• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    BROTHER: bez debat taky fér :)
    BROTHER
    BROTHER --- ---
    TIGRE: podobny stajlo jak na chicagskej juke... :)

    http://www.youtube.com/watch?v=y3bnZuZGvIQ
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Tak v Rocinhě je wifi - vláda tam spustila v rámci svého programu Rio Estado Digital (Rio digitální stát) vysílač a Rocinha se tak připojila k dalším cca 3 milionům lidí, kteří chytaji bezdratovy internet zdarma :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Jak na baile funk tančej pomocí kroutění zadků holky jsem sem už nahazoval - tady je video od MC Sabara, kde je vidět jak ve na baile pařej malý sígři a jak vypadá jejich pasinho :)
    Video má ty otravný červený poznámky, ty se ale dají na youtube vypnout - http://www.youtube.com/watch?v=Bj7mtzYOdO4
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Tak umělecké duo Haas & Hahn alias Jeroen Koolhaas and Dre Urhahn vrací úder a po favele Cruzeiro, o které jsem psal tady TIGRE, se tentokrát vrhli na favelu Santa Marta a náměstí Cantão dostalo facelift.






    Více na http://www.favelapainting.com
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Knížka Film Posters Exploitation z nakladatelství Taschen ke stažení
    English | Taschen | 2007 | ISBN: 3822856258 | PDF | 190 pages | 47 Mb
    http://rapidshare.com/files/144692508/Film_Posters_Exploitation_Taschen.rar

    "...Exploatace označuje filmy, které záměrně vyzdvihují senzační, skandální, či kontroverzní prvky a lákají diváky na šokantní podívanou. Tato kategorie obvykle spojovaná se sexem, nahotou a násilím má mnohaletou a početně bohatou tradici ve všech rozvinutých komerčně orientovaných kinematografiích. Od hororu se exploatace liší tím, že neobsahuje žádné nadpřirozeno a nic, co by se jakkoli vymykalo uchopení. Naopak, je pro ni příznačná až fanatická víra v racionalitu, kterou ospravedlňuje svůj alibistický nadhled vůči vytěžovaným motivům. Snímky zpravidla vycházejí z dobově aktuálních událostí či nálad, případně vyjadřují povrchní postoje vůči minulým dobám. Při tom nikdy „nenastavují divákům zrcadlo" - a naopak plně stvrzují jejich apriorní pohled na svět.

    Jako příklady uveďme americkou klasiku Reefer Madness, která ve 30. letech démonizovala marihuanu, snímky ze začátku 60. let skandalizující nudismus, italské šokující (pseudo)dokumenty z exotických zemí zvané mondo, japonské filmy o sadistických sexuálních praktikách z dob šógunátu či hongkongská teatrálně násilná převyprávění případů z černé kroniky. Klíčovou charakteristikou exploatace je přímé oslovování diváků. Vyzývavé plakáty, apelující propagační výroky, velkohubé vyzdvihování primárních atrakcí i vypjaté názvy snímků fungují na totožném principu jako titulky v bulvárních médiích. Stejně jako bulvár se i exploatace zaštiťuje zatvrzelým alibismem, s nímž tvůrci vznik díla ospravedlňují jako službu veřejnosti či odhalování nepravostí..." (Flígl)


    Filmové exploataci je věnované květnové číslo Cinepuru - z tématu alespoň dva články online:

  • Jiří Flígl - New Yorku a Libni zdaleka se vyhni / Exploatační tendence v české porevoluční kinematografii: http://www.cinepur.cz/article.php?article=1831
  • Eva Chlumská: Zachraň si kdo můžeš... krk / Exploatační film s lesbickou upírskou tematikou: http://www.cinepur.cz/article.php?article=1827
  • TIGRE
    TIGRE --- ---
    BROTHER
    BROTHER --- ---
    TIGRE: supr!
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: tak já o faktu, že na lodi kromě normálních lidí byli i hovada, nepochybuju - o tom ale spor myslím není... :)
    JAEN
    JAEN --- ---
    TIGRE: jj, to je úplně jasný (jen se asi nevyjadřuju moc jasně já). mě zajímalo spíš nakolik bylo v zájmu organizátorů konvoje vyprovokovat nějakou potyčku a bylo to předem připravený jako scénář. ale podle všeho se zdá, že to byla akce pár přemotivovaných jedinců a spíš to nebylo úplně organizačně zvládnutý.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: Tak ono se to má přibližně takhle - nikdo podobný zásah nečekal. Jasně, že primárním účelem konvoje nebylo dovést pomoct, ale upozornit na nelidské a nespravedlivé podmínky v Gaze, kdy je z politických důvodů uplatňován tvrdý a nespravedlivý kolektivní trest na běžné obyvatelstvo, bez větší odezvy už delší dobu. Už jenom kvůli tomu (jako živé štíty) aby se nic podobného nestalo, tam měli být ti poslanci, diplomati nebo lidi z kulturni sfery. To, že Izrael bude nějákým způsobem reagovat se dalo čekat, jiná věc je ale co nakonec nastalo - nemluvě o tom, že se celý incident odehrál v mezinárodních vodách.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Včera jsem si stáhnul autobiografii Charlese Hitchense, která nedávno vyšla:



    Hitch-22. A Memoir.
    ISBN 978-1-74175-962-4

    Zatím jsem spíše prolistovával a pročítal vybrané pasáže v chvilkách mezi prací - mimochodem Hitchens se v knížce dotýká i událostí v Československu v souvislosti s jeho okupací vojsky Varšavské smlouvy. Tomu věnuje částečně kapitolu Havana versus Prague. Nebo vzpomíná na to jak byl v roce 88 v Praze zatčen a v Rudém právu označen za trockistický živel.


    V Kurdistánu - 1991

    Nepopírám, že enfent terrible Hitchense mám rád a mám pro něj velkou slabost, i když se v mnoha politických názorech nemůžeme lišit víc, tak v mnoha ohledech cítím až pozoruhodné souznění: Od vztahu k náboženství až po oblíbené a neoblíbené osobnosti :) Hitchens neuatoritářský marxista, je navíc jeden z nejzajímavějších amerických liberálů dneška a kouzelně vtipný, arogantní a zdrcující diskutér. I když knížka nebude druhý God is not Great, tak myslím, že stále stojí za pozornost.

    Christopher Hitchens na WIKI - http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Hitchens

    Knížka ke stažení v PDF - http://rapidshare.com/files/402313571/h22.pdf.html
    Recenze na Hitch 22 v NY Times - http://www.nytimes.com/2010/06/20/books/review/Senior-t.html
    JAEN
    JAEN --- ---
    tak to fakt dobrý, ten příběh za tím;) připomíná scénu z oh brother where art thou, kde si dva chlápci stopnou v pustý prérii auto s trochu nervózně vypadajícím chlápkem, aby vzápětí zjistili, že právě vykradl banku a zdrhá před policií :))


    jinak tak obecně... chvíli jsem totiž měla dojem, že to je celé především informační bitva o postoje veřejnosti a že i když ti aktivisti určitě nechtěli, aby to dopadlo takhle krvavě, drobná provokace a malé divadlo pro média, které mají pro tento účel sebou, by se hodila. a z videa natočeného izraelci to tak i dost vypadalo. jenže na té lodi, kde došlo ke střetu, bylo i nějaké malé dítě a stará paní, a vůbec podle různých drobných věcí se mi jeví, že takovýhle scénář napsaný nebyl... chci říct, že to asi neměl být tak úplně happening. achjo, média. je to boj, dohrabat se k něčemu, čemu se dá věřit...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: aha vidíš tak jsem to zmotal - ty další dva taky nemají zákaz. Vím, že původně je ale měli vyexpedovat po zemi do Jordánska, Saša si tam pravděpodobně měl pobýt o pár dní dýl, ale s nejvyšší pravděpodobností by je brzo následoval - přítrž tomu učinilo Turecko, který tam poslalo svoje letecký speciály což to všechno urychlilo. Bitej na tom je nejvíc teda Línek.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: popravdě kamarád se jen chtěl svést do Gazy - kde plánoval pracovat na dokumentu - ta dodávka humanitární pomoci nebyla důvod proč tam byl. Na loď z Atén se dostal díky svým kontaktům, nikdo včetně něj nečekal, že izrael zareaguje tak jak zareagoval. V gaze ho čekalo natáčení.
    JAEN
    JAEN --- ---
    TIGRE: díky! chtěla jsem se ještě zeptat, jak se tam dostal, jestli ho někdo oslovil nebo se přihlásil sám na základě nějaké tiskovky, ale už jsem si to našla sama... http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/ceskeho-novinare-postup-izraele-proti-ucastnikum-flotily-sokoval/486219&id_seznam=

    mám samozřejmě milión dalších otázek, ale to by bylo fakt na dlouho. .)

    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE: No bylo by to asi celé na dlouho a je to natolik útržkovité, že se to sepisuje blbě, ale v krátkosti:

    Saša dopadl ze všech zadržených nejlíp - tím, že narozdíl od svých kolegů odmítl přistoupit na výhružky tj. podepiš doznání (smyšlené) a souhlas s deportací a my tě pustíme - jinak jdeš sedět. Vzhledem k tomu že se neposral a nepodepsal jim to tak sice domů letěl o trochu později a přes turecko, ale narozdíl od kolegů si teď nesype popel na hlavu. Stačilo trvat na svém (tj. na pravdě), že žádné zákony neporušil a že byl zadržen v mezinárodních vodách (fakt) a díky tomu je na tom ve finále nejlíp.

    Přibližně jeho slovy konzulovi: "Dokud mě budou jenom strašit a budou nepříjemní nemám důvod jim cokoliv podepisovat, až na mě nastoupí (myšleno bití a obdobné praktiky) tak jim podepíšu co budou chtít. Dřív ne." Na druhou stranu příjemný to rozhodně nebylo - na některé (i když to se týkalo spíš těch tmavšího vzevření nebo aktivistů) tlačily poměrně hodně - některý dostali bití nebo tvrdý výslechy, kde na tebe řvou tři lidi několik hodin. Do toho ti partnerka s dětma na dálku vzkazuje přes konzulát ať nejsi tvrdohlavý a jedeš domů. Na druhou stranu zároveň bylo vidět vnitřní pnutí - například soudce odmítl vznést na Sašu obžalobu, řekl že s tím nic nechce mít a že pouze zaprotokoluje případnou výpověd.

    Ve finále: 3 čeští novináři podepsali, že nelegálně vstoupili do izraele, souhlasili s deportací a následným 10 letým zákazem vstupu do Izraele, zřekli se možnosti náhrady škody a možnosti stát izrael zažalovat. Saša jim nepodepsal nic, není z ničeho obviněn a v blízské budoucnosti se snad do Gazy dostane jinak, tak aby tam mohl točit. Ostatní z toho mají docela hořko v puse.

    Jinak slovy Saši poměrně dost novinářů, kteří do IL jeli na lodi spíše s proizraelskými postoji (to nemluvím o něm) odjížděli slušně nalomeni, respektive s nepříliš přátelskými závěry. Saša se do Gazy nedostal - zážitek ve finále myslím stál za to, i přes některé krušné chvíle. Mělo to určitě i svoji poetickou část - například rychloučení se slov jako "pirát" apod., v ivritu od ruských spoluvěznů ve vězení.
    JAEN
    JAEN --- ---
    TIGRE: jestli to pořád platí, mě by to prosím strašně zajímalo...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    LA_PIOVRA: je to ve FR - s anglickyma titulkama v obraze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam