• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    PLAYER: Kdyz nekdo bude chtit pracovat s malou DOF, tak na to nebude mit kompakt a koukat na to pres display...
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    REPLIKANT: to byla narazka ja twarrovo nove oblibene slovicko, vis? Nicmene je videt, ze nestiha tak rychle jako napriklad Peny vyhodnocovat zaostreni a to "dychani" je pomale, coz je u fotaku zamereneho asi primarne na streetphoto celkem prusvih, pokud bude chtit nekdo pracovat s malou DOF a ne vse strilet po vzoru Lajkaru na f11 s predostrenim, ze ano.
    Olympus PEN E-P3 Super Fast Low Light AF Speed - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=wSWb_LfOE20

Olympus Pen E-P3 Focusing Speed - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=YPuWEWExbYI
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    PLAYER: Neber to nějak osobně, jak máš často ve zvyku, ale co to má jako bejt za video, ostří cca na hyperfokální vzdálenost, cca 4 posobě, vůbec tady nechci zpochybňovat tu rychlost, ale zrovna z týhle situace NEJDE absolutně nic poznat IMHO.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    YNZA: Ty do toho tu flašku nenarveš? Taky ho mám doma.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    A je tento AF legitimni, nebo je nelegitimni?

Nikon Coolpix A AF Test - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=D-S8lM_NLh8

BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    TWARR: Tak určitě! Mě ale víc než legitimita k technologii a konkurenci zajímá absolutní hodota výkonu. Když už nejsem shopen stvořit fotku zajímavou komposicí, tak ať je alespoň ostrá a nezašuměná. Proto skoro nevyndám z kapsy starý dobrý XAčko. Ale fuj, to už jsem ouplně OT;-)
    TWARR
    TWARR --- ---
    no v2 je hlavne osklivej fotak, fakt osklivej :)) me ten vystup toho jednopalcovyho cipu prijde zcela legitimni k techologii a konkurenci, tam akorat vycniva rx100, ale ta ma zase jiny faily :)
    ale ja jsem ted spokojenej i s iphonem zejo, proste best fotak, porad v kapse a ready :))
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    He, tak postupně:
    MENTOL_: Měl jsem V1 půjčenou asi půl dne, relativně krátce po představení a zanechala takovej dojem, že jsem ten systém na dobro odsoudil a přestal sledovat. Takže ve světle Tvých argumentů (V2 neznám) jsem se možná trochu unáhlil. Ok. Dík za uvedení do obrazu. Jinak jako stran koncepce jsem byl původně z 1 systemu taky nadšenej. Proto jsem ho zkoušel...

ULTRAMARINE: Se 100-300/4 na tomhle čipu se dá koukat na měsíc, ne? Tam už IMHO víc obraz degradují rozptylové podmínky, než čip samotný. Ale opět, viz můj předchozí odstavec.

TWARR: Jo, porovnávat různý velikosti čipu nejni úplně košer, máš pravdu. Nechal jsem se trochu unést. Sám jsem před časem porovnával výstup bez ohledu na technologii, jakou ho bylo dosaženo. A u Panasonicu jsem nemyslel 1,4/25, ale spíš 24/1,4 jako širokej konec u DMC-LX7 (evidentně máme každej na mysli jinej segment trhu). Nicméně když si to počítám, jsem vlastně fakt úplně jinde;-)
    Nevim, no, do optiky / konstrukce objektivů evidentně moc nevidím. Nejpravděpodobnější mi porád ale přijde, co napsal kolega MENTOL_: ...vzali co jednoduše měli...

Můj favorit tahle krabička tak jako tak nejni...
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    REPLIKANT: no nevim, ja kdyz si vedle sebe predstavim X100s s peknym manualnim ovladanim, ,designem, svetelnym sklem, hybridnim hledackem atd. a tenhle kompakt s velkym cipem (coz je asi jedina jeho vyhoda), tak mam volbu celkem jasnou. pro milovniky sirsich ohnisek udelala fuji ostatne redukci.
    TWARR
    TWARR --- ---
    BAGRNASTROME: startuj na stejny velikosti cipu. porovnavat 2/3, 1, dx, to je uz trosku zavani. treba panasonic 1,4/25, tedbou zminovanej ... prepocti si to na ekvivalent k 35mm a ses na dvounasobku, takhle ne ;)

MENTOL_: netusim, placal bych paty pres devaty a zas tolik me to nezajima, proc se rozhodli jit na f/2,8 ;) ale urcite nejakej duvod meli :D
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    BAGRNASTROME: nahodou J1 + FT 1 + Sigma 100-300/4 je dobra zalezitost :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    TWARR: kdyz se podivam na ten Canon 22/2, panasonic 20/1.7 a nebo to sklo na Fuji X100 tak to proste nemuze bejt tak slozity. Ja z toho mam spis pocit, ze to zkousi, vzali co maji jednoduse poruce a dali to tam proste bez konceptu.

BAGRNASTROME: tak zas budme trochu korekt, urcite bych nesrovnaval 1 s telefony, neni to spatnej system kdyz clovek ozeli vetsi cip, ta jejich posledni V2 je treba docela pekna i do ruky pro profika a v kombinaci s robustni redukci to slusne ostri s normalnimi skly, coz taky nekdo vyuzije. Novej sirokac se asi taky povedl - proste dava to na trhu nejakej smysl, ale to novy 28/2.8 moc ne no..
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    TWARR: Mně teda argument s konstrukcí nestačí. V sousední třídě: kompakty se zoomem plusmínus 28-1XX mm těsně nad 10k CZK mají skoro všichni hlavní výrobci nějaký objektiv se světelností na širokém konci pod 2.8 (Panasonic má i 1,4). Tam to ale zabíjejí vesměs příšernými čipy, nehorázně šumícími už od ISO 200. Dělal jsem teď na tohlé téma takovou rešerši.

MENTOL_: Nikon 1 je pomsta fotografům. Lepší výstup má dnes kdejaký telefon. Snad jen ta avisovaná rychlost je tam výhodou. Ale dohromady mi to stejně přijde fuknční asi jako Lambo z lepenky...
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Ber to tak, že máš na výběr, já třeba Fuji jen s 35tkou prostě brát nechci, takže sem rád, že "konečně" někdo udělal širší ;)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Nesouhlasim, ohnisko 28mm je neuniverzálnější co znám, ani dlouhý, ani moc široký, akorát, a ta světelnost, mno kdyby to byla F2 tak se nedoplatíme už tuplem, takže v kombinaci 2.8/28mm na APS-C (samozřejmě ekvivalent 35mm) je naprosto vpohodě IMO.
    TWARR
    TWARR --- ---
    moje fabulativni idea mi rika, ze by to soudruhum z nipponu delalo problem pri konstruci objektivu. jinej duvod me totiz nenapada, nedava to smysl. ano :D
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MENTOL_: presne. kdyby to bylo aspon 28/2.0, tak by to mohlo byt zajimavejsi, takhle fakt nevim, kdo tomu da prednost napr. pred X100s.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BAGRNASTROME: jenze temhle lidem staci uz cokoliv z ty jejich Nikon 1 rady za min penez, dokonce tam maji i pevny 28mm ekvivalent, opet f/2.8, a zas takovej rozdil ve velikosti cipu se v tyhle cilovce neprojevi, oceni spis variabilitu a barvicky.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ULTRAMARINE: ekvivalent 35mm a clona max f/2 - tezko najit univerzalnejsi ohnisko, nicmene 28mm bych "prezil", ale f/2.8 je uz moc na nejakou tu "kreativitu". Fuji s X100 to chape, Sony s RX1 to chape, i Canon se svym jedinym mirrorless pevnym sklem to chape, Panasonicu 20/1.7 (40mm) se taky prodalo tuna, ale proste Nikon zas jede svoji..
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    MENTOL_: Mě přijde mimo hlavně cena. Plánovanejch 1100 USD je za takovouhle krabičku nehoráznej ranec. K ohnisku/světelnosti bych až takový výhrady neměl, bejt o polovinu levnější;-) Těch 28 mm je dneska na hodně kompaktech širokej konec zoomu a lidi si zvykli na to dost fotit - dostanou do záběru všechny u stolu, lze tam ještě mluvit alespoň o náznaku světelnosti objektivu a je to rychlý. Typický kinofilmový ohnisko 35 mm už dnes IMHO používá málokdo, 24 mm je pak zas už pro většinu široký až moc.
    TWARR
    TWARR --- ---
    MENTOL_: historicky takovy fotaky byly, treba ricoh gr1. ja v tom nevidim zadnej problem, je to to fajn neutral mezi 24 a 35, proc ne? mozna kvuli cene. mozna. olympus ep-5 se suska ze bude za tisic babek a to je m4/3. doba je divna. nemluve o rumorech s nex9, kterej by mel bejt nacenenej jeste vejs nez rx1 ... vsichni zobou tvrdy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam