• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    PEKK: Super, diky! :)
    PEKK
    PEKK --- ---
    Posun hvězd docela dobře zvládá program skystacker (http://deepskystacker.free.fr/english/index.html)
    Voser to je na začátku, jak se s tím člověk trochu naučí, tak je to rychlý.
    Ani to focení není takovej opruz...D7000 má už v sobě časovač fotek (já zkoušel 30), nastavíš si kolik fotek chceš, čas a odstup a pak jen chvíli čekáš, pak to samý s tmavými snímky. Zkopčíš SD kartu do kompu a zase chvíli čekáš, než to SW přechroupe. ISO co největší, ten šum odstraní právě ta vícenásobná expozice...Jo a vše do RAWu. Dám sem ukázku, až budu doma.
    Letos to zkusím v srpnu na perseidy.

SAAYURI: Zkus si aktualizovat FW ve foťáku. Mám stejnej a stejně starej foťák. Dokonce existuje speciální verze pro noční focení...kdyby něco, tak ji mám:)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ISTEVE: teď budu trochu vařit z vody, protože astro nefotím, ale co vím o PS, tak dosáhne lepšího výsledku když má reálnou fotku, protože využije komplet celý spektrum v tom překryvu
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ISTEVE: Urcite, zitra na pocitaci najdu prezentaci, mel by tam snad byt i navod :)
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    HUGGI: Profil sumu mne napadl, ale presne tohle ma resit noise reduction primo ve fotaku kde po dlouhy expozici to udela druhou a jen nasnima sum. Proto mne zajimaly nejaky veci specificky konkretne astrofoto:) Kazdopadne dik.

SAAYURI: Jestli dohledas tuhle farmarskou vychytavku, budu rad:)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    hoj
    neumřel vám někomu EH-5A zdroj? potřeboval bych konektor na DC-in (ten vlevo)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    DOTCOM: pokud si pohlídáš aby v hlavní expozici nedošlo k rozmazání hvězd tak tě to nemusí tolik trápit. A třeba na odstranění šumu mýžou bejt následující expozice mnohem kratší, protože je použiješ jen jako zdroj toho šumu k vyloučení (a pohyb, který mezitím nastal ti PS srovná sesazením dle těch hvězd)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    HUGGI: no ja bych rekl ze presne ten pohyb fotaku vuci hvezdam resime...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ISTEVE: pokud nebudeme řešit pohyb fotoaparátu oproti hvězdám tak je více možností a záleží proč vícenásobnou expozici chceš. Zda kvůli světlu nebo kvůli odstranění šumu, což můžou být různé věci - respektive různé nastavení fotoaparátu a následné lepení fotek. Dají se k tomu najít docela dobrý články a určitě jsem viděl i nějaký video s dobrým popisem..tuším na fstoppers.com
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ISTEVE: Nam ten typek ukazoval nejakou vychytavku, co si muzes doma zbouchat z prken :))
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    SAAYURI: jj, delat to bud mechanicky pohyblivou hlavou nebo simulovat podobnou rotaci v postprocesu je jediny co mne napada; ale to prvni je drahy, to druhy je voser, tak proto se ptam -- jestli tam neni nejakej trik kterej mi unika:)
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ISTEVE: Ja fotila Sigmou 10-20 a tam to vychazelo na 30 a uz ten pohyb zeme byl znat. Astrofotografove maji nejakou vychytavku, ktera se pohybuje stejne, jako zeme, pridela se mezi tělo a stativ a je to.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    VODNIK: a nejake foto na ukazku mas? Nocni oblohu na iso800 bych vazne rad videl, bez ironie. Podotykam, ze se nebavime o star trails, ale o zobrazeni hvezd staticky.

D610, iso12800:
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    HUGGI: Tohle by mne docela zajimalo... nocni oblohu se ucim fotit, a jedna z mejch zkusenosti je ze tak okolo triceti sekund expozice uz zacina byt dobre videt pohyb hvezd. Ostatne, i na fotce od SAAYURI je to videt.

Scena tudiz neni az tak uplne staticka; jak pak probiha aplikace vicenasobnejch expozic (ktery muzou bejt od sebe klidne az minutu daleko, pokud clovek foti 3x 30s expozice po sobe)?
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Supr, kouknu na FF, diky :)
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    SAAYURI: já říkal něco o focení z ruky? Každopádně tohle tělo mám taky, noční oblohu fotím na ISO800-1200 a šum nikde
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SAAYURI: na ISO6400 je šum normální, pokud nepůjdeš do fullframu tak si moderním tělem zásadně nepomůžeš.

Každopádně u tohohle typu fotek je velmi zásadní zpracování, jedná se v podstatě o statickou scénu, takže se šumem jde krásně bojovat vícenásobnejma expozicema
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    VODNIK: Hahaha :)) a od kdy se nocni obloha foti z ruky? :)))

VODNIK
    VODNIK --- ---
    SAAYURI: fotit noční oblohu na ISO6400 není dobrý nápad, za to můžou ruce a ne foťák
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    SAAYURI: jestli chces slusny vystup na vysoke iso, tak stejne skoncis u FF. A vzhledem k tomu, ze chces Nikon, tak nevim na co ti bude nejakej clanek, kdyz ses - predpokladam- financne limitovana. Takze kup cokoliv od Nikonu s FF snimacem, pocinaje D600, ktera ma vyborny dynamicky rozsah a dobre zvlada vysoke iso. Pak to dopln ultrasirokacem s f/2.8 (Samyang 14/2.8 je za hubicku a netrpi na coma - dost zasadni pozadavek na foceni nocni oblohy, zahrnuje li to hvezdy).

Pak mi podekuj za usetreny cas ctenim teoretickych poucek ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam