Zdravím, měl bych dotaz na zkušenější :)
D300 nebo D700?
Focení se věnuju cca 9 let na amatérské úrovni. Prošel jsem různými kompatky, ultrazoomy až po LX3, ale poslední roky všechno leží v šuplíku, protože s iPhonem je pro mě na ty momentky výstup dostatečný a znáte to .. "the best camera is the one you have with you". V 90% procentech případů si tedy vystačím s telefonem.
Těch 10% případů, kdy tel. nestačí jsou indoor momenty, kde je méně světla a k tomuhle se váže můj dotaz. Mám celkem jasno v tom na co foťák chci a vývojem "širokáč + zákl. zoom + tele" jsem si prošel. Fotit s DSLR mám v plánu jen oslavy, rodinné akce, momentky doma a semtam reportáž foto. Ve většině případů tedy lidi.
Ze všech výše popsaných důvodu mi přijde nejlepší a nejvhodnější pevné a světelné sklo s klasickou kinofilmovou ohniskovou vzdáleností 50mm.
Zároveň tím, že to budu využívat jen v 10% případů, v tom nechci utopit zbytečně hodně peněz. Nicméně mám rád kvalitní věci, které nějakou dobu vydrží a budou fungovat. Zvažuju tedy dvě varianty, které mi přijdou nejlepší poměr cena/výkon:
a,
D300 + Nikon 35mm f/1,8 AF-S NIKKOR G DX
- tělo se dá sehnat jeté za 9k a objektiv za 4k .. celkem bych tedy měl imho dost kvalitní set za 13k
- je už to ale x let starý stroj a s nákupem starší techniky nemám vůbec žádné zkušenosti
b,
D700 + Nikon 50mm f/1,8 AF-S NIKKOR G
- tělo se dá sehnat jeté za 23k a objektiv za 3k .. cena 26 k je sice dvojnásobná, ale je to FX a k tomu se právě váže má otázka.
Vím, že u FX bych dosáhl daleko lepších časů při focení v místnosti (bez blesku) a lepšího výstupu, ale nebudu ty fotky nikdy tisknout na větší formát než A1 a co netuším, tak jestli se ten rozdíl v ceně vyplatí a ten výstup/světelnost, bude mezi DX a FX až tak rozdílná?
Byl by tady prosím někdo, kdo to nějak reálně dokáže zhodnotit a poradit? Budu taky rád za jakýkoliv jiný názor, který to celé shodí do stolu a pro tu popsanou situaci dodporučí jakékoliv jiné řešení, které bude dával smysl. Díky!