• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUNGPAAlikvótní zpěv, znáte? umíte? zpívate?
    klub pro zpěváky ale i ty co by chtěli zpívat, nebo se jenom chtěli dozvědět o co vlastně jde (i když tohle bude asi těžký napsat, pokud jste nikdy nezkusili/neslyšeli)
    rozbalit záhlaví
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    YMLADRIS: jestli se chces neco dozvedet o taize,tak nemužu sloužit.pokud se chces neco dozvedet,nebo si spis zaspivat alikvotne-napis mi krasko;)))praxe,gospel a alikvot.om a hum
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja bych to chtela zpivat nebo se jenom dozvedet o co vlastne jde ;)

brno?

dik
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Oink! Tak jsem tu taky! Nováček, tak na mě buďte hodní :ep

GOBERS
    GOBERS --- ---
    GOBERS: Ale samozřejmě slyšet mě teď některé spolusestry a spolubratří, tak mě začerstva ukřižují. :-D :-D A budou si k tomu zpívat: "Ubi caritas, et aaa-aaa-mor..." :-D :-D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PAKOK: Nejčastěji v běžné mešní liturgii, která má úplně odlišnou spiritualitu než ty taizácké meditativní ponory, obvykle se místo mešní písně třikrát maximálně čtyřikrát protočí jedno kolečko a jede se dál.
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    GOBERS: Úplně jsem nepochopil, v jaké situaci a příležitosti se tedy povětšinou používají...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    STUART_HAMPLE: Ono to sem asi moc nepatří, ale když už se to načalo... se zpěvy z Taize je jeden problém: jsou určeny pro poměrně specifickou formu spirituální praxe - meditativní modlitbu se zpěvem. K tomu se hodí dosti dobře, jejich hudební a textová jednoduchost (řekl bych primitivita, ale to by znělo hanlivě a tak to vůbec nemyslím) je v tomto případě pozitivem, protože umožňuje brzy se (při mnohočetném opakování, ke kterému jsou komponované) odpoutat od soustředění na hudbu a text samotné k předmětu meditace, tedy ke Kristu. No a teď kde je ten problém... jednoduše v tom, že v 95 procentech se písně z Taize používají v jiné situaci, než k jaké jsou určené, a tam to, co je jindy jejich pozitivem, začíná být výraznou slabinou. Užití písní z Taize v běžné liturgii škodí podle mého názoru jak těm písním, tak liturgii. Připustil bych to maximálně tehdy, kdybych se musel rozhodovat (Pán Bůh ochraňuj) mezi písněmi z Taize a tříakordovou "kytarovkou". ;-)
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Ke zpěvům z Taizé jen jediné - vnímám v tom trošičku (ale opravdu jen krapet, nicméně je to tam..) dogmatismus a sklon k sektaření. Něco jako "jedině zpěvy z Taizé jsou jediné ty pravé duchovní". Nereaguju jen na níže uvedený příspěvek, Taizé celkem znám, kdysi mě to bralo, až do té doby, než jsem si uvědomil, že přílišná sevřenost a konservativnost není pro mě. Taky jsem kdesi zahlédl jedno nelichotivé vyjádření "Taizovských" na adresu alikvotního zpěvu, padlo tam snad i něco o kacířích a satanově vlivu... tak nevím...
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    objevil jsem na nyxu novy klub o klasterech [ klášter °°° inclina aurem cordis tui... ] a vnem odkaz na francouzskou celosvetovou komunitu v Taize a tohle na jejich strankach. tak troska inspirace z krestanskeho smeru ;)

"citovano" z webu http://www.taize.fr/cs_article2802.html a urcite tam krom cele veci stoji za to omrknout i jine clanky...
    Meditativní zpěv
    Nic tak nepřivádí ke společenství s živým Bohem jako společná meditativní modlitba s jejím vrcholem – zpěvem, který pokračuje a přetrvává v tichu srdce, když se ocitáme sami. Když prostřednictvím jednoduché krásy symbolů vnímáme Boží tajemství, když jej nedusí přemíra slov, tehdy nás společná modlitba, vzdálená monotónnosti a nudě, otvírá pro radost proudící z nebe na zem.

Modlitba zpěvem je jedním ze základních prostředků k vyjádření a oživení touhy po Bohu. Meditativní zpěv vede člověka k prameni modlitby, který pak vyvěrá v tichosti jeho srdce v každém okamžiku, ve dne i v noci, při práci, při rozmluvách s druhými lidmi, při odpočinku…

Jedná se o formu zpěvu, která podporuje a usnadňuje účast všech na společné modlitbě: jednoduché písně, které se lze snadno naučit a jsou přitom na vysoké hudební úrovni, se skládají z krátkých vět, jež se po dlouhou dobu opakují. U mnohých písní je možno kombinovat zpěv shromáždění se sólovými vstupy a instrumentálním doprovodem.

Zpěvy z Taizé jsou jednoduché, avšak jejich uplatnění při společné modlitbě si vyžaduje přípravu. I tam, kde proběhne příprava v rámci pravidelné zkoušky sboru, se doporučuje krátký nácvik s celým shromážděním před zahájením modlitby.

Zpěvy v různých jazycích jsou určeny pro velká mezinárodní shromáždění. Při modlitbách v místním společenství za účasti lidí všech generací by měly být použity zpěvy s českými a latinskými texty. V rámci možností je dobré rozdat zpěvníky nebo alespoň texty zpěvů všem zúčastněným. Do výběru je možné zahrnout též jednu či dvě známé písně z místního repertoáru.

Zpěvy z Taizé jsou formou modlitby. Jejich jednoduchost má umožnit všem lidem, kteří se chtějí společně modlit, aby se mohli zpěvem plně zapojit. Jedná se o modlitbu meditativní. Sbor a instrumentální doprovod mají zastávat pomocnou roli, která si od zpěváků a hudebníků vyžaduje určitou dávku diskrétnosti. Aby se ke zpěvu přidalo celé shromáždění, je třeba se vyhnout všemu, co by mohlo vyvolat dojem koncertního vystoupení. Ke změnám hlasitosti a tempa se musí přistupovat velmi opatrně. Čtyřhlasý sbor jistě podpoří kvalitu a krásu společného zpěvu všech zúčastněných, měl by se však při modlitbě obejít bez dirigenta a splynout se zástupem obráceným směrem ke kříži, k ikonám či k oltáři (výjimkou jsou velká shromáždění, kdy je sbor doprovázen též orchestrem).

Ten, kdo zpěv zahajuje, by měl dbát na to, aby udal správnou výšku tónu – k tomu může posloužit ladička či nějaký hudební nástroj – a tempo, které je při delším zpěvu třeba udržovat. Vedoucí zpěvák může za tímto účelem zpívat do mikrofonu, avšak dává pozor na to, aby nepřekrýval ostatní hlasy. Při velkém shromáždění je nutné dobré ozvučení, které je třeba před modlitbou zkontrolovat a vyzkoušet s těmi, kteří je budou používat.

Nástroje: K podpoře melodické struktury zpěvů a k zachování správného tempa i výšky tónu je vhodný kytarový, příp. klávesový doprovod. Kytara by měla používat rozložených akordů k vytvoření pevného pozadí zvuku a měla by se přísně vyhýbat staccatovému vybrnkávání, rasqadu, nebo synkopovému rytmu, který je tomuto stylu skladeb cizí.
    ELZA
    ELZA --- ---
    Ahoj, posílám pozvánku na seminář Wolfganga Sause, je to 26.5.2008 od 17-21. hodin v barevné světě: Milady Horákové 57, Praha 7

www.bsvet.cz/akce

a pak má ještě v úterý koncert v kostele - Kostel sv. Salvátora (Pařížská ul. - Salvátorská) v úterý 27.5. od 20.00 hodin.

http://www.bsvet.cz/akce/main.php?filtr=FRANK

to si určitě nenechte ujít, pokud můžete...
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    XL1:12.-14.9.2008 Praha
    11.-13.7. 2008 Nové Hrady
    XL1
    XL1 --- ---
    kde bude ten alikvotni festival?
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    doporucuji tem co rozumi aj... Tod Machover & Dan Ellsey: Releasing the music in your head http://www.ted.com/talks/view/id/246
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    ...se zeptej Radky Šindlerové nebo skoukni webovky...
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    kdy a kde bude ten festivalek prosim?
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    PAKOK: ale na alikvotnim fetsivalku budou hoosoo&transmongolia delat jiste workshop-byl jsem u nich trikrat a jednou to vazne stalo za to... na tobe;)
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    LORIMUS: Aj, no to je z ruky :-)
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    PAKOK: ve francii kteryho jsem potkal na didgeridoo festivalu.
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    LORIMUS: A kterej mongol to byl?
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    STUART_HAMPLE: jj a stejne me jeden mongol ucil jit z uplnyho uvolneni do te techniky-tak ze pohoda-trva to nez se odhleni vazy a nez se uvolni ale pak to slape dobre;)
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Při správné technice a "nepřepínání se" nehrozí nic zásadního.
    Jen bych chtěl varovat před názory, mnohdy hojně živené, typu "rvi to tam silou, správná kargyra tě musí rozplakat bolestí". Takhle opravdu ne. Jde spíš o dynamiku než o sílu jako takovou. Kargyru (a dobrou, krásně znějící) můžeš totiž zpívat i v pianissimu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam