• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    TIGRE: dobrej typek (a rikam si, kde vzal tu anglictinu).
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE: Jinak tady je Zezinho a jeho pohled na věc :)

    The Real Favela Tour: what separates DJ Zezinho from other favela tours - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=xBVxVnyimQk&feature=related
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    URTSCHA: to proto, že kromě takovýho toho hnusnýho rasismu to v sobě obsahuje i docela vtipný etnocentrické představy a sebestylizace. Třeba jeden chlapík od někud z Ceará mi s vážnou tváří tvrdil, že nordestinos jsou bohabojní a odvážní lidé, protože v nich koluje holandská krev a v tráfico z nich bývají nelítostní soldados - vůbec ty nejlepší, pak mi někdo (černoch) zase říkal, že nejlepší vojáci jsou naopak černoši protože jsou silní a maj to na háku a je na ně spoleh... a tak podobně :)
    URTSCHA
    URTSCHA --- ---
    TIGRE: mne to prislo taky takovy podivny to s tema profesema. "latentni rasovy predsudky" je podle me hodne diplomaticky spojeni!
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    URTSCHA: Nene, to tam nikdo neřeší - řeší se maximálně jestli je člověk černej nebo nordeste. Máš favely, který jsou tradičně spíš černošský (cidade de deus) a nebo nordeste (třeba rocinha) pak taky takový ty napůl (třeba santa marta) - jsou tam takový latentní rasový předsudky.

    Co se týče zaměstnání tak to je imho hloupost, všechny tyhle profese - empregadas, motoristas, porteiros, garçons... jsou profese pro lidi z favely, bez kvalifikace, bez vzdělání a bez rozdílu z kterého státu jsou. Navíc pro jejich zaměstnavatele jsou všichni "paraíba" a je jedno jestli jsou z Paraíby, Ceará, Alagoas, Pernambuca nebo odkud. Výjimka ze severovýchodu je asi trochu Bahía vzhledem k její rasové demografii.
    URTSCHA
    URTSCHA --- ---
    TIGRE: diky moc. ja jsem se na jih od ipanemy ani jednou nedostala, taky to bylo dany tim, ze do ria jsem jezdila s navstevama, takze turisticka klasika (krome skol samby a favela tours)... je to tam nejak kastovany podle puvodu? rekneme, ze nekde by zili lidi hlavne ze ceara, nekde jinde treba z bahie? nebo uz je to pak jedno velky nordeste? jeden kamarad carioca mi tvrdil, ze treba portyri jsou vetsinou ze ceara (pokud se ted nepletu), nebo jinou profesi zas delaji jen lidi z jineho statu.....
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    URTSCHA: jinak teda elektriku a vodu máš prakticky ve všech favelách, kromě čerstvých záborů. Jakmile se nějaká favela zabydlí natáhnou se tam služby včetně ilegální kabelovky apod.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    URTSCHA: Jj Rocinha je klasická favela - o stupeň líp je na tom sousední vidigal, který bývá označován za favela-bairro. Rozdíl mezi Rocinhou a ostatními velkými favelami nebo komplexy favel (na severu a západě města) je v poloze. Život v Rocinhě není život na periferii buď hned vedle anebo alespoň v blízkosti máš nejbohatší části města a tím pádem i šanci na lepší práci a větší plat, kromě toho v Rocinhě funguje i vlastní ekonomika různých živností a služeb a co si budeme říkat slušný peníze ve favele protočí i tráfico, které se na spotřebě domácností určitě podílí. V tomhle ohledu je Rocinha hodně jinde - já bych titulek toho článku změnil spíš na "Výlet do nejbohatší z nejchudších čtvrtí v Riu".

    Na druhou stranu příjem domácností neznamená nutně větší kvalitu života - Rocinha trpí spousta neduhy - nejvyšší hustotou obyvatelstva v Riu - doslova přelidněním, špatnou sanitací, špatnou infrastrukturou, nemocemi (největší koncentrace tuberkulozy a HIV v Brazílii), zamořením odpadky...atd Velké rozdíli jsou ale v rámci samotné Rocinhy - sousedství jako Barcelos na začátku favely je prakticky chudší čtvrť, oproti tomu na pravé straně kopce v Roupa Suja máš některé domy z bláta, plechu a ze dřeva, nedostaneš se tam ani teréní motorkou a za dešťů na tebe padají kameny nebo strhává bláto domy. Kdysi jsem viděl přehled kvality života jednotlivých favel a Rocinha se k vrcholu neřadí ani náhodou.

    Turismus v Rocinhě nebo ve favelách takových rozhodně není nic nového - v čem se Rocinha trochu liší od klasického favela turismuje fakt, že do favel, ve kterých je tráfico aktivní se většinou turisti nevodí. Dřív se brali leda tak do Tavares Bastos, Pereira da Silva tj. favel kde trafico nebylo - teď se obvykle vodí do Santa Marty a jiných favel s UPP. Jinak i ten turismus v Rocinhě má různé podoby od klasického safari v jeepech, které projedou Estrada da Gávea až po pěší tour alá Zezinho nebo Marcelo Armstrong.
    URTSCHA
    URTSCHA --- ---
    TIGRE: a tigre, mas pocit ze rocinha je "klasicka favela"? kamaradi obcas zminuji rocinhu jako "bairo", tedy ji povazuji za "regulerni" ctvrt s tim, ze uz tam alespon zakladni infrastruktura funguje... tusim mluvili o vode a elektrine... jinak tedy nabidka navstev do favel mi prijde uz skoro tak rozsirena jako navstevy fotbalu a skol samby... kazdopadne diky moc za super osobni komentar!
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Jinak Robert Neuwirth, autor Shadow Cities: A Billion Squatters, A New Urban World, vydal novou knížku.



    Jde o knihu Stealth of Nations: The Global Rise of the Informal Economy

    Tady je recenzce z Wall Street Journal a tady z Bloomberg.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FLU: Nic se neděje, navíc zas tak mimo kontext to není. V Lusace se v 90. letech podepisovalo odzbrojení angolské UNITA a její integrace do angolské armády, které "po africku" v zápětí zkolabovalo.
    FLU
    FLU --- ---
    TIGRE: no jo. mea culpa.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Výlet do nejchudší čtvrtě Ria je jako lidské safari - iDNES.cz
    http://cestovani.idnes.cz/vylet-do-nejchudsi-ctvrte-ria-je-jako-lidske-safari-f8i-/igsvet.aspx?c=A111014_220739_igsvet_skr

    Přiznám se, že s článkem mám trochu problém - především vzhledem k Zezinhovi, ke kterému mám trochu ambivalentní vztah a který má mimochodem shodou okolností dnes narozeniny. Nevím jestli si ten článek nafukuje autor nebo Zezinho - upřímně nedivil bych se ani jedné variantě.

    Jinak teď trochu k realitě: Zezinho se narodil v Rocinhě, kde žil do svých cca 14 let pak emigroval se svým otcem do spojených států, kde přes dalších 20 let víceméně živořil. Jak to u emigrantů bývá Rocinhu si nadálku zbožštil a nakonec tam koncem listopadu 2008 přijel na trvalo, před tím tam od svých 15 let byl tušímže jednou na tři týdny. Tudíž šest let tam rozhodně není a střelbu z roku 2001 a podobně může znát leda tak z novin nebo vyprávění, stejně tak před dvaceti lety nebyl členem trafica a pokud prodával marihuanu (což upřímně pochybuju) tak leda ve Státech :]

    Jinak Zezinho má občas trochu psychické problémy a hodně si přibarvuje, prodělal zajímavou změnu - když jsem tam s ním byl, místy to bylo až směšné působil spíš jako američan než brazilec, třeba když si chtěl stěžovat u "managera" na studené jídlo v nějakém bistru v Rocinhě, kde jsme byli na obědě a kde jsou ceny i služby doslova za pár šupů. Teď o sobě tvrdí zásadně, že je z Rocinhy, používá hodně my, moje komunita,..atd a to, že většinu života prožil v USA nezmiňuje. Kdysi pomáhal s institutem, ale dost to skřípalo. Jinak má z turismu živobytí stejně jako z jím vyráběných trik (moc hezkých), co je na druhou stranu hezké je, že jeho snem, který se pomalu stává realitou je udělat v Rocinhě školu pro DJ bailefunku, kam by si mláďata mohla chodit hrát a zkoušet mixovat. Což - jakkoliv Zezinha osobně nemusím - cením a přeju ať se mu daří.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FLU: jj já vím, Buraku znám. To angolský myšleno ve vztahu ke kuduro. Btw Lusaka (Zambie) je předpokládám překlep z Luandy?
    FLU
    FLU --- ---
    TIGRE: jen bych dodal, ze v tomto pripade je to spise portugalske kuduro (pokud vim, tak angolan je mezi burakama jen jeden), ale klipek je toceny v Lusace, to zase jo :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Repast z Angažované umění

    TIGRE
    TIGRE --- ---
    EDASX: měla by za tím stát Disqhttp://www.disquedenuncia.org.br/ , která vypisuje i odměny. Mimochodem mají docela zajímavou grafitti kampaň a lá udej drogového dealera zaměřenou na mladé.

    EDASX
    EDASX --- ---
    TIGRE: kdo to sestavuje? =))
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    a aktuální policejní žebříček nejhledanějších zločinců v Riu

    1.FB – (Comando Vermelho)
    2.Nem – ( Amigo dos Amigos)
    3.Carlão – ( Milicia Liga da Justiça)
    4.Sid Boi – (Homicida)
    5.Jorge Luiz – ( Maus Tratos)
    6.Matemático ou Batgol – (Terceiro Comando Puro)
    7.Fernandinho Português – (Terceiro Comado Puro)
    8.Mica ou MK – (Comando Vermelho)
    9.Coelho – (Amigo dos Amigos)
    10.Polegar – (Comando Vermelho)
    11.Marcelo Piloto – (Comando Vermelho)
    12.Pézão – (Comando Vermelho)
    13.Lindinho ou Peixe – ( Amigo dos Amigos)
    14.Hulk – (Amigo dos Amigos)
    15.Piolho – (Amigo dos Amigos)
    16.Negão da Doze – (Comando Vermelho)
    17.Gringo – (Comando Vermelho)
    18.Marcelinho Niterói – (Comando Vermelho)
    19.Claudinho CL – (Comando Vermelho)
    20.Playboy - (Amigo dos Amigos)
    21.Scooby – (Amigo dos Amigos)
    22.Lica – (Mílicia)
    23.Azul – (Comando Vermelho)
    24.Nando Bacalhau - (Comando Vermelho)
    25.IT – (Comando Vermelho)
    26.Dinho – (Terceiro Comando Puro)
    27.Fernandinho Guarabu ou Lopes – (Terceiro Comando Puro)
    28.Renatinho – (Comando Vermelho)
    29.Paulinho – (Comando Vermelho)
    30.Gão – (Comando Vermelho)
    31.Léo Barrão – (Comando Vermelho)
    32.Abelha – (Amigo dos Amigos)
    33.Gugui – (Comando Vermelho)
    34.Puma – (Amigo dos Amigos)
    35.Mexicano – ( Comando Vermelho)
    36.MB – (Comando Vermelho)
    37.Enoc – (Comando Vermelho)
    38.Carré – (Amigo dos Amigos)
    39.Mandacaru – (Comando Vermelho)
    40.RG – (Comando Vermelho)
    41.Bamba – (Amigo dos Amigos)
    42.Gilvanzinho – (Comando Vermelho)
    43.Menor P – (Terceiro Comando Puro)
    44.André Cavalo – (Terceiro Comando Puro)
    45.Bafinho – (Comando Vermelho)
    46.Mantena – (Amigo dos Amigos)
    47.Peca – (Comando Vermelho)
    48.Juninho Conha – (Comando Vermelho)
    49.Pixote – (Comando Vermelho)
    50.Levi da Alma – (Amigo dos Amigos)
    51.J.J – (Amigo dos Amigos)
    52.Pixadão – (Amigo dos Amigos)
    53.Menor Cherú - (Amigo dos Amigos)
    54.Avião – (Comando Vermelho)
    55.Cleyton – (Amigo dos Amigos)
    56.Erótico – (Milicia)
    57.Paulinho da XV – (Comando Vermelho)
    58.Gaguinho – (Comando Vermelho)
    59.Soldado de Antares ou Tiba – (Amigo dos Amigos)
    60.Trek do Amor – (Comando Vermelho)
    61.Corujito – (Amigo dos Amigos)
    62.Capoeiro – (Comando Vermelho)
    63.Pardal – (Amigo dos Amigos)
    64.Levi do Bumba – (Comando Vermelho)
    65.Aline Popozuda – (Amigo dos Amigos)
    66.Pedrinho – (Comando Vermelho)
    67.Pateta ou Leão – (Amigo dos Amigos)
    68.FSN – (Comando Vermelho)
    69.Bebezão – (Amigo dos Amigos)
    70.Barriga – (Terceiro Comando Puro)
    71.Cinquenta – (Comando Vermelho)
    72.Borrof – (Amigo dos Amigos)
    73.Drill – (Amigo dos Amigos)
    74.Macaco – (Amigo dos Amigos)
    75.Bambi – (Amigo dos Amigos)
    76.Cleiton do ADA – (Amigo dos Amigos)
    77.Churrasquinho – (Comando Vermelho)
    78.Menor – (Amigo dos Amigos)
    79.Chorrão – (Amigo dos Amigos)
    80.Ronaldinho – (Amigo dos Amigos)
    81.Dorei – (Amigo dos Amigos)
    82.Rodrigão – (Amigo dos Amigos)
    83.Davi Paraíba – (Comando Vermelho)
    84.Alvarenga – (Comando Vermelho)
    85.Tui – (Comando Vermelho)
    86.Drácula – (Comando Vermelho)
    87.Riquelme – (Comando Vermelho)
    88.Gil – (Terceiro Comando Puro)
    89.Fabinho Piloto – (Comando Vermelho)
    90.Americano – (Comando Vermelho)
    91.Xuxa da Rocinha – (Amigo dos Amigos)
    92.Indio – (Comando Vermelho)
    93.Nico – (Comando Vermelho)
    94.Jean – (Comando Vermelho)
    95.Ligeirinho – (Comando Vermelho)
    96.Esquerdinha – (Comando Vermelho)
    97.Guga – (Comando Vermelho)
    98.Maluquinho – (Comando Vermelho)
    99.Da Lua – (Comando Vermelho)
    100.Didado – (Amigo dos Amigos)
    101.Patropi – (Amigo dos Amigos)
    102.Delegado – (Amigo dos Amigos)
    103.Lindão – (Amigo dos Amigos)
    104.Juninho Perneta – (Milicia Liga da Justiça)
    105.Dino – (Comando Vermelho)
    106.Odir Bocão – (Amigo dos Amigos)
    107.Nêgo da Mangueira – (Comando Vermelho)
    108.Rei do Fumo – (Amigo dos Amigos)
    109.Boquinha – (Comando Vermelho)
    110.Bad Boy – (Comando Vermelho)
    111.Douglas – (Comando Vermelho)
    112.Nem da Fazendinha – (Comando Vermelho)
    113.Piu-Piu – (Comando Vermelho)
    114.Cagado – (Amigo dos Amigos)
    115.Neto – (Amigo dos Amigos)
    116.Neguinho do Crack – (Comando Vermelho)
    117.Nelinho – (Comando Vermelho)
    118.Pestinha – (Comando Vermelho)
    119.Playboy da Laura – (Amigo dos Amigos)
    120.Canelão – (Amigo dos Amigos)
    121.Menor do Grotão – (Amigo dos Amigos)
    122.Parazinho – (Amigo dos Amigos)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    A nějaký angolský kuduro pro dnešní den - Buraka Som Sistema

    BURAKA SOM SISTEMA 'Hangover (BaBaBa)' - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=wOMe-8Tf1Y0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam