• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    Ma nekdo zajem o blesk sb600 nikonu. Nepouzivam ho a rad bych ho za 4000 kc poslal do sveta.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    No jo, bud je to zadarmo a počkáš si, nebo je to zgruntu expresně za příplatek, nebo si nakoupíš čistí sadu a posereš si to sám - zadarmo! :D
    YNZA
    YNZA --- ---
    LUBOB: toz, Afoto Brno, pohoda, tak na dve piva, paradne cisty a nejen senzor, vzal to typek zgruntu. taky na kupon, jen sem priplacel ten expres tusim 200,-
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    LUBOB: kdybys tu "adresu" přiřazoval již odzačátku zrcadlově, tak bys nic otáčet nemusel... o to se mi jedná :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ja si senzor cistim sam.
    poprve mi ho v australii za $60 skrabli, podruhe jsem byl v kodanske, kde jsem stravil pres pul dne. sice to bylo zadarmo (kupon), ale nez to udelali, tak jsem snedl obed, vypil 5 piv, 2 kafe & jeste jsem zmoknul.:-)

o laskavosti & vstricnosti personalu radsi ani psat nebudu.

LUBOB
    LUBOB --- ---
    LUKAS87: no ten obrazek pod tvym prispevkem to rika snad dost nazorne. jak je to skutecne udelany, to fakt nevim, ale pokud bych na senzoru priradil kazdymu pixelu "adresu", (treba radek-sloupec jako u matice), tak na vyslednem snimku musim radky otocit.

REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Tak jako tak si ho necham vyčistit v servisu (nebo u Huggiho) ty jsou pojištěný proti poškození snímače, zato moji blbost si zaplatim jenom já sám...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    LUBOB: si představ, že budeš plnit řádek po řádku data do LIFO paměti zleva doprava a při vyčítání je nasypeš jako obrazový data taky zleva doprava. je to flipnutí i když k tomu otočení dochází inherentně v struktuře snímače a přidruženýho zásobníku? a skutečně si seš jistej, že je ten IO navrženej shora a ne pomocí abstraktnějšího popisu geometrickýho uspořádání? :)
    je fakt dost nešikovný hledět na integrovaný struktury takovymhle způsobem.
    LUBOB
    LUBOB --- ---

sipka.

LUBOB
    LUBOB --- ---
    LUKAS87: no, podle me to tak "vycitat" musi, jinak by fotka byla zrcadlove prevracena (viz treba polaroid, ktery to resil zrcadlem).

http://www.copperhillimages.com/index.php?pr=Tutorials5

myslim, ze uz je to tedy jasne.

LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    LUBOB: "flipnout"... no, jde o to, jestli skutečně snímač vyčítá data tak, jak se domníváš :)

prach vlevo dole na fotce je tedy na snímači vpravo nahoře (středová symetrie) při pohledu tím směrem, kudy koukáš při focení. při čištění se koukáme obráceně (koukáme se svrchu na snímač, ne "skrz", jako při snímán) a prach tedy bude nahoře, ale taky vlevo.
    nemám sílu to tu číst, ale LUBOB to asi píště správně. každopádně nejlíp se to všem osvětlí, když si vezmou do ruky pauzák a lupu. je to dost názorný :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT:
    LUBOB: no ted uz v tom mam prave takovej bordel ze jsi nejsem jistej..v praci kde mame lupu s ena toschvalne kouknu..ono to je vdet i okem kde ten bordel je..
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    HUGGI: ale právě když to chceš vyčistit, tak vezmeš obrázek a když je bordel na obrázku vlevo nahoře, tak šáhneš čistící packou vlevo dolu, díváš se na snímač z druhé strany, než jak se projektuje obraz vlivem optické soustavy
    LUBOB: no to je jasný
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    HUGGI: tak odkud na ten snimac koukas je dost podstatny. & taky to potrebujes k vycisteni toho prachu, ze jo.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    LUBOB:
    LUBOB: hele uz v tom mam sam bordel...ale porad nesouhlasim..prach vlevo nahore na FOTCE je vpravo dole na snimaci (neres odkud koukas na ten snimac..proste je v opacnym rohu nez na fotce:)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    uz uz jsem myslel, ze je to vyreseny :-)

podle me se to, co zaznamena snimac, musi flipnout zprava doleva, jinak by fotka byla zrcadlove prevracena.
    & tenhle softwarovej flip se projevi tim, ze prach je na ty samy strane snimace, jako na fotce, ale vzhuru nohama.

muj zaver je, ze skvrny vlevo nahore znamenaji prach vlevo dole.
    jeste chvili & fakt to pujdu zkusit :-)

LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    REPLIKANT: a kdo ti zakazuje se na ten pauzák podívat z _obou_ stran? :)
    neboj se, vim moc dobře jak se kde promítne obraz.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    LUKAS87: k tomu tělo, máš recht, je to nějaká srágora :)

LUKASi, jako opravdu, když chceš čistit ten snímač, a platí zákony optiky, tak není jiná možnost, než to vyčistit tak, jak řiká LUBOB

Příklad s pauzákem vysvětluje akorát zákon optiky, ale ty potřebuješ čistit rubovou stranu, né tu zadní!
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    anketu!! :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    LUBOB: vem si do ruky pauzák a lupu...

REPLIKANT: bych naopek řekl, že to žádnej nikon neni. koukni se pozorně na tvarování vršku okolo spouště... + zelený indexy clonovejch čísel. a chybí tomu průhledový okýnko indexace clony a bajonet je nenikonovsky zapuštěnej...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam