Výlet do nejchudší čtvrtě Ria je jako lidské safari - iDNES.cz
http://cestovani.idnes.cz/vylet-do-nejchudsi-ctvrte-ria-je-jako-lidske-safari-f8i-/igsvet.aspx?c=A111014_220739_igsvet_skr
Přiznám se, že s článkem mám trochu problém - především vzhledem k Zezinhovi, ke kterému mám trochu ambivalentní vztah a který má mimochodem shodou okolností dnes narozeniny. Nevím jestli si ten článek nafukuje autor nebo Zezinho - upřímně nedivil bych se ani jedné variantě.
Jinak teď trochu k realitě: Zezinho se narodil v Rocinhě, kde žil do svých cca 14 let pak emigroval se svým otcem do spojených států, kde přes dalších 20 let víceméně živořil. Jak to u emigrantů bývá Rocinhu si nadálku zbožštil a nakonec tam koncem listopadu 2008 přijel na trvalo, před tím tam od svých 15 let byl tušímže jednou na tři týdny. Tudíž šest let tam rozhodně není a střelbu z roku 2001 a podobně může znát leda tak z novin nebo vyprávění, stejně tak před dvaceti lety nebyl členem trafica a pokud prodával marihuanu (což upřímně pochybuju) tak leda ve Státech :]
Jinak Zezinho má občas trochu psychické problémy a hodně si přibarvuje, prodělal zajímavou změnu - když jsem tam s ním byl, místy to bylo až směšné působil spíš jako američan než brazilec, třeba když si chtěl stěžovat u "managera" na studené jídlo v nějakém bistru v Rocinhě, kde jsme byli na obědě a kde jsou ceny i služby doslova za pár šupů. Teď o sobě tvrdí zásadně, že je z Rocinhy, používá hodně my, moje komunita,..atd a to, že většinu života prožil v USA nezmiňuje. Kdysi pomáhal s institutem, ale dost to skřípalo. Jinak má z turismu živobytí stejně jako z jím vyráběných trik (moc hezkých), co je na druhou stranu hezké je, že jeho snem, který se pomalu stává realitou je udělat v Rocinhě školu pro DJ bailefunku, kam by si mláďata mohla chodit hrát a zkoušet mixovat. Což - jakkoliv Zezinha osobně nemusím - cením a přeju ať se mu daří.