• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MALARKI
    MALARKI --- ---
    Čau, chci tátovi koupit k vánocům zrcadlovku (vůbec tomu nerozumím) a rozhodl jsem se pro Nikon D5500. Táta je fotograf amatér, ale teorii fotografování docela rozumí, ale co se týče hw, tak měl přehled naposledy před 30 lety. Co jsem četl recenze, tak mi tenhle foťák přijde jako docela rozumná volba se slušný poměrem cena/výkon.

Chtěl bych na to znát váš názor, jestli se třeba nepoohlídnout po něčem jiném, případně jaký k tomu objektiv, jako základní univerzální - 18-55mm nebo 18-105mm. Díky!
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    EGGH: To je nějakej intelektuální humor?
    EGGH
    EGGH --- ---
    IOT_JH: Ne, poslali je na 28. na staromák.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    EGGH: A prej u nás taky teď snížili stavy zaměstnanců...
    EGGH
    EGGH --- ---
    REPLIKANT: Canonu jdou ale prý prodeje taky dolů, konkrétně zrcadlovek.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    PEPAZZ: Je pravda, že Nikon celosvětově má poklesy prodeje a od 2013 to jde dolů. Matka a dcery snižují rozpočty a stavy. Jedině tak dokáže firma, která je na trhu bezmála stolet, přežít další dekády. Zatím to dokázal bez ztráty hvězdičky pouze Canon (který má ale asi o 4 divize více, tzn. je minimálně dvakrát větší než Nikon).
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    PAVELDUFEK: No ono je to právě trochu jinak, on jediný Nikon, ze všech značek u nás, jako jediný přímo zaměstnává promotéry a nepoužívá agenturu jako ostatní, resp. někteří už také začali, ale asi s 5-ti letým zpožděním. Prezentace začal kdysi právě Nikon, a ted kdy už se nevyplácí, jako první snimi končí, ostatní budou následovat. Snad už jen dodám, Sovy nejsou čím se zdají být... ;-)
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    PEPAZZ: před chvílí jsem to taky četl ...

Možná to je důvod, proč u Škody jsou prezentace Nikon bez promotérů.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    u nikonu to zdá se nejak nejde:/
    Kenneth Sporsheim is a Norwegian photographer, former Nikon ambassador, current Pentax ambassador. His alias on various fora is kenspo. This is what he wrote on Pentax Forums:

“Nikon are bleeding most of all camera brands at the moment! They have lay-offs in many countries. Just here in Norway, they had to reduce staff from 13 to 3..and get rid of locations and have office at home. This is how things are behind the numbers on the paper “
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    Hahá, tak jo. Funkce Remove JPEG Artifact je jen ve Photoshopu CS a opravuje něco jiného - http://www.photoshopessentials.com/photo-editing/reduce-noise/
    ALE
    V Lightroomu se mně to celkem úplně podařilo odstranit hejblátkem v Remove Chromatic Aberration:
    Bez úpravy:

S úpravou:

Samozřejmě, čím víc se přidá Amountu, tím víc mizí na některých místech červená, která do fotky patří. I tak je to velké zlepšení.

AMAROK
    AMAROK --- ---
    REPLIKANT: Dik za kritiku a info. Řešil jsem technickou stránku věci a nenapadlo mě, že je to blbým focením :o) Nicméně i tak jsem přesvědčený, že ten načervenalý pruh na spodku fotky (nic jiného neřeším) je tepelný šum a že je dost výrazný.
    Teď zkoušíme s kolegou D5100 a také tam na jiném okraji je, ale né tak výrazný (to přikládám méně citlivému snímači s méně Mpix) a objevil se mu až při dlouhé expozici.

Ty podexponované fotky jsou focené do FINE JPG se zapnutým nejmírnějším odšuměním na vysoké ISO.
    Doslechl jsem se, že v LR je funkce "JPG ARTIFACT REMOVE", která toto snad umí odstranit. Vyzkouším a dám vědět.
    MAJA
    MAJA --- ---
    REPLIKANT: Asi jsem málo masochista používat Capture NX-D a víc líný, ale dělám všechno v LR. Na Nikon foťáky už mi dlouho nevadí std. Adobe profil, na fotky ze Sony RX100mk3 ale aplikuju často Neutral/Standart profil - ty barvy prostě nejsou to pravé ořechové.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MAJA: Mas pravdu, nadruhou stranu, pokud nepotrebujes tyto fotky tisknout na A4 tak z toho udelas pomerne slusny fullHD i na ISO 6400 po pdsumu, zmenseni a doostreni.

Jo Capture NX-D odsumuje dlouze, ale kvalitne.

Ja teda pouzivam PS LR, kde si nastavuji v Calibration jiny nez Adobe Standart profily, ale i tak mi prijde z hlediska poskladani obrazu a detailu na 100 procent nejlepsi ten Capture NX-D, ten pouzivam na jednotlive fotky, kde uz vystup vypada slusne uz z fotaku, ale potrebuju jenom zachranit svetla a odsumit.
    MAJA
    MAJA --- ---
    REPLIKANT: přeexponovat se častp vyplatí, ale u DX foťáků na ISO 6400 je to už za hranicí - v tomhle případě clonové číslo už nezmenšíš (pravděpodobně ve tmě fotíš na plnou díru), prodloužení času ti rozmaže lidi a ISO už si dávno vymýšlí. Čert vem šum, ten se dá omezit SW, ale barvičky/dynamický rozsah a kresba (rozuměj nezborcený obraz, detaily) už dohromady nedáš.

Capture-NX D opravdu umí odstraňovat banding apod. ???
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    ASTRING: mam ten samy problem s D700 :/
    Rozeberu kde co, ale na DSLR si teda netroufam :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    ASTRING: Měla by to být chyba komunikace konektoru od paměťové karty k desce. Tady si troufl na opravu dotyčný sám http://www.stephanmantler.com/tech/d70s-camera-repair/
    ASTRING
    ASTRING --- ---
    Potrebovala bych radu prosim, nikonD70 hlásí chybu CHR, zkoušela jsem vyměnit dvě karty a nic nefunguje.Nějaká rada co s tím aby se dalo zase fotit? Dekuji
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    AMAROK: Viz nize, odpoved pro id MAJA, odpovidal jsem, hlavne tobe.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MAJA: To je sice pravda, ale nevim jak to souvisi s Amarokem? Teplotni sum je jedna vec a barevny sum na vysoke ISO, zvlaste kdyz je fotka vyrazne podexponovaná tak je v tmavych (tzn. vsude) oblastech videt vice. Takze, pokud to jde (coz neni casto, chapu) tak spise preexponovat a pak ztmavit nez obracene. A hlavne, pokud fotis do RAW, a nevyvolas to v Nikon Capture NX-D, tak se nejedna o garantovany vystup Nikonu (ale Zoneru, Adobe, std..). Stejne, jako kdyz nekomu neostri Sigma, tak to neni problem Nikonu, ale Sigmy.
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    MAJA: Díky moc, vysvětleno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam