• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MELOUN: Nikon 85/1.8G je jeden z nejpovedenejsich levnejsich objektivu od Nikonu, navic k ty cene po 50/1.8G nejlevnejsi, na portrety nemuzes pokazit, byt na D7200 je to uz malinko delsi, zalezi co je pro tebe konkretne "portret", ale urcite vyzkousej nekde.
    Ohledne 2.8 zoomu - ten Tamron 24-70/2.8 mi prijde ohniskove trochu nesikovnej na DX, je urcenej na FX a je i pomerne drahej kolem 27k, spis bych zvazil klasiku na DX Tamron 17-50/2.8 za 10k nebo Sigma totez. Jak jsem psal, jinej zakladak z 3.5-5.6 bych asi nebral, skok z 18-105 neni tak markantni a kdyz si ho nechas, tak ho mas k dispozici treba na dovolenky, nekdy lepsi nez se ho za 3-4tis zbavit.
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    MENTOL_: Právě zvažuju, že bych si něco pořídil
    zatím mám D7200 + 18-105mm + 35mm/1.8

1/ nahradit 18-105mm něčím lepším, buď zmíněnej 16-85mm nebo Tamron 24-70mm/2.8, ten vypadá velmi slušně
    2/ anebo doplnit sestavu o pevný sklo 85mm/1.8

Fotím všechno možný, lehce asi převažujou asi lidi a "portréty".

Nemáte někdo tu 85/1.8 ?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LUBOB: je to takovy "jednooky mezi slepyma" - 16-85 je o neco lepsi nez ostatni kity, ale porad se pohybujem v kategorii zakladaku, kde to nema smysl tolik resit a na f/8 je vsechno vicemene stejny, rozhoduje spis komu se jak hodi jaky rozsah a nema moc smysl tam investovat vetsi penize za f/3.5-5.6, radeji pridat na nejaky sirokac a/nebo pevny sklo typu 35/50/85/makro podle potreby.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    LUBOB: 16-85 je vyrazne lepsi nez vsechny ty 18-70/108/135/200
    trochu lepsi optika je a ostrost je mozna jen drobna porovnavaci vyhoda, ovsem rozdil jestli jsou fotky dostatecne ostry nebo nejsou je vyhoda takova jestli je vysledek pouzitelnej nebo neni.
    HIPISIK
    HIPISIK --- ---
    diky všem za info :)) snad jsem tu nerozšířil flame :-P Tak dejme tomu, že by jsme to brali cestou "postav si sam" Pokud doporucite si par tis. priplatit a vzit lepsi, nemam problem. 15K je jen takovy zachytny bod na kterem jsem zacinal. Jako zacinajici amater si necham klidne poradit. Co a jak tedy poridit a za kolik? :-) dejme tomu, ze budget je to 20k,
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    LUBOB: osobne to vyzkousene nemam, dost lidi ji povazuje za lepsi zakladak nez ty 18-105/140/200. je dle fotek opticky lepsi, nevim jestli "vyrazne" a nevim jestli to stoji za ty prachy. me nelaka, trochu lepsi optika a ostrost je podle me jen drobna porovnavaci vyhoda, stale to ma stejnou svetelnost...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    MORPHLER: & je ta 16-85 vyrazne opticky lepsi? ja uz jsem o ni uvazoval (vanoce se blizi), ale recenze mi moc presvedcive neprisly.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    HUGGI: no tak uplne to samy to neni. expeed4 vs. expeed3, 3.2" LCD vs. 3" LCD, kupodivu je D5300 lehci (o par deka :-)), plus nejaky dalsi vyfikundace s videem & pod.

ale jestli to vsechno stoji za ten (podle me dost velkej) rozdil v cene, to uz si musi kazdy rozhodnout sam.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    HUGGI: D5300 ma rovnez vetsi hledacek nez D5200. A u takhle malych hledacku se kazdy mm navic hodi. Takovy zaklad by mel prodavac opravdu vedet.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    HIPISIK: vubec bych se toho nebal. Co te zacne omezovat, bude sklo. .
    LEADA evidentne nevi, o cem pise. Jak pise HUGGI, nizsi rada neni osekana v necem dulezitym. Novejsi fotak [i v nizsi rade] znamena novejsi cip a tedy lepsi vystup. Co ti by ti chvili "chybelo" je bracketing a podobny vyifikundace, ale to to chvili clovek objevi, je z toho nadsenej a pak to prejde, stejne to ve finale vsechno resi foceni do rawu.
    Tim nerikam, ze by drazsi fotak nebyl lepsi, ale ma cenu jej kupovat az kdyz si budes jisty, ze ti neco opravdu chybi a ze te to fakt brzdi. A nebo si to koupit jako drahou hracku :)
    Osobne pokud neplanujes FF fotak, coz by se ti se sklama dost prodrazilo, tak bych premyslel nad necim pevnym [asi 30/35] a pokdu nejakej univerzalni zoom, tak 16-85 VR je super sklo - na DX ostry jako britva, s VRkem udrzis, obzvlaste na sirokym konci i dlouhy casy z ruky. Neni moc rychlej ani svetelnej [to resi to pevny sklo].
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    REPLIKANT: tvuj aktualni prispevek je uplne to same, s vyjimkou jedne fotky, jako byl ten puvodni, co si smazal. Mas smulu, ze jsem to holt stihl videt. Takze pohadky o nejakem spatnem ulozeni a nefunkcnosti si nech na koledu :)
    SOFIC22
    SOFIC22 --- ---
    Osobně mám taky 7100, zde je pro srovnání kvalita snímků. Múžes si tam porovnávat jakýkoliv foťáky navzájem
    Nikon D7100 In-Depth Review: Digital Photography Review
    http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d7100/21

V bazaru se dá sehnat N 7100 za cenu 5200, ale bez objektivu.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    HIPISIK: asi se přidám k ostatním s tím, že tělo dobré, ale tenhle set objektivu za to nestoji. (nejen kvalitou, ale treba i ovladanim maji dost nevyhod- nemaji moznost rucne doostrit bez vypnuti AF a jejich predni clen se otaci, coz zase dela problem např. s CPL filtrem, navic je kdyz tak muzes koupit prakticky nepouzite velmi levne z druhe ruky.. jinymi slovy, jsou dobre, ale spokojen s nimi muzes byt jen kdyz nezkusis nic jineho) doporucil bych skvelou a levnou 35mm/1,8 (cca 4K), coz je zajimava vyzva mit jen jedno pevne sklo a ta svetelnost ti da trochu jiny rozměr mozností práce s ostrosti... a casem zjistits jake sklo bys jeste potreboval dal.. Kdyby to mel byt zoom, nabizi se taky kolem 4,5K ta 18-105, nebo pak postupne drazsí 18-140 a 18-200... nebo opticky lepsi 16-85...
    LEADA
    LEADA --- ---
    HUGGI: tak vzhledem k tomu, že jsem ten rozdíl zažila na vlastní kůži, když jsem přecházela z D5200 na D7100, tak vím o čem mluvím...a ano, vím, že čistě parametrově ten rozdíl není až takový.
    Kdybych nebyla kráva a nekupovala si D5200/D7100 a nakonec D750, ušetřila jsem bratru nějakých 20.000 Kč koupit si rovnou full frame.
    Když ovšem někdo fotí rodinu a kytičky na automat, je to samozřejmě jedno. Fotografie je droga a staré známé pravidlo zní: kup si o jeden level lepší věc než si myslíš, že potřebuješ. Ať jde o foťák, brašnu či cokoliv jiného :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    LUBOB: D5300 a D5200 je to samy jen bez wifi a gps..

LEADA: D7100 nemá lepší snímač nez D5200..a nemám s ním problém fotit na ISO2000, na tisku A4 to bude uplne v pohode.. Dneska už dávno neplatí že nižší řada je v nečem důležitým osekaná.
    SOFIC22
    SOFIC22 --- ---
    HIPISIK: Bych řekl, že 5200 je do začátku dobrá volba.
    Camera Database - DxOMark
    http://www.dxomark.com/cameras#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDxo
    Třeba zde je v testech je umístěna již před Canonem 1Dx nebo Nikonem D3s, což jsou profi stroje :)

Investicemi bych se zaměřil spíše do kvalitnějších objektivů, jak již tady někdo psal...
    LEADA
    LEADA --- ---
    HUGGI: HUGGI: jako co bych ti k tomu řekla :D zkus si porovnat fotky z jednotlivých foťáků... 640 ISO je pro ten foťák tak max, co se dá považovat za uspokojivý výsledek. Rozlišení dispeje slabé. Jako jedinou výhodu D5200 vidím výklopný dispej (můžeš se vyblnout u focení kytiček)

LUBOB: jo, o té 18-105 mm jsem si to myslela taky, když jsem si ho koupila :) Teď už jsem asi "moc jinde"...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LEADA: 50mm je na DX format moc "dlouha", rekl bych.

& kdyz uz tuhle nizsi radu, tak priplatit za D5300 se podle me vyplati. setak 18-105mm taky neni pro zacatek k zahozeni.
    http://www.megapixel.cz/nikon-d5300-18-105-mm-vr
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    LEADA: Nevim proc by nemela stacit..co ten fotak neumi ze by nemel stacit?
    LEADA
    LEADA --- ---
    HIPISIK: z vlastní zkušenosti - vykašli se na to. Pokud máš o focení zájem, tenhle foťák ti za půl roku/rok nebude stačit. Btw. teď prodávám zde na bazaru D7100, za myslím si slušné peníze, zkus se na to podívat...

jo a pokud trváš na té D5200, kašli na setový objektiv a kup si radši pevnou 35 nebo 50 mm, pro začátek...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam