• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Hezkej pátek.
    Chci se zeptat, na d5100 (ano, nebyl to nejlepší výběr) nějáký lepší objektiv (tzn. než seťák), na focení baráčků, kostelů a krajinky - předpokládám něco se slušnou svetělností. Klidně manualni zaostrovani, bazar a pevny ohnisko. - měl by tu někdo od boku tip za nějákou slušnou cenu?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    MENTOL_: jo, vypada to presne tak.
    D7100 ma proste nastaveno, ze pro 14-bit RAW + fine JPG chce 74.6 MB. jak se karta zaplnuje, tak se pocet zbyvajicich snimku upravuje, takze to nakonec dokonverguje k necemu uplne jinemu nez kolik to hlasilo s prazdnou kartou.

z dneska:

prazdna karta : kapacita 31 155 MB, pocet zbyvajicich snimku 418 (tedy 74.5 MB na jeden snimek)
    123 fotek na karte : kapacita 25 806 MB, pocet zbyvajicich snimku 346 (tedy zase 74.6 MB na jeden), ale podle noveho 'odhadu' to ted vychazi na 123+346=469 total.

neni to nijak extra dulezity. ptal jsem se jen, protoze jedu na 6 dni do divociny, tak jsem chtel odhadnout, jestli mi bude stacit 6 karet, nebo jestli mam brat notebook (pripadne prepnout na 12-bit raw).
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LUBOB: Nikon je v tom dost konzervativni, kdyz na D700 hlasil 691 (raw 12bit lossless s jpg) na cistou 16GB kartu, tak jsem nikdy nenafotil min nez 1000, spis kolem 1100-1200. U D750 jsem zatim tolik nezkoumal, ale mam pocit, ze to je obdobny v tom nepomeru.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    LUBOB: Zalezi treba i na ISO takze fotak asi odhaduje kolik by meli nejvetsi data a to cislo teda symbolizuje minimalni pocet
    ROZI
    ROZI --- ---
    LUBOB: vzdycky nacvakam o relativne dost vic nez co puvodne fotak ukazuje. Jestli mi to ale dela rozdil az tretinu jak pisea podle tech poctu, tak to spis ne
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    nevite nekdo jak nikon odhaduje pocet zbyvajicich snimku?
    na prazdnou 32GB kartu mi to ukazuje 418, ale to by znamenalo cca 76MB na jeden JPG+NEF.
    pritom JPG ma velikost max. 18MB, RAW asi 34MB.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Zalezi na konstrukci objektivu. Bezne pouzivam polarizak o prumeru 67mm na Sigme 50/1.4, ktera ma prumer filtru 77mm.

Vinetuje to bez korekce takhle a nevadi mi to:
    MASOWN
    MASOWN --- ---
    Děkuji za poučné příspěvky. Vychází mi z toho, že teda existuje Step-dovn-rigs, ale fotky z takhle zbastlených objektivů nejsou kvalitní. Nicméně za zkoušku dám, dle všeho, maximálně nějaké 200,- (cena té redukce), takže zkoušku provedu a pak uvidím. Ještě jednou díky za rady a LUBOBovi za odkaz.
    PEJR
    PEJR --- ---
    MASOWN: no,obavam se ze v tomhle pripade mas smulu.. nemam vyzkouseno, pac mi to implicitne prijde jako picovina, ale podle vseho bys mel na fotkach cernej kruh.. nicmene podle me bys mel bejt v situaci kdy mas 58 mm filtry a 52 mm na objektivu, na coz redukce jsou, jen muzou na sirokejch ohniskach vinetovat.. nikon ma vetsinu zakladnich objektivu s 52mm zavitem, svetelnejsi a zoomy maj vetsinou vetsi prumer aby tam teklo vic svetla
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    MASOWN: no jisteze, step-down ring, ale ja bych to nedoporucoval, pac to bude blokovat cast objektivu.

Redukce na filtr 58/52 černá | Centrum FotoŠkoda
    http://www.fotoskoda.cz/redukce-na-filtr-5852-cerna-15852/
    MASOWN
    MASOWN --- ---
    Ahoj nikoňáci. Potřebuji radu. Kamarád mu nabídl nějaké filtry zadarmo - takže to nevezmi, že? - , jenže ty filtry mají průměr 52 a můj Nikon D70 má objektivy s průměrem 58. Existuje nějaká redukce z objektivu 58mm na filtr 52mm???
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: Me ty mlecny jo..ty aktualni sedy (tvrdy) ne
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    HUGGI: Me teda super na vsem rozhodne nedrzi.
    YNZA
    YNZA --- ---
    at si vypne VR a nesere
    GRUPPQ
    GRUPPQ --- ---
    Setkal se nekdo osobne s timhle problemem ?

Vyjmuto z recenze: S expozičním časem 1/200 sekundy si lze všimnout výrazného zdvojení obrazu (patrně problém závěrky). U delších časů se problém ustaluje, takže při 1/160 sekundy je vidět duch a neostrost, při 1/125 sekundy už duch mizí, protože se díky delšímu času celé rozvibrování "přetaví" jen do neostrosti... Od 1/100 sekundy začínají být snímky lepší, ale i při 1/50 sekundy je vliv problému stále lehce patrný (lze snadno zaměnit s lehce špatným zaostřením nebo optickou nekvalitou objektivu). Teprve u časů okolo 1/30 sekundy a delších problém v podstatě mizí.

Nikon D5300: bezdrátový DSLR turista - Ostření, expozice, fotografické režimy | Digimanie
    http://www.digimanie.cz/recenze-nikon-d5300-bezdratovy-dslr-turista/5534-2
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: Ja treba vsude nosim jem takovy ty pruhledny nacvakavaci ze setaku...ty drzej super na vsem a nemusej se šroubovat..
    CZTWEETY
    CZTWEETY --- ---
    KRMITK0:
    Koukni na ten link co jsem tady daval, presne tyhle mam a sedi to na objektivech peknech :-)

Pak se daji koupit jeste krytky s popiskem, ale tam je cena cca 190 za kus :-(
    TAKE A SEC, LEARN A SPEC - LensBling
    https://www.youtube.com/watch?v=1RenLgf_HZA
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    Díky mrknu po nových na ebay jestli se tam někde vyskytnou :) zkoušel jsem právě starou...a ta stovka mě nezabije :)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    KRMITK0: stará (nedrží na všech objektivem úplně nejlépe) vs nová (ta drží na všech super)
    CROSS
    CROSS --- ---
    To by mě taky zajímalo, krytky, co jsou na seťácích, nedrží nic moc, naopak krytky, co byly na 24-70 nebo 70-200 (byť sociální verze f4) držej výborně, přijde mi, že je to trochu jiný materiál. CO jsem kupoval pár kousků krytek odněkud z číny, to bylo tak někde mezi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam