to je jen špatným zpracováním, takže pokud to zkusí pražírna co dělá experimenty ... no tak to dopadne jako hořký a placaty :-D Ale stejně tak platí - fakt hodně kofeinu.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: Neni horky a placaty tak nejak definice robusty?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Není to hnusný jako hnusný přeprazeny kafe, ale bez mlíka a trochy cukru to nedám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Ok, Alza doručuje fakt rychle. Ale to kafe je hořký a placatý. Děláno v moka konvičce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INK_FLO: ha - kávoholika má alza, tuhle zrovna ne, ale 100 % robustu Báthoričku z maniaklání pražírny výběrové kávy musím zkusit :-D
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Kofio jí měla od někoho jiného, aktuálně vyprodaná, ale je tam lepší popis + výstižný review:

    "Drima Zede byla poprvé vytvořena společností Ninety Plus v Etiopii roku 2013. Ambicí bylo posunout chuťový profil tradičních kávových odrůd pomocí déle trvající fermentace. Tento proces se nyní používá v Panamě u odrůdy Caturra, s cílem vytvořit bohatý a smyslný šálek, který chutí připomíná červené víno."

    "Well, this coffee definitely lived up to its name! I was expecting a blow, but I had no idea that he would lift me out of the chair like that. :) Absolutely unrivaled, unique taste, dark chocolate tones are really very prominent here. The price is really quite high but the coffee is definitely worth it, I will order again without batting an eye because this is an amazing experience! :)"

    Panama DRIMA ZEDE - 90 Ninety plus | Coffea Circulor | Kofio.cz
    https://www.kofio.cz/kava/panama-drima-zede-90-ninety-plus-coffea-circulor/4861
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Před pár týdny jsme se stavovali ve Florista Cafe v Nuslích, z doma jsem zvyklej na Candy Cane, Doubleshot apod. Dal jsem si tam filtra a podruhé v životě mě něco tak překvapilo, že jsem se musel jít zeptat. Byla to káva, kterou tam neprodávají, mají ji jen na vaření (ženská se ještě omlouvala, že jí tam mají už dlouho a je lehce vyčichlá :-)). Ale prozradili název. Tak jsem objednal z Martinus (je to slovenská pražírna Kávoholik, takže chvíli trvalo, než to poslali do pražské pobočky, ale nějak nad 800 to je bez poštovnýho) jednu domů a jednu na ochutnání pro rodinu apod. Všichni se shodli na tom, že to je opravdu trochu jinej level. V téhle kávě ucíti ty esoterický věci typu švestka, bourbon apod. opravdu každej :-). Je teda tak výrazná, že celkem funguje i blend 50/50 s něčím neutrálním. Zároveň tím, jak je výrazná (i cenově :-)) je dobrý jí pít jen svátečně, protože by se to mohlo asi brzy přepít a zevšednět. Nebo by naopak ve srovnání s ní zevšedněli všechny ostatní.

    Panama DRIMA ZEDE | Kávy a čaje z Martinusu
    https://www.martinus.cz/1709387-panama-drima-zede/gastro
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Tak kdo jste se byl podívat na Baristovi? Nějaké nové kafe objevy?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ANEZAK397: V Milánu na nádraží třeba
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam