• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    AILAS
    AILAS --- ---
    Díky všem. Budu tedy zhruba o 2.5k lehčí. Předpokládám nějakou HOYU s antireflexníma vrstvama ale rád si nechám poradit pokud někdo má nějaký jiný tip.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NEVIEM: V zime pri oprave fotaku mi nahrali posledni FW a tusim ze zadna zmena ani oprava dlouholetych chyb/vlastnosti se nekonala. IMO pokud fotis tak fot a na hrani si kup androida ;-)
    ALKALOID
    ALKALOID --- ---
    ASACHI: odstranuje to odlesky z pleti, svetelne si to udelas jako potrebujes
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ALKALOID: To ti ale musi udelat strasne svetelne plochou fotku ne?
    Mas s tim nejake zkusenosti? zni to zajimave
    ALKALOID
    ALKALOID --- ---
    AILAS: urcite kup a plati, ze cim drazsi, tim lepsi

ASACHI: na portrety se da vyuzit o dost vic, nez jen na plazi za poledne, klidne v atelieru
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    IOT_JH: d750 umi tohle vsechno i zebru na prepaly, u d600 nejde menit clona pro nataceni? to je naka demence ne?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    AILAS: Na krajinu je super, pokud se s nim naucis pracovat. Na portrety tak maximalne nekde na plazi za poledne :)
    ROZI
    ROZI --- ---
    AILAS: nejhorší je vždycky někde na tripu zjistit, že kdybych měl tohle, mohl jsem to blejsknout lip :/
    AILAS
    AILAS --- ---
    ASACHI: Převážně krajinu, takže se hádám vyplatí. Kdybych už ho koupil tak bych se ho snažil využit i běžně a o to mi asi jde. Jestli se dá nechat na skle pořád nebo co je s ním vyloženě nevhodné fotit. Tedy kromě situací se špatnými světelnými podmínkami.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    AILAS: Polarizacni filtr je super prakticky vsude, kde mas ostre slunce ...
    Tj. do exotiky je idealni ... zase je otazkou, co se chystas fotit.

Celkem blby je, ze na 77mm to bude stat docela ranec, pokud to mas jen na jednu akci.
    AILAS
    AILAS --- ---
    Brali byste si s sebou do exotické přírody polarizák? Nikdy jsem ho neměl, nikdy jsem s ním nefotil. Ale teď o něm prvně přemýšlím i když mám oba objektivy 77mm, takže by byl trochu dražší. A pokud ano, vyplatí se nějaký s antireflexníma vrstvama, nebo je to jen marketing? Díky za zkušenosti.
    ALKALOID
    ALKALOID --- ---
    ááá pozor, výukové video Brouka Pytlíka :)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    PAN_ILFORD:
    Jak vyčistit snímač fotoaparátu a matnici
    https://www.youtube.com/watch?v=9QgrCDAQP0g
    ALKALOID
    ALKALOID --- ---
    PAN_ILFORD: zkus foukací balónek
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    ASACHI: dík
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    PAN_ILFORD: Ano, to je fyzikalni vlastnost.

Vem ten fotak, dej ho na stativ / stul / cokoliv a vyfot si na f22 bilou stenu. Tim uvidis realnou miru znecisteni.
    Jinak na 95% budes mit zabordeleny chip, objektivy predpokladam cistis necim pravidelne. Jinak zabordeleni objektivu zjistis jednoduse ... staci si na cleny (skla) posvitit z uhlu svetlem ...

Co se cisteni senzoru tyka, tak doporucuju firmu typu fotoskoda / megapixel. Pokud by ti to znicili, tak to jde na jejich triko. Pokud se nebojis cistit sam, tak ty sady na cisteni senzoru nejak extra drahe nejsou (slozite to neni).
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    to je zřejmě jedno v jakym auditku se zeptám.
    Je normální, že bordel v objektivu/na chipu se projeví nejvíc na vysokejch clonách? S f22 my vylez v rohu neuvěřitelnej hegeš. A bejvá to teda spíš chip nebo sklo? Kam si to dáváte čistit? D600
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    IOT_JH: D750 pokud vim oboji umi ... ale neni to ode me 100% informace. Dost mozna se pletu.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    PEJR: Pro me to je zatim nejzasadnejsi argument, proc utyct ke canonu..
    PEJR
    PEJR --- ---
    IOT_JH: uplne stejne, ted tusim az d7200 udelal nejakej prulom, ale chce si to overit, asi jsem to cet jen v nejakym rumoru..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam