Tak jsem dočetl jeden z mých vánočních dárků - komiks
Gaza: Poznámky pod čarou dějin od mého oblíbeného
Joe Sacca a co k tomu říct... Sacco je génius, závidím mu kresbu, konsistenci a především odhodlání a vůli se do svých dokumentárních komiksů pouštět. Ta knížka je poměrně těžké čtení - střídavě mě ta knížka naplňovala hněvem a zármutkem, místy to hraničilo až s depresí. Kniha skrz místy zdánlivě repetetivní příběhy řeší konflikt ve dvou rovinách - v historické a v současné. Snaží se o historickou rekonstrukci událostí, které nové a nové fáze tohoto konfliktu vystrnadily do pozadí a zároveň děsivě portétuje dopad izraelské politiky buldozerů na současnou každodenní realitu v Gaze. Pro mě chvílemi těžko stravitelný skvost. Doporučuju!
Mohli by otisknout článek z minulého měsíce - nebo i loňského roku - a kdo by to poznal? Oni totiž z druhé intifády vytěžili každé slovo, vyfotografovali všechny kvílející matky, ocitovali každého ulhaného mluvčího, detailně popsali každé pokoření a co? Dva mrtví! Pět mrtvých! 20 mrtvých Před týdnem! Před měsícem! Před rokem!
...V knize Gaza - poznámky pod čarou dějin se Joe Sacco snaží rozkrýt pozadí zapomenutého masakru z padesátých let. Za Suezské krize, v listopadu 1956, izraelská armáda zastřelila stovky neozbrojených civilistů v Pásmu Gazy, konkrétně ve městech Chán Júnis a Rafah. Tento incident před zapomněním zachránilo pouze pár vět ve zprávě OSN, pozorovatelé Spojených národů totiž v té době nebyli do oblasti vpuštěni. Požadovanou rozpravu v izraelském parlamentu Knesetu neúplným vysvětlením smetl ze stolu tehdejší premiér a ministr obrany v jedné osobě David Ben Gurion a nepomohly ani výzvy generálního tajemníka OSN.
Za dobu palestinsko-izraelských konfliktů přišly o život tisíce lidí, incident z roku 56 se tak může zdát trochu banální. Právě proto se celou knihou táhne (nikterak novátorská) myšlenka, že pokud se zapomene na jednotlivé střípky složité skládanky dějin, nemůžeme pochopit současnost... (Ondřej Píša -
http://zpravy.rozhlas.cz/zpravy/literatura/_zprava/829701)