• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    HUGGI: Akorát, když nemáš nabitej telefon (což na několika denním tripu vcelku běžné, šetříš baterku až se dostaneš na signál, tak si můžeš třeba zjistit spoj...) tak je ti to k prdu, ale pro takové to šolíchání po městě proč ne, ale nic na co by jsi se mohl spolehnout jako profík co potřebuje přesný a spolehlivý data.
    AILAS
    AILAS --- ---
    HUGGI: Už jsem to taky zjistil. Koukám i jak je to jednoduché a automatické podle názorů na netu, když máš seřízené časy.
    Našel jsem tedy gps4cam ale zkusím to i s čímkoliv co exportuje gpx a pomocí toho ViewNX-i a uvidím jak to bude spolehlivé.
    Dík za info.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    AILAS: Pouzil jsem parkrat telefon k logovani gps dat..kupovat na to dalsi pristroj mi prijde nesmysl
    AILAS
    AILAS --- ---
    Používáte někdo geotagování pomocí GPS modulu? Ať už nasazeného do sáněk blesku nebo z boku.
    SARTH
    SARTH --- ---
    MELOUN: 765 g vs 470 g
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MELOUN: Na video nejlepší D5300 a D5500 z DX, paradoxně D7200 má 60p jenom v 1,3x cropu, ale zase má separátní LV pro foto a video a vlastní video menu, vetší datovej tok a HDMI Nekomprimovanej vystup + simultalně ukládá na kartu a posílá přes to hdmi. Novej procesor s režimem Flat - ideální pro postprodukci. D5500 má výklopnej dotykáč a je nejlehčí DSLR Nikon.
    AILAS
    AILAS --- ---
    PYRO: To je skoro na anketu "jak často vám padá foťák ze skály" :-)
    PYRO
    PYRO --- ---
    tak jako uzivatel D3100 me ovladani opravdu nedesi. Tlacitko fn mam nastaveny na ISO
    takze jde jen o to se naucit par dojkliku ...
    jediny kdy lezu do menu tak je to pri zmene jak ma zaostrovat, coz nemenim tak casto.

Za me osobne jsou 7xxx pomerne nezajimavy, nejsem profesional a forak beru bud hodne do hor, nebo poradam tabory a vylety s detmi, kde i dost pujcuji fotak detem. Takze i kdyz se to nezda pomerne ocenim to ze nizsi rady jsou mensi a lehci :) a kdyz mi spadne ze skaly tak to sice zamrzi :) ale porad me to nebude tolik bolet jako 2x drazsi 7xxx
    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    LUBOB: Bohužel pravděpodobně ne... Jelikož budu momentálně cílit na video a timelapse, tak to bude nejspíš D5300, což mi na tyto potřeby přijde nejlepší poměr cena/výkon
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    MAR3K1987: jestli to bude D400, tak to bude pocit skvelej :-)
    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    Když vás tady tak čtu, tak jsem celkem zvědavej, jakej to bude pocit, až svůj stařičký Nikon D5000 vyměním za něco moderního :D
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ROZI: to prave nevim jestli se "da". kdyz jsem mel v ruce starsi 5xxx a 3xxx tak pro me bylo to ovladani hrozne- bez kolecka a informacniho disp. nahore, a nejhorsi hnus je pro me ten informacni disp. na hlavnim lcd, nelibi se mi a nesnasim jeho pouziti (na vsech nikonech ktere jsem mel v ruce, na sve 7000 jsem to info zobrazeni nevidel roky, proste se mi hnusi a neni treba ho pouzivat, kdyz tam je druhy disp.) s dotykacem to snad bude trochu jine, ale stale stejne hnusne. .. a ovladat neco na dotykovem disp. kdyz mas hledacek u oka mi prijde dost jako skrabani se na hlave pres pricku v okne. asi to jde pouzivat, ale proc bych si proboha na neco takoveho chtel zvykat a rozhodne to nevnimam jako vyhodu, ale jako nouzovku.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ASACHI: Ano, jak to popisujes je pravda az na to ze dotykovej displej u D5500 jde ovladat i u oka.."poslepu"..

Samozrejme dva rolery vyhoda jsou, ale uz par let v praxi pri reportazni fotografii vidim ze nutny nejsou...fotim na M, iso mam na pevno clonu dle potreby a pracuju s casem...neviidm moc duvod potrebovat behem setiny sekundy menit clonu..
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    HUGGI: Tak tady se musim ohradit, nikon D5200 jsem prodal sice pred pul rokem, ale byl to zdatny stroj!

+ to ovladani bylo fakt peklo oproti 2 scroll buttonum

Docela jasne si vybavuju ze jsi musel vyvolat displej pres "I", pak znova I, coz vyvolalo roletku s vyberem co chces menit a tam jsi musel D-Padem (nebo dotykem na D5300 predpokladam) vybrat co se meni a potom jsi to mohl menit tim jedinym crollem.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ASACHI: Zase mluvis o necem co jsi asi nepouzival;) krom toho ze zadna nikon dalr krom novy d5500 nemela dotyk. Displej tak jde bez problemu pouzivat s okem u hledacku..informace v nem mas prece (ze bych to mel osobne vypnuty asi je jina vec)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ROZI: ono dotykovy displej se obecne tezce pouziva, kdyz se divas okem do hledacku :).
    Hlavne pokud to funguje stejne jako na D5200, tak musis jednim buttonem rozsvitit displej a pak vybrat polozku co chces menit ... a az potom mas nejaky hejblatka co chces.

Teoreticky muzes pouzit FN button, ktery nabindujes, ze pri jeho drzeni dela scroll neco jineho. Nicmene pokud pouzivas back button focus (ostreni jinym tlacitkem nez je spoust), tak je to neprekonatelny problem.
    ROZI
    ROZI --- ---
    MORPHLER: neda se nahodou misto druheho kolecka pouzivat ten dotykovej displej? nekde jsem neco takoveho videl :/ Ale chapu, ze kolecko je kolecko a taky bych se s absenci obou rolleru tezko vyporadaval
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    REPLIKANT: mam d7000 a pomalu uvazuju o obmene.. d7200 je sice zajimavy, ale chybi tomu vyklopne LCD a dotykovy by taky potesil... D5500 zase nema to druhe kolecko a vrchni disp. coz je pro me docela kill pro ovladani. Na druhou stranu az na to kolecko na me 5500 pusobi lakaveji ale je to divny pocit uvazovat o svym zpusobem downgradingu. Tak misto toho nakonec uvazuju o D750. Zajimave to ma Nikon vymyslene... :)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    REPLIKANT: Mno ja predpokladam, ze ta d 7100 spadne cenou na 20K za par tydnu, protoze bude ve vyprodeji. Je tam docela hodne realna pravdepodobnost.

Kazdopadne podle me D5500 muze byt dobry fotak jako druhe zalozni telo / na video ... to beru ...
    Nicmene pro nekoho, kdo ma D3xxx bych spise jako upgrade bral D7xxx a je jedno jak stary. Nejde tam ani tak o obrazovy vystup, ale o ovladani, ktere na tom tele je.

Ja si absolutne nedokazu predstavit, jak bych mohl trvale fotit s jenom jednim scroll buttonem.
    Obzvlaste clovek, ktery nema blesk / jinou vybavu, ktera pomuze v pritmni, tak je docela odkazany na stelovani ISO + shutter speedu.

A ad muj postoj k temto vecem ... ja s tebou celkem souhlasim, ze jsem v tomdle nazi. U me ty fotaky jedou na hranici svych technologickych moznosti a moc nevim jake to je fotit nekde neco pro zabavu. Ja tak nejak vnitrne predpokladam ze kazdy foti nekde kde neni svetlo alespon jednou za cas.

Nastesti jsme na diskusnim foru a verim, ze si ty informace budouci majitel fotaku prebere a zhodnoti, co je pro nej priorita :)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    PYRO: ASACHI:

Rozdíl mezi D5200 a 5300 je nový procesor a snímač bez low pass filtru (stejný snímač jako u D7100 a D3300 - obrazově špičkový všechny tři!). Ostřící systém je u všech posledních 3 5-ti tisícovek stejný, a to konkrétně z modelu D7000 (Multi-CAM4800DX s 39 ostřícími body). Potom zmiňovaný GPS modul a WiFi. Procesor má také za následek fullHD 50p/60p a použitelné JPEGy i fičury jako Active D-Lighting, auto ISO funguje špičkově, a i odstup signál-šum je lepší.

Jinak D7200 je na pultech bezmála 14dní, takže už vyšla ;) Cena těla 29990,- což je v porovnání s D7100 25990,- za tělo super cena D7200. Ta má nejnovější AF modul (z D750), rychlej procesor (27 12bit RAW nebo 100 JPEG v rychlosti 6sn./s).

Mě se momentálně nejvíce líbí D5500, jako záložní tělo perfektní, malý, lehký, špičkovej výstup, rychlost ostření, dotykovej displej, prostě p a r á d a a radost stím fotit.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ASACHI: Tak to je rada nad zlato, někomu kdo napíše: "Limit cca nějakých 20 tisíc." Doporučit fotoaparát 30+ tis. je úlet IMHO. Někdy máš trefný poznámky a někdy jsi opravdu hodně nazi co se týče výbavy, jinými slovy mám pocit, že často naznačuješ, že pokud nemáš highend tak nic nevyfotíš... ale třeba tě špatně chápu nwm..
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MLIKARNA: Morska voda tomuhle nevadi..vadi teplo a velky vlhko..je klasika u reportaznich fotaku..jediny reseni je si to nechat prelepovat, moc to nestoji..nebo si to tam jednou prilepit poradnym lepidlem, ale uz to nejde dolu..takze az se ta guma osahavje to na houby..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam