• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ADAM
    ADAM --- ---
    BTW budu chtít prodat použitou baratza sette 30. Oproti lagom mini to je horší. Jednak ten zásobník mě štve, zvykl jsem si na jednodavkovani. Dal to je hodně hlučné. A neni to určené na espresso. Taky zabírá zbytečně moc místa....

Tak třeba za 3 tis? Praha, ale až v dubnu, teď jsem mimo ČR.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    ADAM: Děkuju, mě už právě přijde že to Hario nemele už moc stejnomerne, a už mě z něj trochu bolí rameno když toho melu víc :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    BEREGOND: Já ho mám, a je dobrej. Magnetické spojení je fain, objem kavy akorát na filtr pro dva. Akorát žena s tím odmítla mlit, že to jde ztezka (záleží na trochu na druhu kávy, je pravda, že jde o poznání hůř, než jiny model od stejné značky, co mám)..

Porovnat kvalitu s hario a timemore neumím, věřím slepě recenzentum...
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Jak se tu řešili ty mlýnky, chtěl bych už asi nahradit svoje Hario mini... Zaujal mě dost 1Zpresso K ultra, nemáte s tím zkušenost? Je to o tolik lepší než zmiňovaný Time more Chestnut? Je sice drahej, ale když to rozpočítám na množství vypité kávy tak jsou to za půl roku drobný :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAM: Já se přidám s recenzi na flair 58 plus 2:

Nani to snadný. Neco s pružinama jako ROK by ais bylo jednodušší. Tohle jsem vzal kvůli predehrevu. Ale ten trvá celkem dlouho. Navíc je s tím docela práce. Zahřívat se to má s pákou nahoře a s portafiltrem. Pak nalít vodu musí člověk s pákou dole. Pak doleva ještě v průběhu zvedání páky. Prostě to není úplně bezpracne.

Co se konzistence týče, tak člověk na to asi potřebuje dedikovany mlýnek. Protože když střídám na jednom mlýnku filtr a preso, tak to nikdy netrefím úplně ideálně.

Jako designove to je fain, ale možná zkusím pořídit ještě něco jednoduššího na porovnání. Buď cafelat robot, nebo ROKpresso
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    NOISEGATE: No jasně, v tomhle případě kašlu na retro :D
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    SALAMAN: a ještě si ho můžeš vzít na vandr
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Jen jsem vám chtěl poděkovat za rady. Pořádnej mlýnek je absolutní game changer. Pořídil jsem nakonec Timemore Chestnut C2 a nechápu, jak jsem kdy mohl mlýt kávu v elektrickym s nožema nebo ve starym bakelitovym Trampovi. Na french press mám umleto bez námahy a v řádu vteřin. Neskutečný.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    To chci
    The MokaBot Brews Better Coffee Than Me
    https://www.youtube.com/watch?v=UGf7mtfhOFM
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hasičský kalendář rodinný. Tiskem a nákladem J. Otty 1900

_
    JINX
    JINX --- ---
    NOISEGATE: hmm, ja pojedu do italie a chtěl jsem si koupit něco tam :-) ale díky, třeba bude mít zájem někdo další :-)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    JINX: velkou nerez bych měl na prodej
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Mne teda pripada nejlepsi varianta ta rada induction. Ma to velkou zakladnu (vetsi nez ty nerezovy) a zaroven tradicni vrsek. Imho lepsi nez ciste nerezova
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ANEZAK397: Mam nerezovou bialettku a je zlaty, ze funguje bez adapteru na pul plotynce. Adapter ma zbytecn velkou setrvacnost.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    JINX: Nerez nemusíš mít, když pořídíš adaptér. Koupila jsem si v životě dvě nerez konvičky a v různých bytech na různých indukcích nefungovaly. Jednu jsem dala otci co má nějakou low cost plotýnku z Lidlu a ok. Teď mám jednu malou (pro mě) a jednu velkou (návštěva) hliníkové Bialetky a s tím adaptérem to funguje skvěle.
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    BOODIA: ale jistě že dá... právě ten Timemore C5 (jakákoliv verze - ESP nebo ne, Pro nebo ne) na AliEx kolem 1300
    měl jsem v ruce jak C40, tak tu C5 a vůbec bych neváhal, kdybych si měl vybrat... a ta M40 je jen levnější kopie C40ky

právě, že při té ceně ta nedávno uvedená C5 celkem válcuje víc ručních mlýnků (od entry-level až po midrange), třeba levnější Kingrindery K0 nebo K2 už taky nejsou tak výhodné jak bývaly, natož ty plastové Kingrindery P0,P1,P2 - o těch má už smysl uvažovat jen kvůli váze, když třeba člověk cestuje s batohem a počítá se každej gram
    a nebo plastové 1Zpresso Q Air, to už taky není oproti C5 tak výhodné
    a koneckonců i původní Timemore C2 nebo C3 jsou taky víceméně mimo hru, sice koupit pořád jdou, ale o tolik levnější než C5 nejsou, aby to dávalo smysl
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ZOBAAK: samozřejmě, jen za tu cenu mischiefu se nic lepsiho koupit neda... mozna bych zvazil jeste femobook a2 z elektrik
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    BOODIA: C40 a Mischief jsou na dnešní dobu celkem pomalý mlýnky, při mletí s hrubostí na moka... maj malej průměr mlecích kamenů. Taky mají větší celkovej průměr (obvod), takže se lidem s menšíma rukama hůř drží

ale ten Kingrinder K6 je dobrá volba, stejně tak Tm S3
    1Zpresso Q mi přijde trochu drahý, na to co to je, ale taky celkem ok
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    LUSINDA: elektrický nebo ruční? elektrický za 3k leda vychytat slevu na alze na fellow ode 1 a dat do něj fejkovy ssp kameny z ali a zvládne v klidu filter i esko (mám doma) noa v segmentu ručních to bude jednodušší - kingrinder k6, mozna 1zpresso q, případně nějaký timemore, na kofiu se slevou vychytat s3 by bylo top... nejlepší budget možnost je bezkonkurenčně mischief m40, coz je 1:1 kopie comandante c40, koupil jsem to jako fór,ale s kolegou v práci jsme v podstatě nenašli rozdíl. s dopravou s michief stranek 1690 (comandante c40 mk.IV je za plus minus 5k)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JINX: no chceš nerez, což ti řeší to, že to chceš na indukci a chceš zvážit velikost - protože blbě jde vařit menší množství ve velké konvičce a vařit druhou várku v horké konvičce je opruz. (v případě že tedy člověk vaří ráno 1-2 porce a občas pro návštěvu víc porcí kávy, je vlastně lepší mít jednu malou a jednu velkou konvičku)

zbytek viz James Hoffman
    The Bialetti Moka Express (Episode #1)
    https://www.youtube.com/watch?v=upgQsA5kLAk

Understanding the Moka Pot (Episode #2)
    https://www.youtube.com/watch?v=zK0F5PqJ1Gk

prakticky

The Ultimate Moka Pot Technique (Episode #3)
    https://www.youtube.com/watch?v=BfDLoIvb0w4
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam