• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZABIASKOMERCNÍ FOTOGRAFIE - FOTOBANKA - rady a porady pro zacinajici fotografii a reklamu
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GANBOY: pokud by jsi přece jenom chtěl doma atelier, tak bych se možná spíš vydal nějakým takovým směrem... https://www.fomei.com/produkty-basic-200-kit-studiovych-blesku-terronic-detail-221403

    ten odkaz je pouze informační, aby jsi věděl co hledat v číně :) sice to není mobilní, jak jsi chtěl, ale kámoš si udělal takovej bastl s autobaterkou a tím pádem to mobilní má...

    jinak pokud by jsi stále neopustil mobilní verzi, tak tyim softboxem jsem myslel např. toto: https://www.aliexpress.com/...424_10051,searchweb201603_2&btsid=51a81c72-714d-43c1-82ca-a642fdc223f7
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    GIF_242: za profesionála považuju ne koho kdo má i lidské kvality... takže kdo že?? Neee tenhle pán fakt ne. Mluvil sem sním před cca 10ti lety asi 10minut a na 100let to stačilo :D

    A řekl sem někde že se tím chci živit? Ne díky, mám to pro svojí radost.
    A ne. Nechci chodit do ateliéru, chci si to fotit u sebe doma. Ideálně abych moch pár cajků sbalit a vytvořit si "polní" podmínky někde v exteriéru...
    Co budu fotit nejvíc? Shibari...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GANBOY: myslím, že zrovna ZABIAS: má aťák ;)

    BTW v jednom má pravdu, pokud by tě to mělo "živit" tak se dá předpokládat, že ti model/zakázka vydělá prachy. Takže jediný co budeš muset udělat je, že focení nebude stát XY, ale rovnou sdělit, že focení stojí XY + hodina/den atelieru stojí XY. V dnešní době to imho nejosu žádné horentní sumy, aby to zásadně prodražilo focení. A je to "normální", že si fotograf půjčuje atelier. Imho je 100x lepší přitáhnout klient ado půjčeného atelieru, ktrý vypadá jako atelier a ne, když ho vezmeš do ložnice, kde máš postel opřenou o zeď, aby bylo místo a svítíš to bastl bleskama :)
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    GIF_242: nahodíš mi prosímtě nějaký čínský varianty?


    ZABIAS: a znáš nějakýho?
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    nechte to na ateliér :) nechapu proc to delat doma :ú) investovat do vybavení učit se to .... nechal bych to profikum ;)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GANBOY: Jako jestli chceš fotit lidi, tak bych se na ty led světla úplně vybodnul. A za ušetřený peníze bych koupil buď to další blesk, nebo softboxy.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    GANBOY: Ještě update do toho celého :-) Expozici bys pak měl pomocí blesků - tedy krátký silný záblesk. Když budeš fotit třeba na 1/200 ve tmě, tak se ti tam žádné světlo z trvalých světel stejně skoro nedostane - nastavit scénu si teda můžeš klidně baterkama za pár korun, jen ať vidíš, kam šlapeš.

    Řešil jsem akorát to světlo na focus - můžeš si koupit tenhle transmitter http://flashhavoc.com/yn-622-af-assist-light/ Yongnuo 622, který je jednak ttl flash transceiver, takže bys pak mohl synchronizovat na druhou lamelu ale také má v sobě IR illuminator, který by mohl stačit na focus na krátkou vzdálenost. Opravte mě jestli je to blbost...
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    GIF_242: aha...
    Takže to vidím na dva panely a dva dálkově ovládaný blesky...
    Protože já si tu scénu musím taky připravit předem.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GANBOY: osobně mám 5 panelů od Aputure + 1 nějaký noname (včechny cca 200 diod). A mám z toho smíšené pocity. Prioritně to používám na focení produktů a tam to maká tak jak má a jsem s tím nadmíru spokojenej. Dost mi pomáhá to, že je to trvalé světlo, takže přesně vidím jak to vrhá stíny/lesky a je to super. Jenom jsem si k tomu musel pořídit jiný difuzery, protože ty dodávaný nerozptylovaly tak jak bych chtěl.

    Ale nedávno jsem byl nucenej vyfotit svojí ženu, takže jsem doma v rychlosti zbastlil místo na focení postavy a jako musím souhlasit s UMIAKI: mít 2 blesky tak to vyfotím 100x lépe a hlavně rychleji ;)

    Jako zásadní problém při focení vidím to, že při ISO 100 a cloně cca 11 to dává paradoxně málo světla, což u těch výrobků je mi jedno, neb fotím ze stativu a delší čas není problém. Samozřejmě to třeba jde ještě trochu "přišťavit" tím, že to dáš bliž, ale u těch lidí to na komfortu pro model moc nepřidá :( nehledě na to, že zas jak to budeš mít blízko, tak nevysvítíš celou postavu :(
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    GANBOY: Řešil jsem totéž a tohle není dobré řešení:( Jediná možnost jako pohyblivé světla jsou blesky - kup si dva blesky YN 560 IV (ty už můžou být i master sobě navzájem), dva stojany a stačí jeden odpalovač Yongnuo. Mám tenhle setup a jsem spokojený. Jen doporučuju dobré baterky a náhradní baterky - používám nabíjecí Eneloopy a zásobní mám alkalické tužkovky.
    Na domácí focení jsem si pořídil trvalá světla s daylight výbojkama, ale kdybych to mohl vrátit, tak si koupím jenom blesky a třeba lepší stojany nebo držáky.
    Dvě věci, co pořád řeším je, jak zaostřit v úplně tmě - hledám něco jako reflektor do hot shoe, který se rozsvítí při half-pressed shutter a zhasne při domáčknutí.
    Druhá je, že je mi líto, že ty 560 neumí sync na druhou lamelu - na to potřebuješ TTL blesky:/
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    cau cau
    resim ted takovej mensi problemek a byl bych rad za radu od zkusenejsich...
    okolnosti me dohnaly k tomu ze si doma buduju neco jako "poloatelier" ted zrovna resim svetla... vetsinou se bude fotit lidska postava- tolik asi jak velkej objekt potrebuju nasvitit. mate nekdo zkusenosti z cinskejma LED panelama? konkretne treba jestli neznate primo tohodle vyrobce? (hahah asi ne, ale co ja vim)
    DHphoto YONGNUO YN300 III 5500K 300 LED Light On Camera Lighting for Wedding + NP F750+Charger-in Photographic Lighting from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group
    https://www.aliexpress.com/...424_10051,searchweb201603_1&btsid=16a46603-5125-4103-9c74-8941350ca993

    z recenzi na jutubu vychazi tohle svetlo vcelku dobre... ale rad si necham poradit jestli se nenajde nekde neco lepsiho.
    davam prednost tomu aby to bylo s baterkou- precijenom nekde v temnem sklepe a v podobnejch uchylackejch lokacich kam zavitam fotit elektrika vetsinou moc nebejva...

    za vsechny rady diky .)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: díky prozkoumám
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: Tu smlouvu jsem nedělal, ale mělo by to být. Respektive chápu to tak, že tohle bylo dřív běžnější :)

    To, co ty normálně používáš je spíš systém Royalty Free - jednou se zaplatí a pak si můžou dělat skoro cokoliv. Ale teď chceš použít systém Rights Managed. Ta problematika RF vs RM se týká i fotobank, ale ty na to mají dlouhé smlouvy, které asi nechceš. Zkus pohledat na webu, jestli někdo nedal k dispozici takovou smlouv (stejně jako se různě po internetu povalují Model Release smlouvy). Pokud nenajdeš, asi si budeš muset nějakou udělat :) Ale předpokládám, že to nebude tak hrozné, jen se tam napíšou ta omezení.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Hoj nevím jestli jsem zde správně, ale zkusím to...

    Rýsuje se mi prodej nějakých fotek. Zatím jsem vždy řešil prodej "výkupem práv" tzn. neřešil jsem nic, klient si s tím mohl dělat co chtěl.

    Nicméně teď bych chtěl prodat fotky na jednu konkrétní akci-činnost-použití-období a smluvně zamezit jinému použití. Resp. v případě, kdyby to chtěli použít znovu-jinak-jinam tak aby museli znovu podepsat smlouvu o další použití.

    Jde to nějak ošetřit nebo je to jenom moje bujná fantazie? Jako je mi jasný, že pokud mi to někdo bude chtít ukrást a použít někde jinde, bez mého vědomí, tak se to pravděpodobně nedozvím, ale prozatím předpokládá, že žijeme ve slušném světě ;)
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    KROJC: super :)
    MRAZIKCOMP
    MRAZIKCOMP --- ---
    KATCHKA81: cislo predano
    KATCHKA81
    KATCHKA81 --- ---
    MRAZIKCOMP: ahoj, mohl by se mi kámoš ozvat prosím? .) 734657650 díky moc
    MRAZIKCOMP
    MRAZIKCOMP --- ---
    ANIKA6: mozna by stacilo fotit z dostatecne vzdalenosti a zadny deformace nudou
    MRAZIKCOMP
    MRAZIKCOMP --- ---
    KATCHKA81: mozna kamos neco bude mit, taha sebou na hory fotak a krajinky mu jdou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam