MR_DAN: no tak především tento článek, když ho prostuduješ celý, tvrdí (a některé další, stačí zagooglit), že část nebo některé chuťové buňky asi ovlivňuje. (kromě toho, že veškeré mechanismy dále nejsou detailně známy.)
za druhé si člověk musí uvědomit, že z hlediska chuťového vnímání mezi dvěma variantami
a) působí na stejné buňky a vyvolá takový šok, že přehluší zbylé pocity
b) působí na jiné buňky a vyvolá takový šok, že přehluší pocity vyvolané těmi prvními
není v praktickém důsledku rozdílu - to by z kapsaicinu činilo (s výhradou danou bodem 1) jistou výjimku spočívající v tom, že by se nesměl konzumovat jen "při a okolo", zatímco jiné zdroje pálivé chuti "setrvale", čímž se dostáváme k bodu
za třetí, totiž že kapsaicin není jediným zdrojem pálivé chuti, takže mluvíme-li celkově o "kvůli jemným decentním chutím není dobré dlouhodobě požívat pikantní a pálivá jídla", NEmluvíme pouze o kapsaicinu, tedy nelze tento (jinak deseti- a staletími ověřený) poznatek ignorovat s poukázáním právě jen na odlišný (ale ne výlučně? viz bod 1) mechniasmus působení kapsaicinu (s přihlédnutím k bodu 2:-)