• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    AMAROK: Ale pozor, tady se neresi Barevny prostor ala sRGB a AdobeRGB (to mas vice ci mene pravdu), ale profil ala Picture Control, ktery pracuje primo s kontrastem, saturaci a hue.
    Stahni si z Adobe stranek balik pro LR s profilama postavenejma na zakladnich profilech z fotaku. Adobe standart je naruzovelej nekontrastni SHIT :) Pouzivam nejcasteji Camera Portrait a stejne taham za vsechny savle dle potrby.
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    MELOUN: Podstata RAWu je takova, ze obsahuje cista data, bity ze senzoru. Jak se ta data potom zobrazi zalezi na barevnem profilu programu, ve kterem Raw otevres (at uz je to fotak Nikonu, Irfan nebo LR)
    Co tedy udelat, aby jsi videl RAW na PC stejne, jako ho vidis na LCD Nikonu?

Pro pouhe zobrazeni RAWu nastavis v systemu pocitace stejny barevny profil, jaky pouzivas v Nikonu.
    Pro spravny export do jpg, dam-li priklad s Lightroomem pod Windows: Na Nikonu vyfotim neco do RAWu (bar. profil neresim, viz prvni odstavec), RAW zkopiruju do PC a otevru v LR (bar. profil stale neresim). Provedu upravy a dam fotku exportovat do jpg. AZ TED resim barevny profil a temer vzdy zvolim sRGB IEC 61966-2.1 , coz je defaultni barevny profil ve Windows (nevim jak na ostatnich systemech). Vyexportovany jpg si odted nese barevny profil s sebou. Vyjimecne u fotek prirody zvolim pri Adobe RGB, ktery ma podstatne sirsi barevnou skalu v zelene :o)

Udelej si test a vyexportuj RAW do jpg s ruznymi bar. profily. Poznas ten rozdil.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    MELOUN: vysledek uvidis rovnou v lightroomu jak to vypada ... zalezi jak mas na fotaku nastaveny jpeg (nikon tech profilu ma milion ve fotaku).
    Lightroom jich tolik sice nema, ale kdyz si das camera vivid, tak ty fotky v lightroomu budes mit barevny az az.
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    ASACHI: camera standard jsem tam myslím viděl, takže když to tím proženu tak to bude stejné jako jpg a výsledek na displeji foťáku?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    MELOUN: V lightroomu je sekce camera calibration.
    Nastav si tam cokoliv co neni od adobe, napriklad "camera vivid", anebo "camera neutral" ... pohrej si s tim.

Daji se tam primo nastavit barvy.

Fotak nedela nic jinyho, nez ze vezme ty data ze senzoru (raw), placne na to filtr (camera standard) a vybleje to do jpegu.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    MELOUN: kdyz jsme u toho. Jake je spravne nastaveni ve fotaku, aby mi pak ty obrazky v raw bral Photoshop CS6 Camera raw??? Protože mi hlásí pořád něco o neplatném něčem a musím to ručně odklikávat po jednom a ještě to stejně neudělá ty úpravy co jsem mu zadala
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    HUGGI: tomu se mi nechce verit hele :)
    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    MELOUN: Já to v situaci RAW/LR/NIKON řeším tak, že si fotky před exportem prostě upravím, nebo-li vyvolám do JPG... RAW beru jednoduše jako surovou fotku. Větší vědu v tom nehledám, třeba se taky od někoho přiučím?
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    Hodně lamácká otázka tak na mě buďte hodní..

Raw formát, Nikon, Adobe Lightroom - úplně jiné barvy než na displeji foťáku a sice vyblité, bez kontrastu.
    Test na jeden shoot současně jpeg i raw, na displeji zase ok, v počítači jpeg ok, raw "špatně".

Tak nějak tuším že se to týká nějákého presetu pro daný foťák?
    Případně v lightroomu jsem našel i camera calibration a to s tím dělá také divy.

Kdysi jsem to už řešil ale skončil jsem tak, že rychlý věci s kterejma sem si nechtěl hrát a doupravovat jsem fotil do jpg. To teď už nechci..

Takže jak se standartně pracuje? Případně link na nějáký ten standartní preset pro nikon atd.
    Dík
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Presne jak pise
    HUGGI:

Procesor dela velke rozdily ...
    Hlavne zase ve firmwaru dotahli dale veci typu autofocus + mereni expozice apod (nehlede na to ze to ma jina streva v tomto ohledu).

Jak se to da do krasneho balicku jmenem D750, tak rozdil je fakt ze velky :)

Navzdory tomu velky rozdil mezi D800 a D810 i pres jiny procesor zase tak diametralne jiny u vetsiny fotek neni (ackoliv ten dynamicky rozsah je fakt ze super u D810)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    PEPAZZ: ano je to dost velkej rozdil..hlavne se opet strasne posunulo co z toho snimace jde dostat v rawu..na to ze jde o stejnej snimac to je dost vyrazny..
    ROZI
    ROZI --- ---
    PEPAZZ: to srovnani by me taky zajimalo...jestli neco dohledas tak link pls :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ASACHI: myslis ze vystup bude tak rozdilnej d610 vs d750? jen kvuli procesoru?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ROZI: Tak muzes koupit D610 ;) tu ted maji v akci na amazonu.
    ROZI
    ROZI --- ---
    ASACHI: pak nechapu ten post s tou cenou...D7100 za cca 20k a D800 za 65+ k...taky tam vidim rozdil :D
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ROZI: To pak clovek je smutnej :)
    Ja treba kdyz vidim rozdil mezi D7100 a D800 ... jak silenej tam je ...
    Tak tedkom se uplne blazene tesim na nakup D750/D810 ... pac to je asi podobny rozdil.
    Expeed 4 dela divy.
    ROZI
    ROZI --- ---
    nebo koupit D7100 ve vyprodeji :D
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Kazdopadne pri tech cenach se pomalu vyplati jit do full framu ...
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    ROZI: ahaa, uz to vidim
    ROZI
    ROZI --- ---
    DOTCOM: Crop factor bude 1,5 - klasicky APSC senzor (zadny APSH). Crop mode je něco jiného...
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    ROZI: protoze na to DX skla obecne nejsou delany? D7100 ma jakej crop mode?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam