• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ZUZAK
    ZUZAK --- ---
    ZUZKAOU: wow :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jak jsem k tomu nesmyslu s mlíkem přišla? Kamarád angličan mě přesvědčoval, že anglické vyšší třídy si do šálku nejprve nalijí mléko a pak teprve přidají čaj. To je asi pravda, tradice tak velí. On k tomu však dodával vysvětlení že je pak čaj daleko lepší, zdravější a bla bla bla. Tuto teorii jsme mu odstřelili docela rychle, když dostal dva šálky čaje a měl poznat jeslti v nich je rozíl. Nebyl, protože do čaje se leje mlíka málo, takže to rozdál nedělá.

    Začal mi ale vrtat červík, jak je to kafem, protože v kafi mlíko prokazatelně váže nějaké látky na sebe ( lidi co mají problémy se žaludkem nemůžou pít černou kávu, ale s mlékem ano...) A v kávě typu latte a podobně už by ten rozdíl měl být makantní.
    Myslím, že když do šálku naleju jednoho kapucínka smetany, tak ten rozdíl asi nepoznám.

    Tak jsem právě provedla experiment.
    1,5 cl kávy ( DE excela) přeprskáné přes ten stroj, co mu lichotím jako presovač
    1,5 polotučného mléka našlehaného tímtéž prskátorem. V jednom hrníčku, takže teplota a míra našlehání mléka je stejná.

    3 skleničky. pojmenujme je A B C

    Do skleniček A a B jsem nalila kávu, našla půlku a kávu ze skleničky B nalila zpět do nádoby na kávu. Do skleniček B a C jsem nalila mléko a našla půlku.
    Mléko ze skleničky C jsem nalila do skleničky A, čímž jsem dostala vzorek 1 - mléko do kávy .
    Do skleničky B jsem nalila kávuz nádoby na kávu, čímž jsem získala vzorek 2 káva do mléka.

    Rozdíly
    - v teplotě. Ačkoliv káva vzorku 2 byla dvakrát přelévaná, tudíž by měla být chladnější, tak celkově byl mlíko s kafem teplejší než kafe s mlíkem.
    - barva tekutina v obou skleničkách měla stejný odstín - káva s mlékem ;o). Pěna vzorku 2 byla bílá s hnědým vzorkem, jak tamtudy tekla káva. Pěna byla vyšší, než u vzorku 1. Barva pěny vzroku 1 ( kafe s mlíkem) byla světle hnědá a nižší.
    - chuť - mlíko s kafem (vzorek2) chutnalo ostřeji a trošku nakysle, kafe s mlíkem bylo kulatější, ale míň výrazné.

    Howg. Proč já nepíšu diplomku o kafi? Šlo by mi to mnohem líp.
    PADRE_MIC
    PADRE_MIC --- ---
    Zdravím, jen tak mimo řeč bych doporučil ochutnat "Ústeckou domácí praženou kávu" její chuť je excelentní
    MARTYNI
    MARTYNI --- ---
    sslunicko> souhlas, kdyz piju kafe, tak si do nej jiny nez plnotucny nebo smetanu nedam.. ale v tom slehaci prave naslehas jen to nizkotucny, protoze je v nem malo tuku.. a opravdu nema kazdy moznost slehat parou,k cemu taky, penu az zas tak moc nemusim, a tohle je zalezitost 20kc za slehac ;) kulata nadoba z vrchu vicko uprostred tycka s kruhovym hoodne jemnym sitkem..
    SSSLUNICKO
    SSSLUNICKO --- ---
    tak jsem zkousela ten experiment a musim rict,ze me chutove bunky nezaznamenaly zadne vetsi rozdily....hlavne byl problem v tom,ze byly dost spatne podminky pro pokusy....ale urcite to zkusim znovu...vice profesionalne;o)

    MARTYNI: ale to jde vicemene jen pokud je to mleko studene a nebo maximalne pouzit takovy ten mini el.slehac primo na penu....ja tedy delam penu zasadne parou....chapu,ze ne vsichni maji tu moznost,ale prijde mi to nejlepcejsi a nejjednodussi......
    jeste k tomu nizkotucnemu mleku.....chapu,ze je dnes trend mit vse s 0,00% tuku,ale me to proste prijde jako barbarstvi,vzyt to to kafe potom klidne muzu naredit rovnou vodou(nebo pridat spetku susene smetany)..............
    ja piju kafe s mlikem proto,ze je v nem citit ta sila a plnost kavy(vetsinou picollo) ale zaroven je jemnounke a hladounke, jeste s tou penou.... jako by se clovek laskal s pericky.....
    ale to je muj nazor....znam i par lidi,kteri proste plnotucne mleko nesnesou(nebo spise to jeste tucnejsi,klidne primo od zdroje)
    MARTYNI
    MARTYNI --- ---
    jen co se tyka mlika.. zajimavy je pouzit takovej slehac s jemnym sitkem a nizkotucny mleko, udela to z mlika dobrou penu a kafe chutna zajimave..lze treba posypat skorici nebo tak necim..
    SSSLUNICKO
    SSSLUNICKO --- ---
    ZUZKAOU: ja myslim,ze velky rozdil udela uz to jaky druh mleka pouzijes a taky jaka je sila kavy,jeji druh a samozdrejme chut ovlivni i pressovac,ktery pro pripravu zvolis....(je dost tezke aby po kazde byly stejne podminky)
    ted jdu do kavarnicky....tak zkusim idealni podminky...stejne mnozstvi kavy a mleka v obou pripadech (vezmu s sebou i teplomer,aby i teplota byla v obou pripadech stejna) a potom ti dam vedet,ale myslim,ze v tom velky rozdil nebude...maximalne v estetickem vyzneni vysledku....:o)
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    ZUZKAOU: fuuha, tak to fakt neviem rozlisit. ja viem rozlisit akurat ci je to obycajna "smetana do kavy" alebo kondenzovane mlieko ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Věříte na rozdíl nejdřív mlíko pak kafe versus do kafe mlíko? Experimentuju s různejma teplotatma a stupněma našlehání a furt si nejsem jistá, co je fakt rozdíl a co si namlouvám...
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    OMG...tak nam v praci opravili esspresovač...jenze tak sikovne ze se cela mechanika posunula o tri milimetry niz a me se tam nevejde hrnek..trpim jako zvire protoze jsem odkazanej na rychlovarnou konvici a granulovany nescafé....to boli..
    LU_PO
    LU_PO --- ---
    PARANOIDANDROID:
    no dyt jo porád
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    POZOR POZOR!

    Na vědomost se dává, že pátku do pondělí budu obsluhovat v Olomoucké kavárně Kráska Dne & tím pádem uvítám, když mě známí i neznámí nixáci/čky příjdou vytrhnout z prázdninové nudy.
    Smlouvání povoleno!

    pan Pírko aka ParanoidAndroid
    JEDI
    JEDI --- ---
    Videl bych tu schuzku na nekdy 4.8. u me.
    ROBAS
    ROBAS --- ---
    JEDI: tak kdy muzem prijit na to kafe? ;)
    SUURJA
    SUURJA --- ---
    Katalánská káva v kafírně Blboun japný v Ostravě- jediné světlo v tomto děsivém městě
    LU_PO
    LU_PO --- ---
    dnes jen 7
    ANEKKE
    ANEKKE --- ---
    :-)
    ROBAS
    ROBAS --- ---
    ANEKKE: pujdem? ;)
    ANEKKE
    ANEKKE --- ---
    tak to ja chci taky prijit na kafe
    JEDI
    JEDI --- ---
    je to vyroba ceskych strojaru...

    vyhrivaci plotynky, pisty, nadrzky na vodu, elektronika, mlynek na kavu, stopky, michatko, pumpa..

    proste maso vec..:-)

    mam tu jeste jeho mladsiho brasku ... to je manualni prototyp..:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam