ORBITAL: hele uplne v klidu muzes jit treba do Tavares Bastos v Catete a nebo do Pereirao (Vila Pereira de Silva) v Laranjeiras. V obou neni trafico - mezi temihle favelami ma ustredi BOPE, toci se tam filmy a serialy, ktere se maji odehravat v ostatnich favelach :)
To same ted by mela byt (tj. v klidu) favela Santa Marta (Dona Marta) v Botafogu, tu okupuje policie trafico tam uz neni. V dobe kdy ja jsem byl v Riu to jeste tak jasne nebylo, v lesich v okoli se skryvali porad traficantes, ale jelikoz policie se odtamtud nestahla, tak se presunuli do ostatnich favel ktere kontroluje CV. Ted tam vlada cpe hodne penez do projektu - jestli te tam pusti policisti, kteri to tam maji pod kontrolou tak si myslim ze taky bez problemu.
Z favel ve kterych je trafico mi prijde klidna cela Zona Sul, ale prirozene trochu se to favela od favely lisi, ale osobne me prijde ze muzes v klidu navstivit treba Rocinhu nebo Vidigal - z favel co kontroluje CV me prijde v pohode treba komplex Cantagalo-Pavao-Pavaozinho, ale u vsech vzdycky existuje riziko, ze pokud budes mit smulu, nedomluvis se a nikoho tam neznas (nebo nemas nejaky duvod tam byt), ze se muzes teoreticky do nejakych problemu dostat nebo do nich byt vtazen. To riziko je podle me hodne ridke a male, ale existuje. Pokud by si sel do Rocinhy a nebo treba do Vidigalu nejsnazsi dojdi na upati favely, a odtamtud se nech za 2 realy vyvezt nejakym mototaxi na horu a pak to muzes sejit dolu, zas zvaz si to sam, ale spis bych sel po hlavni, nez si zkouset najit cestu pres jednotlive becos a pripadne bloudit nekde kolem bocy nebo jinych mist kde nejsi vitan.
Co se tyce favel ktere kontroluji milice v podstate jakakoliv ktera neni v zadnem komplexu nebo se o ni nevalci. Zacit muzes treba v Rio das Pedras, coz je nejstarsi milicionarska favela a ma taky nejbliz normalni ctvrti. Co se tyka Zona Oeste, kde jich je nejvic tam by si mohl zkusit taky mesto bohu - traficantes tam nejsou, je tam hodne policie asi ted, aktivne se v tuhle chvili v te favele nebojuje, ale zas bezcilne bych se tam byt tebou nejak mermomocne necpal, pokud nemluvis portugalsky.
A teda alespon komunikativni portugalstinu na to domluvit se bych ti doporucil at uz pujdes kamkoliv (pokud tam planujes jit sam).