Zdravím příznivce a majitele nejlepších foťáku ;), potřeboval bych poradit,
klasicky totiž nevím jaký foťák vybrat (co však vím jistě je to, že to bude Nikon).
Cca 7 let z5 jsem hodně fotil skvělým
Canonem PowerShot Pro 1 (na svou dobu to byl fakt úžasný přístroj a semtam ho vytáhnu ještě dnes .. je však pomalý a má už něco za sebou).
Poslední tři roky fotím s kompaktem
Panasonic Lumix LX3. Má širokoúhlý a relativně světelný objektiv, takže z toho lezou hezké fotky.
Poslední rok a půl jsem zjistil, že jsem stejně nejvíce snímků nacvakal na iPhone, který mám pořád v kapse. Výjimkou byly dovolené a rodinné oslavy, kde sloužil ten Lumix.
Už několik let (vlastně od doby co jsem začal fotit .. cca 10 let z5) uvažuji o zrcadlovce. Pořád jsem se však nějak od toho nákup odrazoval, až teď jedu na měsíční dovolenou a rád bych něco pořídil, protože to stejně dříve či později přijde.
Před pár lety jsem měl možnost vyzkoušet Nikon D200 a nedávno i ff D700. Nikoní těla mi sedí, takže zvažuju pouze Nikon (i z důvody kompatibility objektivů známých).
Zde je však problém. Mám totiž několik specifických požadavků. Nechci žádný levný plasťák, takže by foťák měl být bytelný a něco vydržet. Vůbec mi nezáleží na pixelech (víme) a jak jsem psal také výše, cvakám většinou iPhonem a zrcadlo pravděpodobně využiju tak 15x do roka (dovolené, rodinné oslavy, výlety) .. nemělo by mě to proto stát majlant.
Zvolil bych také raději horší (starší tělo), zato však s lepšími objektivy. Na dovolených
fotím převážně krajinu + momentky/reportážní foto a na oslavách klasiku (portréty nebo více lidi ve skupině). Jako ideál se mi zdá kombinace objektivů
Tokina AT-X 11-16mm f/2,8 (širokáče se mi fakt moc líbí a tohle je poměr cena/výkon nej ve své třídě) +
Nikon 35mm f/1,8 AF-S (nebo klasickou 50mm .. zkrátka světelný a rychlý objektiv na portréty). Žádné sklo na makro nebo tele s delším ohniskem nepotřebuju.
Co se týče těl, tak v tom mám celkem zmatek .. moc se mi totiž líbí
D7000 .. možnost natáčení videa, fajn čip, relativně kompaktní a kvalitní tělo .. ale je už dva roky na trhu a pořád stojí cca 24k. Proto jsem uvažoval i o
starší D90 nebo o D200 z druhé ruky (D200 se dá sehnat i kolem 7k a to mi přijde fér .. ale zase docela šumí). No a pak jsem si říkal, že když už do toho dávat ty peníze, tak jestli nevzít rovnou
ff D700, která se dá starší sehnat za 25k) .. tam už bych ale musel zvolit i jiné objektivy. U těch starších hraje ve prospěch cena, ale zase nemají to video, které bych určitě semtam využil (nicméně se bez něj obejdu).
Fakt nevím od čeho se odpíchnout :) nechci do toho dávat 50k, protože jsem student, focením se neživím a fakt to nebudu používat každý třetí den.
Tak či tak si říkám, že nehledě na to co vyberu, tak to bude oproti tomu čím jsem fotil doteď, pořádný rozdíl. I kdyby to byla stará D70.
Nechci rozpoutávat žádný flame, ale budu rád, pokud mi někdo zkušenější poradí nebo se zkusí nějak vyjádřit. Klidně i k výběru skel. Pořád totiž ve mě hlodá třeba takový kvalitní a rozumný Nikon 16-85mm f/3,5-5,6 G AF-S, říkám si však, že to nebude ono.
Sorry za délku a díky za případné komenty!