• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    EDASX: nj :)
    EDASX
    EDASX --- ---
    very fancy engine, a obrazky pak vidis v 320x200 =))
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Fotky Rocinhy z letošního roku od mého kamaráda Grahama.
    http://www.canon.com.au/worldofeos/exhibit/Now-Showing/Favela-da-Rocinha-by-Cinza
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Rio si v nejbližších dnech připomíná výročí masakrů... Příští týden uplyne 20 let od jedné z nejbrutálnějších kapitol v historii města, doposud nikdy neobjasněného masakru v Acarí (Chacina de Acari) , asi nejvýraznější memento devadesátých let minulého století, kdy nebyly podobné aktivity policejních eskader smrti ve městě žádnou výjimkou.

    26. července 1990 se vydalo 11 lidí převážně teenagerů z favely Acarí na výlet na předměstí. Mířili na farmu v oblasti Mage, kde plánovali strávit víkend. Po cestě byli zadrženi skupinou osob v uniformách - dosud neidentifikovaných policistů a uneseni. Jejich těla se nikdy nenašla, jedinný očitý svědek události (zatčení), matka jednoho z dětí, byla brutálně zavražděna. Matky zmizelých, vytvořili skupinu Maes de Acarí (Matky z Acarí), která drží případ i po 20 letech otevřený, i když se vyšetřování nikam nehýbe. Matky z Acarí se staly aktivistkami nejen ve vztahu ke svému případu, ale i k dalším případům násilí na dětěch a podivných zmizení v režii policie. Za dobu svého fungování se staly terčem různých výhrůžek a útoků, jichž pachatelé stejně jako v případě jejich dětí nikdy nebyli identifikováni.

    V pátek pak pro změnu uplyne 17 let od masakru u kostela Candalária (Chacina da Candalária), kdy v noci 23. července 1993 skupina složená převážně z policistů napadla více než 70 dětských bezdomovců, které přespávali u kostela. Výsledkem bylo 8 mrtvých dětí, desítky dalších zraněných. Pozadí celého činu je nejasné - jeden z možných motivů je "pomsta" za to že nějáké děti házeli předešlý den kameny po policejním autě, druhý je ten, že policisté patřili do širší skupiny, která jako eskadra smrti (sponzorovaná místními obchodníky) čistila centrum od různých "živlů". Celý incident patří mezi jeden ze společnských a kulturních milníků Ria - celé události se dotýká například zde zmiňovaný dokument Onibus 174 http://www.imdb.com/title/tt0340468/

    Z účasti na masakru bylo obviněno 50 policistů, jeden byl zastřelen při pokusu o zatčení, 3 další byli za masakr po přibližně deseti letech odsouzeni. Zbytek chodí po svobodě. Korunní svědek, jedno z přeživších dětí, musel v rámci programu pro ochranu svědků, v zájmu své vlastní bezpečnosti, natrvalo opustit Brazílii.
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Poměrně zajímavý článek z časopisu Economist, z minulého týdne, nazvaný Brazil's developing favelas: Searching for Eldorado, se na problematiku favel dívá z poměrně nevšeního úhlu. Na druhou stranu pouze popisuje s překvapeným výrazem schizofrenní situaci, která v brazilských velkoměstech platí už poměrně dlouhou dobu - tj. ať už trafico nebo ne, tím pravým vládcem brazilských favel je především spotřební trh.

    Jedno z největších překvapení, které mě osobně v Rocinhě potkalo, bylo to, že síla místního podnikání a služeb, představuje něco diametrálně odlišného co si člověk od chudinské čtvrti představuje. Pro různé odstíny neoliberálů musí vycházet traficantes z ekonomického hlediska jako požehnání, protože vedlejší důsledky vlády narkomafie jako jsou daňové prázdniny, nulová byrokracie a nulová kriminalita ohrožující vaše podnikání, jsou snem všech - od těch malých, až po velké podnikatele.

    Málokde obchůdky nebo minimarkety zavírají v 10, o půlnoci, nebo taky ve dvě ráno. Málokde si člověk ve tři ráno může vybrat z několika restaurací (od steaků, přes pizzu až po sushi), a málokde taky zažije to, že ozbrojení chlapíci chrání prodejce kokainu jen pár metrů od banky, která nejen že žádnou vlastní ochranku nepotřebuje, ale jako například v případě banky Bradesco, nabízí i favela produkty, jako je třeba pojištění proti zbloudilým kulkám :)

    http://www.economist.com/blogs/newsbook/2010/07/brazils_developing_favelas
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    S_TEJK: ja vim - ja je ale ostatne cetl vzdycky jenom na netu :)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    TIGRE: uz nejsou :) teda jen netnoviny
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    S_TEJK: Aha no vidíš Jornal do Brasil jsou zrovna prima noviny !
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    S_TEJK: mnau, zatim mi to nefunguje, ale tesim se co to je :)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Můj osobní geroj, Sydney Possuelo, bývalý šéf sekce nekontaktovaných kmenů brazilksého FUNAI:



    What’s it like to go deep into the jungle?

    The first thing you notice is the silence. The huge silence. The wind. There are no buildings, just trees, so the wind shakes the trees. Some of the trees have been around for centuries. There are trees with dozens of nests and birds flying above. The rivers are clear, and you can see fish in the water. The ground is very soft. There are lots of leaves. You don’t make much noise when you walk

    The tropical rainstorms are heavy. They come all of a sudden. You begin to enter a world where you don’t see an animal but you see its tracks. The fruit it ate. You start seeing things from the world of nature. There are no cars, no horns, and no signs telling you what to do. You have to let go and follow your senses. Your vision gets better. Your sense of orientation gets better. You lose your fears. Some people think the forest is scary at night. But nothing really changes. There’s just no light.

    The rhythm of life changes. There’s no need to prove anything to anybody. It helps you be more at peace with yourself.

    http://www.brazilmax.com/news.cfm/tborigem/pl_amazon/id/21



    http://en.wikipedia.org/wiki/Sydney_Possuelo

    Se Sydney Possuelem vyšel kdysi v češtině skvělý rozhovor pro National Geographic - časopis jsem měl, ale za ty roky se někam vytratil, takže kdyby měl někdo z Vás náhodou srpnové číslo National Geographic z roku 2003 a byl by ochotný článek nascanovat nebo mi časopis zapůjčit bylo by to fajn :)

    Brazliský badatel a bojovník za práva indiánů Sydney Possuelo věří, že indiáni žijící bez kontaktu s okolním světem mají zůstat i nadále v izolaci. Izolované kmeny ochotné ve jménu ochrany vlastního území zabít každého vetřelce jsou těmi nejopravdovějšími ochránci původního deštného pralesa. Stopař Possuelo vede naši epedici po stopách kmene Flecheiros. Často riskuje svůj vlastní život, aby indiány našel, ale nevstoupí s nimi do žádného kontaktu. I naše reportáž zachycuje expedici pátrající po indiánském kmeni, kteý se ještě nikdy nesetkal s lidmi z daleké části světa (NG)
    EDASX
    EDASX --- ---
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    A poslední: Vrátíme se sem TIGRE a já se začínám docela těšit... jsem zvědavý, jestli se jim to tentokrát skutečně podaří udržet až do října, bez toho aby to někdo zpirátil.



    Oficiální trailer na Tropa da Elite 2 je už pár dní venku - a nevypadá špatně !
    http://www.youtube.com/watch?v=gsZP9ZX3fsI
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    A ještě klip "Vida" natáčený v Rocinhě, od rijské rastapaviánské kapely Monte Zion - http://www.youtube.com/watch?v=5kHy_mjsvac
    Natáčeno nahoře na Rua Um a v Laboriaux.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    BROTHER: bez debat taky fér :)
    BROTHER
    BROTHER --- ---
    TIGRE: podobny stajlo jak na chicagskej juke... :)

    http://www.youtube.com/watch?v=y3bnZuZGvIQ
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Tak v Rocinhě je wifi - vláda tam spustila v rámci svého programu Rio Estado Digital (Rio digitální stát) vysílač a Rocinha se tak připojila k dalším cca 3 milionům lidí, kteří chytaji bezdratovy internet zdarma :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Jak na baile funk tančej pomocí kroutění zadků holky jsem sem už nahazoval - tady je video od MC Sabara, kde je vidět jak ve na baile pařej malý sígři a jak vypadá jejich pasinho :)
    Video má ty otravný červený poznámky, ty se ale dají na youtube vypnout - http://www.youtube.com/watch?v=Bj7mtzYOdO4
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Tak umělecké duo Haas & Hahn alias Jeroen Koolhaas and Dre Urhahn vrací úder a po favele Cruzeiro, o které jsem psal tady TIGRE, se tentokrát vrhli na favelu Santa Marta a náměstí Cantão dostalo facelift.






    Více na http://www.favelapainting.com
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam