ja jsem prakticky to samy. ale jak rikam, nevim jestli to za to vubec stoji, chtel jsem spis videt vas, film jsem bral jen jako kulisu....a popravde ten popis mi naznacuje, ze to bude sracka nebo, ze byl recenzent nejakym pofidernim intelektualem :)
Prokletí / Kárhozat
Pocta: Béla Tarr
Popis filmu: První Tarrův film, na jehož realizaci se podíleli všichni režisérovi klíčoví spolupracovníci včetně spisovatele László Krasznahorkaie. Černobílý film využívá řídké zápletky, jakoby vypůjčené z kriminální literatury nebo filmu noir, především k nastolení bezútěšné atmosféry. Ačkoli by snímek jako v případě filmu noir mohl skrze zločin a zkorumpovanou ženskou sexualitu vypovídat o sociální krizi, zachycuje spíše rozklad světa v jeho náboženském a kosmologickém významu. Tento význam stvrzuje ženská postava proroka, jejímž proroctvím hlavní hrdina nenaslouchá zaujat prací na vlastní zkáze. Film namísto zápletky soustředí svou pozornost na jiné prvky, jako je prostředí, čas a rytmus. Pomalým nepřerušovaným pohybům kamery se daří zhmotnit čas před blížící se katastrofou.