• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DOTCOM: na druhou stranu na Fuji je skel hodne, ja bych okamzite poridil Samyang 12/2 a mozna neco fish a kdyz uz mas 35/1.4 tak mozna neco mezi/do dalky a co vic potreba.. #dilemata ;)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DOTCOM: tak urcite by to slo, viz Sony A7S, kde se proste rozhodli, ze udelaji "krok zpet" a vytunili nejlepsi 12mpix FX snimac co jde zejo. Jenze Nikon takovej krok neudela, to je moc mimo jejich mantinely, oni si ve svy mentalite a mozna i trzne nemuzou dovolit experimentovat (resp. to co vnimaji jako experiment, na druho ustranu produkujou sem tam vyrobek co ve vysledku vypada jako failed/nedotazenej experiment, protoze prozmenu neposlouchaj rychle feedback a nemeni fw funkce). Tj kdyby udelali ted 12mpix sensor na DX tak by z nej asi i mohli vytahnout treba D700 vlastnosti, technologie pokrocila, a k tomu malej 24/2, jenze to proste neni jejich strategie no. Jinak koukam, ze ti proste neni pomoci no - se Sigmou ve vysledku zas tolik spokojenej nejsi, ale resit to nechces ;) ne ja to chapu, ale D7000 je dost stary telo, treba by si prave ostrenim sedla s tim novym D7200 daleko lip. Zas ale kdyz to clovek poscita, tak bys ten prechod mozna i v klidu dal, neni potreba mit hned 28-50/2.8 (ekvivalent ty sigmy) ale chapu, ze se ti do toho nechce, jenze to "uzira na dusi" uz roky :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MENTOL_: tak 24/2 sem uz nak obrecel :)
    me to prijde sahly. nevim proc by melo bejt tak tezky vzit snimac z D750 a udelat jeho DX verzi s 12 Mpix, ale bez sumu (ci artefaktu po odsumeni), dynamickym rozsahem apod.
    Popravde tim jak s nikonem fotim min a min tak klesa i moje ochota investovat prachy do nakejch vyraznejch zasahu a co se mi vubec nechce je zbavovat se sigmy 18-35, jejiz ekvivalent na FX bude 2x drazsi a 2x tezsi. A nalejt prachy do fotaku kterej je drahej protoze je to fullframe a pak na nem fotit v crop modu mi taky prijde jako blbost.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MELOUN: no fotil sem pred casem svatbu s nikonem a pritelkyni sem pucil fuji a pak sem na to koukal a co se tyka sumu tak je na tom nikon proste hur. Rozdil oproti predchozim generacim nikonu je v tom, ze uz z fotek (jpegu) neleze sum, ale sou rozpatlany kvuli odsumovani. A kdyz clovek foti do rawu tak to zas sumi a musi se s tim stvat v nakym programu s tim ze ten vysledek je opet vicemene podobne rozbredlej.

a ted pred 2 tejdnama sem fotil trenink roller rugby a ke svy hruze zjistil ze fuji je na tom lip i s ostrenim. Mel sem na D7000 sigmu 18-35, ktera ma vlastni motor a neni uplne nejpomalejsi, ale vyskyt nezaostrenejch fotek tam byl vyrazne vyssi nez u fuji (s 35/1.4). Jasne, je to trochu extrem, holky na bruslich sou rychly, menej smer, nebylo tam moc svetla apod., ale stejne me to prekvapilo.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DOTCOM: ja myslim, ze uz mas roky stejny dilema a odpoved je porad stejna - prestat doufat v DX co se nema moc kam pohnout (maly tenky 24/2 proste asi neprijde :) a kdyz mas tu Fujinu na DX co te bavi, tak proste ten skok na FX konecne udelat - rozprodat D7000 a co na FX vubec nevyuzijes a poridit treba nejakou serizenou D600 v zaruce a uz se netrapit :)
    ALKALOID
    ALKALOID --- ---
    ALKALOID: zdarma! :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    DOTCOM: tím líp že tam je, zahlídl jsem to na nikonrumors.com a nepotěšilo ...
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    DOTCOM: Co D610?
    Porad o mile jinde nez D7200 ...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROZI: za dva roky uz konecne bude D400 :-)
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    DOTCOM: to srovnání by mě zajímalo, můžeš to rozepsat prosím?
    ROZI
    ROZI --- ---
    DOTCOM: tak treba za 2 roky u D7300 :D
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MORPHLER: jo, mam stejny dilema. Fotim s D7000 a fuji X-T1 a ac nerad tam musim uznat ze fuji D7000 strci do kapsy a posledni dobou fotim prakticky jenom s ni. Ale je mi lito ty sbirky skel na nikon, kterou sem leta budoval a 50 klacku za D750 je pro me trochu moc (nehlede na to ze mam i DX skla takze fullframe uplne nepotrebuju), tak sem doufal ze D7200 bude vyraznej krok kupredu. no, ted si tim nejsem uplne jistej, uvidime jaky z toho polezou fotky
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MAJA: to je nakej sum, prej tam je, stejne jako vlastni AF motor
    MAJA
    MAJA --- ---
    u D7200 chybí podpora pro stará manuální skla ...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ASACHI: jako majitel D7000 jsem na to dost cekal, ale stejne jsem stale na vazkach jestli tohle bude ten smer kterym pujdu...
    ROZI
    ROZI --- ---
    ASACHI: predchozi mel o 0,1 MPix min, udajne :D
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ASACHI: nekde jsem tusim zahledl, ze cip mozna neni stejny, D7100 byl od Toshiby, ted mozna od Sony - osobne mi to je jedno, one D750 to rule them all, jen na spekulativni upresneni :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Velky zmeny to prave prinese tomu kdo potrebuje to lepsi ostreni (na 7100 sem se nemohl spolehnout jako na D700 treba) a hlavne vetsi buffer na kontinualni snimani, wifi v tele taky asi potesi. Neni to samozrejme prevratny model, ale to se oproti dost dobry D7100 nedalo cekat, na primy upgrade to vetsinou neni, ale z druhy strany se vse priblizilo k dokonalemu DX stroji (krom toho, ze neni jako tank jako D300s).
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    MELOUN: Ostreni umi jit o jednu stopu nize nez stary fotak = ostreni ve spatnem svetle.
    + je rychlejsi / presnejsi ten novej system

Expeed procesor = lepsi vysledky s vyssim ISO. Dynamic range se IMHO nezmeni, pac chip je stejnej.
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    ASACHI: : Co to v praxi přinese? A kdo to nejvíc pozná?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam