• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    DEJVT
    DEJVT --- ---
    MAR3K1987: Když se podívám na D3000, kterou má kámoška, tak to jsou nebe a dudy :D
    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    DEJVT: poměr cena výkon je asi best.. Za ty prachy bych si zrcadlovku svého času ani nedokázal představit.
    DEJVT
    DEJVT --- ---
    Zdravím, chtě bych poprosit místní guru, zda by mi mohli poradit ve výběru kvalitní zrcadlovky pro začátečníka :)
    Zatím nemám jasno, jeslti by to mělo sloužit pro focení krajin/portretů etc. Nejlépe aby to zvládlo vše :)

Tady mi už byl doporučen jeden typ.
    NIKON D3200 + 18-55 AF-S DX VR II + kniha Mistrovství práce s DSLR
    http://www.softcom.cz/...nikon-d3200-18-55-af-s-dx-vr-ii-kniha-mistrovstvi-prace-s-dslr_d142950.html

Díky :))
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    MELOUN: souhlas
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    ADAMIRA:
    REPLIKANT: Ta 1,8/35mm je asi nejlepší objektiv poměr cena/výkon, mám ho dva roky a někdy beru jen ten. Malej světelnej a barvy se mi taky líbí. Určitě jsou lepší skla ale ne za tyhle peníze..
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MAR3K1987: Tak já jsem v zásadě (jakožto fotoamatér) spokojenej, přecejenom to pro mě byl z Praktiky MTL3 docela technickej skok :-)

Jinak jak píše replikant, chtěl jsem se vyhnout některým diskuzím který, jak si ted uvedomuju, bezeli v jinym foru...
    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    Já mám D5000 už pět a půl roku a nelze si stěžovat. Je to držák! 5100 na tom bude asi podobně :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    REPLIKANT: Aha no tak přesně na to jsem narážel, dík, koupim a dám pak sem popřípadě pak "pocity amatéra" :D
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ADAMIRA: No vidiš, zbytečné obavy. Ps.: Tady nejsi ve foru Digitální fotoaparáty, kde pruďas Xmeda s Alkaloidem (Pentax fan boys) všecchno co je Nikon začnou shazovat. Kup si jedno z těh pevných skel a uvidíš, že to není špatný foťák.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    REPLIKANT: ok díky za radu, já jsem to něják tak podobně myslel s tou bazarovou 1,8/35mm(50mm) . Proto jsem taky nechtěl investovat 10 000 - protože nevím zda to za to stojí.

Co se týká poznámky o tom špatnym výběru, chtěl jsem eliminovat připomínky typu "no ty sis hlavně koupil debilní foták" a dostat se rovnou k věci...

REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ADAMIRA: Na focení baráčků potřebuješ lepší světelnost proč? Kvůli malé hloubce ostrosti snad ne? Čekáš že seženeš široké a světelné sklo za pár šušňů? Tak to neexistuje a si nikdy existovat nebude, resp. né na APS-C snímač, vždy ti ten crop zůží úhel záběru, tak že to nebude použitelné jako široké sklo.

Moje rada, na širokáč ti stačí ten seťák (ta Sigma stejně nemá buchví jak lepší kresbu, když zacloníš na F5,6 ten Nikon seťák, budou na tom stejně a na barák, by si stejně clonil...) a jako doplněk si kup 1,8/35mm(50mm) nový za 5,5tis. bazarový či starší man uální za 2-3tis. (tu padinu).

Minoltu si nech na černobílej film a nafoť něco stou D5100 (nechápu poznámku že to nebyl nejlepší výběr... ?) a pak poreferuj, resp. co ti vadí, protože s tou Sigmou co navrhoval PLAYER neuděláš špatně, ale pokud nefotíš reportáž ve špatnym světle, tak je to varianta za slušnou cenu.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    PLAYER: ano přesně to jsem chtěl slyšet.
    Takže koupim za pár šupů nějákej slušnej objektiv na minoltu, za ty kvanta filmů nezaplatim takovou pálku.

Rozhodně díky :-)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Sigma 17-50/2,8 pro Nikon - Bazar - PALADIX foto-on-line
    http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=337018
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    ADAMIRA: ta sigma 17-50 OS nova za desitku nijak draha neni. A pokud si myslis ze ano, pak zustan u setaku :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    PLAYER: uf, díky za tip, myslel jsem spíš nějákej starší bazarovej kousek, v jiný cenový relaci (nebo jak moc se tak liší cena když najdu bazarovej)?
    Ale rád se nechám poučit, že to už nemá cenu a mám radši pokračovat s tim seťákem, chápu správne?
    Já jsem už projel aukro, skodu apod. s tím že jsem hledal a porovnával ale pak jsem si řekl že bude lepší se zeptat...
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    ADAMIRA: sigma 17-50/2.8 OS. Pak Sigma 18-35/1.8, ktera ma obrazove vysledky lepsi jak kdejake pevne sklo, ale uz neco stoji.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Hezkej pátek.
    Chci se zeptat, na d5100 (ano, nebyl to nejlepší výběr) nějáký lepší objektiv (tzn. než seťák), na focení baráčků, kostelů a krajinky - předpokládám něco se slušnou svetělností. Klidně manualni zaostrovani, bazar a pevny ohnisko. - měl by tu někdo od boku tip za nějákou slušnou cenu?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    MENTOL_: jo, vypada to presne tak.
    D7100 ma proste nastaveno, ze pro 14-bit RAW + fine JPG chce 74.6 MB. jak se karta zaplnuje, tak se pocet zbyvajicich snimku upravuje, takze to nakonec dokonverguje k necemu uplne jinemu nez kolik to hlasilo s prazdnou kartou.

z dneska:

prazdna karta : kapacita 31 155 MB, pocet zbyvajicich snimku 418 (tedy 74.5 MB na jeden snimek)
    123 fotek na karte : kapacita 25 806 MB, pocet zbyvajicich snimku 346 (tedy zase 74.6 MB na jeden), ale podle noveho 'odhadu' to ted vychazi na 123+346=469 total.

neni to nijak extra dulezity. ptal jsem se jen, protoze jedu na 6 dni do divociny, tak jsem chtel odhadnout, jestli mi bude stacit 6 karet, nebo jestli mam brat notebook (pripadne prepnout na 12-bit raw).
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LUBOB: Nikon je v tom dost konzervativni, kdyz na D700 hlasil 691 (raw 12bit lossless s jpg) na cistou 16GB kartu, tak jsem nikdy nenafotil min nez 1000, spis kolem 1100-1200. U D750 jsem zatim tolik nezkoumal, ale mam pocit, ze to je obdobny v tom nepomeru.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    LUBOB: Zalezi treba i na ISO takze fotak asi odhaduje kolik by meli nejvetsi data a to cislo teda symbolizuje minimalni pocet
    ROZI
    ROZI --- ---
    LUBOB: vzdycky nacvakam o relativne dost vic nez co puvodne fotak ukazuje. Jestli mi to ale dela rozdil az tretinu jak pisea podle tech poctu, tak to spis ne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam