• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    TRESEN: jaky objektiv. neni tam nahodou clonovy krouzek?- pokud ano, dat na nem max. clonu, jinak ji fotak nemuze ovladat.
    TRESEN
    TRESEN --- ---
    Nikon D600-
    poraďte, prosím: Dělší dobu jsem fotila na pevné manuální sklo a po mnoha stovkách fotek jsem opět nasadila AF. Tělo mi ale začalo hlásit Error a nefunguje mi práce s nastavováním expozice skrze tělo...
    Co se mohlo stát?
    děkuji
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    HUGGI: protože na film fotim většinou lidi v pohybu nebo věci který chci vypíchnout a fotim na co nejnižší clonu, protože většinou fotim na ne nijak extra citlivej film a fotim spíš za horších světelnejch podmínek... na VF zase statický věci na málo citlivej film a dlouhej čas, nižší clonu ( tam je to ale trochu jinak ) ... takže digitál beru do ruky jen zřídkakdy v práci a vycházim z toho co znám z filmu, převážně fotim nějaký malý produktovky co jsou postprocesovaný jinejma lidma, většinou je to spíš o štelování světel, produktu a spíš honim dobrý stíny, světla a jiný věci než ty co se daj dohnat v RAWu... ted sem dělal něco většího co muselo bejt precizní a ostrý a velký a tak to vyšlo najevo...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    STILL_PRIMITIVE: A proc na digitálu clonis jinak?
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    BAGRNASTROME: Na film nefotim na clonu víc jak 11, spíš se držim co nejnížšího clonovýho čísla protože fotim uplně jiný věci než produktovku, stejně tak na středoformát, na velkoformátu (13x18) sem s tim taky nikdy problém neměl... jak jsem psal, setkal jsem se s tim v praxi až teď u tohodle digitálu.
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    STILL_PRIMITIVE: Tak tohodle sis musel všimnout i na filmu, ne? Pro ty, co se nezabejvaj tou fyzikální stránkou věci se řiká, že objektiv je nejostřejší zacloněnej tak o 1-2 čísla a naopak poslední jedno (až dvě) čísla jsou jen taková nouzovka. "Číslem" budiž myšlena jedna celá f-stop, ne ty poloviny či třetinky co píšou DSLRka.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    STILL_PRIMITIVE: tak to zalezi treba na rozliseni chipu, kdy nastupuje difrakce, tudiz jen at ji tam davaj....
    FARIN
    FARIN --- ---
    MONSIEURLOUP: nektery 5100 meli vyrobni vadu, akorat ted nevim jak presne se projevovala :-) tusim ze to bylo neco se spousti, ja mel prave tu vadnou serii. Ale nechal jsem to opravit nez se to nejak projevilo.
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    HUGGI: Díky, nejsem zvyklej na digoš...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    STILL_PRIMITIVE: je to uplne noprmalni..u dnesnich DSLR 20MPx+ uz nema cenu clonit nad f13..

a ta clona tam je protoze proste obcas potreba je..
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    PLAYER: + jeste teda samozrejme rozliseni snimace se do toho promitne. Na D50 mi prislo i f32 dostatecne ostre (pri stoprocentnim zvetseni), zatimco na D7000 uz jaksi ne. U tehoz objektivu.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    STILL_PRIMITIVE: prosim te difrakce se projevuje v zavislosti na clone A velikosti snimace ;) A jak jiste uznas sam, tak vyrobce nemuze vedet, na jak telo FX objektiv nasadis, tim spis, ze kazdy mame naroky na vystupni kvalitu jine.
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    PLAYER: to mi právě přijde divný, difrakce stará známá věc, ale čekal bych že když už na určitý cloně stojí zahovno tak jí výrobce prostě na objektiv nedá... k čemu tam je pak f22 když to fotí použitelně na f18?? ... celkem čumim, myslel jsem že se to týká spíš třeba VF kamer se clonou nad f80 a vejš já nevim f120... nikdy sem se s tim v praxi nesetkal, tak sem myslel že je to nějaký neměřitelná kravina co se řeší jen teoreticky :D ... díky!
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    STILL_PRIMITIVE: neni to divny, je to normalni, viz difrakce.
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    technická - je možný že při focení s nikonem D300 a sklem Nikkor 24-70/2.8G ED se po otevření rawu, jeví fotky focený na F22 méně ostrý než při F16... ať už se ostří ručně nebo AF, stejně je to divný... na F22 bláto, na F16 ostrý...chyba objektivu??
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MONSIEURLOUP: Neslyšel jaem o tom..pokud se stane znova doporucuju spis servis..asi ten mechanismus bude nejak uvolněnej coz by bejt nemel..
    MONSIEURLOUP
    MONSIEURLOUP --- ---
    Zdar, nenašel jsem, že by se to tu někde řešilo, ale u mojí takřka nový D5100 (4 měsíce, cca 1000 cvaků) mi to jednoho odpoledne oznámilo toto: "Error. Press shutter release button again." Tož jsem tedy zmáčknul spoušť znovu a pak ještě pro jistotu šedesátpětkrát a jen si to v tom tak jemně cvaká. Sejmu sklo a vidím, že zrcadlo sebou vždycky jen tak cukne, takže smutek, slzy a hledání záručáku.

Nicméně těsně před cestou do servisu jsem zas jednou pohledal na netu a kdesi někdo radil, že stačí maličko zatlačit na zrcadlo ze strany, tak jsem vzal šroubováček, zhluboka se nadechl a šťouchl do toho. Světe, div se, mám zas funkční aparát.

Nemáte ponětí, jestli se to stává u D5100 (nebo jen nějaký série) často? Nechce se mi každou chvíli rejpat se v zrcátku... nebo to mohlo být tím, že foťák někde dostal ránu?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    CZTWEETY: Jak jsem psal..to samy jen s odpruzenim..
    CZTWEETY
    CZTWEETY --- ---
    HUGGI: Ofiko web ma docela sileny postovny na BlackRapid :(
    Jakej je ten Sunsniper ? Asi ho dojdu vyzkouset ke Skodoj az pojedu nekdy do Praglu, koukam, ze ho tam maj :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam