• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    BLO_GROS
    BLO_GROS --- ---
    Ahoj, sháním český manuál k d7100 (knížku), nemáte náhodou někdo navíc? Díky moc.
    SASOS
    SASOS --- ---
    tak navrat do minulosti zpět k D50, z ničeho nic mi foťák odmítá odpalovat interní blesk. Bez blesku fotí ok, s externím není problém, ale ve chvíli, kdy vyklapnu interní, tak prostě neblejskne ani za boha. Nějakej tip, jak zjistit, jestli je interní blesk opravdu mrtvý? Dík
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Já nedávno přešel z D80 o jednu nulu výš na D800 a je to... no, prostě je to rozdíl :D
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    DRACONIK: chapu. Navic, kdyz ti to na balkane nekdo corne, tak to neni zas takova skoda...
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DRACONIK: displej chápu, s tím bych se taky nerad loučil. S tím zbytkem by se dalo dost polemizovat, ale budiž
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    VODNIK: hele to me asi netrapi. na to moje foceni dovoleny na balkane to bohate staci a nejsem zadnej umelec abych mel nejmodernejsi telo.
    navic u d3300/5300 mi nevyhovuje chybejici displej nahore na tele a vubec ovladani...
    do toho nefotim sport abych mel ultra rychly ostreni, hvezdny oblohy abych mel nekonecny iso...
    jsem sice pozadu v tomhle, ale osobne mi to vyhovuje.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DRACONIK: nejde o trendy, ale o kvalitu. A D90 je tělo staré 10 let, dnešní low end řady 3xxx fotí nesrovnatelně lépe.
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    DOTCOM: Nenazyvam se na fejsbucku fotografem abych se drzel nejmodernejsich trendu :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    DRACONIK: Tak si zkus poridit nejaky soucasny model, to budes teprve koukat :)
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    supr, diky moc za tipy. do nedavna jsem zil pouze s d50, tohle je pro me ohromny technologicky skok :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    DRACONIK: Nikon typicky doporučuje SanDisk a Lexar, SDHC max. 16GB bude ještě jistota. Fungovalo mi v ní několik Kingstonů, Pretec jsem např. zahodil.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    DRACONIK: tiez odporucam SHDC do max 16 gb. tam viem zarucit, ze ta karta slape a za dlhe roky sa mi nestala jedina chyba/zavada. ale v manuale od vyrobcu najdes odporucanu max. kapacitu. ak nemas navod, na nete ich je milion. ak b nico, pytaj sa :)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    DRACONIK: SDHC ale rval bych tam max. 16GB
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    prosim prosim, nekdo overene info o tom, jake karty podporuje D90?
    diky!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ještě taková perlička, při připojeném mono mikrofonu na správně zapojeném kabelu foták nabírá zvuk do levého kanálu (logicky), ale z náhledu pouští do repráčku pravý kanál, takže jde z videa ticho :D to se trochu nepovedlo. jo, mohl bych přepájet hot a cold na jackovi, ale to by pak ten kabel nefungoval správně jinde
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    AMAROK: jo, přesně takhle bych to viděl taky. něco na tom bude :) díky.
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    DOKKTOR: Já jsem měl D5300 také primárně na video a zvykl si používat tento rychlý postup pro skoro všechny situace:
    - V Movie settings -> Manual video mode: Off
    - V režimu focení zvolit Prioritu Clony -> nastavit si požadovanou clonu: Pro momentky, krajinky a reportážní f9 a víc
    - Přepnout se do režimu LiveView
    - Předostřit si Autofocusem a začít nahrávat

Takhle si foťák sám řídí ISO i čas a zároveň jsem měl zaostřeno na blízké i vzdálené. Což mně většině případech vyhovovalo.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ISTEVE: ale dyt jo, já ostřím z drtivé většiny ručně, jenom jsou situace, kdy se af hodí, a já jenom zkoumám, jakým způsobem funguje tuten foťák, na co se mám připravit a jak s ním pracovat. každopádně díky za nakopnutí nějakým směrem.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    DOKKTOR: Pokud delas video, tak bych se ale na AF zcela vykaslal (krom treba prvotniho referencniho zaostreni) a ostril manualne; i kdybys mel AF plynulej, tak ti pred objektivem nekdo projde a zas ti to chvili bude lovit focus.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PLAYER: ono to ostří rychle, což o to, ale neni to plynulé, udělá to takový kiks, jako v tomto videu
    Nikon D5300 video test autofocus noise kit lens Nikkor 18-55mm VR II
    http://www.youtube.com/watch?v=uWKyxTGq1n0&t=51

což dokkládá, že za to asi může i ten foťák? zkusím někde teda nejaký objektiv s krokovým motorem, jak to bude vypadat. přes hledáček myslím nejde točit video.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam