• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ALONSY: ještě teda zdůrazňuji, že ideální řešení by se pohybovalo do těch 5k a i to budu dost nerada. :-) Ale prostě chci být schopná pohostit víc lidí kávou a nestravit tím odpoledne. :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nečekala jsem, že se tu objevím aktivně. Ale co už.
    Dělám si obvykle obyčejné kafe. Občas si dopřeju lepší, ale je to spíš výjimka, asi tu kvalitu neocením tak, abych za to byla ochotná platit měsíčně tolik.
    Většinou používám aeropress. Ideální pro jednoho. Použitelné pro dva. Ale teď hledám něco, v čem se dá pohodlně udělat kafe pro víc lidí.

    Přemýšlela jsem o french pressu nebo větší mokka konvičce (ale to zase není taky ideál pro 4+ lidí) a teď koukám po pákových kávovarech a z toho mi jde hlava kolem. A hlavně to vypadá, že si sice můžu koupit dobrý za 5k, ale pak za dalších 5k elektrický mlýnek.

    Poradíte ideální řešení? :-)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    RAHUF: jestli chceš snadnej překapávač, tak nejintuitivnější je Moccamaster, navíc má i verzi s termoskou (to osobně doporučuju, mam se skleněnou konví, vypadá to krásně, ale termoska je praktičtější).
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Dotaz: přemýšlím, že bych do práce koupil kávovar, jako nástupní příspěvek k tomu že výhledově začnu pracovat na plný úvazek.
    Hledám něco, pro co jsou hlavní parametry co nejjednodušší použití a údržba, a nižší pořizovací cena (ideálně do nižších jednotek tisíc) a aby to zvládlo obsloužit tři až pět lidí. V současné době používám frenchpress, ale hledám ideálně něco, u čeho půjde jen zmáčnout tlačítko. Chtěl bych se spíš vyhnout aeropresům, dripům a chemexům, protože do kuchyňky daleko a chtěl bych minimalizovat odpad a nepořádek. Nesháním nutně maximální kvalitu, spíš komfort pro momenty, kdy člověk nemá mentální kapacitu na složitější přípravu kávy.

    Přemýšlel jsem nad nějakým překapávacím kávovarem, ale nevím, jak moc se mezi sebou liší v kvalitě. Případně jsem otevřený nějakým alternativám.

    Omlouvám se, pokud jsem urazil jemnocit místních znalců, doma mám celkem obstojný kávovar, tady jen potřebuju něco co mě udrží vzhůru :)
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    "This study is based on the Google search volumes for various coffee types in multiple languages." Takze cela ta studie je blbost. Italie a americano? Tak urcite.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ha - ale ta robusta je naprosto skvělá překapaná na led z ca phe pinu!
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    INK_FLO: mno dyk právě...jakože se nedalo čekat, že to bude nějaká divočina, když ta výchozí káva byla úplně jiná...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    INK_FLO: Je - to - platne - v - obou - pripadech - stejne ;) zalezi z vetsi casti na zpracovani po sklizni. Jak u robusty, tak u experimentalnich fermentovanejch arabik ;)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    LUCIASHECK: ta fermentovaná je arabica, vy se teď bavíte o robustě
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    INK_FLO: Ono je to ale v obou pripadech platny uplne stejne :-D
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ZUZKAOU ale nepopisuje tu fermentovanou, ale nějakou uplně jinou, akorát od stejné pražírny.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jako souhlas, z toho popisu hlavne slo o to, ze tu konkretni Etiopii nejak specialne fermentuji na farme, pak uz to muze uprazit jakakoliv prazirna.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: Ono v tomhle pripade moc nezalezi na tom, co s tim udela prazirna, jako spis co se s tim stane ve zpracovatelskejch zavodech/u farmaru. Ale horky a placaty to bude vzdycky. I kdyz je to fakt dobra robusta, bude vzdycky max. vyvazene sladkohorka, bez vyraznejch pachuti, ale horka a tak nejak plocha byla zatim kazda, kterou jsem ochutnala (a to jsme v byvale praci ochutnavali i robusty, ktere byly drazsi nez lecjaka arabica)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: no jo, ale třeba to je jen špatným zpracováním, takže pokud to zkusí pražírna co dělá experimenty ... no tak to dopadne jako hořký a placaty :-D Ale stejně tak platí - fakt hodně kofeinu.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: Neni horky a placaty tak nejak definice robusty?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Není to hnusný jako hnusný přeprazeny kafe, ale bez mlíka a trochy cukru to nedám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Ok, Alza doručuje fakt rychle. Ale to kafe je hořký a placatý. Děláno v moka konvičce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INK_FLO: ha - kávoholika má alza, tuhle zrovna ne, ale 100 % robustu Báthoričku z maniaklání pražírny výběrové kávy musím zkusit :-D
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Kofio jí měla od někoho jiného, aktuálně vyprodaná, ale je tam lepší popis + výstižný review:

    "Drima Zede byla poprvé vytvořena společností Ninety Plus v Etiopii roku 2013. Ambicí bylo posunout chuťový profil tradičních kávových odrůd pomocí déle trvající fermentace. Tento proces se nyní používá v Panamě u odrůdy Caturra, s cílem vytvořit bohatý a smyslný šálek, který chutí připomíná červené víno."

    "Well, this coffee definitely lived up to its name! I was expecting a blow, but I had no idea that he would lift me out of the chair like that. :) Absolutely unrivaled, unique taste, dark chocolate tones are really very prominent here. The price is really quite high but the coffee is definitely worth it, I will order again without batting an eye because this is an amazing experience! :)"

    Panama DRIMA ZEDE - 90 Ninety plus | Coffea Circulor | Kofio.cz
    https://www.kofio.cz/kava/panama-drima-zede-90-ninety-plus-coffea-circulor/4861
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam