• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MENTOL_: stejne to aplikuju i s baterkou:)))
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    QWWERTY: na to mam tip - nezavirat dvirka na fotaku dokud neni karta zpet ;) a samozrejme ale neurvat dvirka ;)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    stejna situace jako SUK - primarni kartu zapominam ve ctecce na PC, takze vezmu fotak a nastesti mi tam zustane druha
    + uz se mi taky parkrat stalo, ze jsem smazal neco, co jsem nechtel .... sice bych mohl udelat file recovery a vytahnout to z karty, nez se prepisou sektory, ale je snazsi si to vytahnout z druhe karty, nez se hrabat stovkama souboru z recovery
    JOPS
    JOPS --- ---
    mam D750 dva sloty, pouzivam jeden, protoze to nemam jako byznys, ale pouze hobby.

A predstava, ze si me nekdo zaplati treba na svatbu, tak verte nebo ne, v tu chvili bych do toho druheho slotu strcil dalsi kartu na duplikaty. Protoze pri mem stesti verim, ze by se ta karta posrala :-D
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Dva sloty ve fotaku je funkce pro "seriozni" fotografy, zpravidla ty co se tim zivi a nebo obcas foti neco, kde proste nechteji ponechat nic nahode, prestoze ta pravdepodobnost, ze se dneska karty pokazi neni velka. Kdyz mi nekdo plati, ze pujdu fotit neco neopakovatelnyho (nebo slozite opakovatelnyho), tak proste neponecham nic nahode, je uplne bezny, ze si profici duplikuji casti vybaveni - od fotaku az po blesky, vcetne karet na data.
    Samozrejme spouste lidi to bude jedno a nepouzivaji to, ale neni to o statistice "koho je vic", nemit dva sloty je automaticka komplikace pro tu skupinu, co proste nebude riskovat, ze prijde o praci, zakaznika, pokazi svatbu atd, ale klidne i fotky z dovoleny.. Mit aspon JPG na druhy karte u vetsiny jobu je v my predstave uplny minimum pripravenosti zateze, a specielne JPG da s malou velikosti moznost syslit zalohu vice foceni na "bezedny" druhy karte i delsi dobu kdyby clovek neco omylem sam smazal nez udela druhou zalohu po prenosu/pri zpracovani atd.
    CROSS
    CROSS --- ---
    REPLIKANT: používám dva dvouslotový foťáky (600 a 750), v obou to mám defaultně nastavený na RAW + JPEG. Mám to tak proto, abych nemusel řešit práci s rawem v iPadu, ale v realitě jsem tohle workflow nepoužil už roky, protože necestuju bez laptopu na déle než pár dní a na to moje focení dětí a krajinek nepotřebuju zpracovávat fotky v terénu. Nicméně to beru jako funkci „pro jistotu”, že budu mít aspoň ten JPEG, a taky že nezapomenu náhradní kartu, když už ji mám ve foťáku. V zásadě bych souhlasil, že je to trochu bublina, ale jako uživateli by mi přechod na jeden slot přišel jako downgrade.

Asi jako když Apple přestal dávat do laptopů SD čtečku: neni to kritický a obejdu se bez toho, neni to nepřekonatelnej problém, ale stejně mě to nasralo ;-] nebo chceme-li, zamrzelo.

(A ne, karta mi nikdy neselhala, a to používám nějaký obyčejný od Transcendu.)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Stalo se už někomu že ve foťáku selhala karta? Ne že bych toho tak moc nafotil, ale s kartou jsem vlastně nikdy problém neměl...
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    TEEPEK: Delam ve foto obchode (skoda) a sam mam dva fotaky se dvema sloty a jsem siroko daleko jediny (tim nechci rict ze to nikdo nedela, ale mnohem mene, nez by se podle narku na fotaky s jednim slotem mohlo zdat) kdo foti se zalohou na oba sloty. Vyuzivam jenom kdyz pri rychlem promazavani v terenu omylem smazu tu dobrou fotky. Nebo nekdy fotim RAW + JPEG a rozdelene na obe karty (z jpegu posilam zmenseny nahledy pro vyber klientivy k nasledne uprave v RAW). Jinak spoustu amaterskych a poloprofi tel dlouho zadny dva sloty nemelo a jak se fotilo… Nafouknuta bublina.
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    TEEPEK: No aby se prodalo víc karet :DD
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    TEEPEK: imho to lze odvodit:

- zaloha (ano, uz mi odesla znackova sd i cf karta, nebylo ji mozne vubec v PC pres ctecku najit)
    - prakticnost (na jednu fotky, na druhou video, napr.) - neguje bod prvni
    - dvojnasobna kapacita
    Nektere fotaky maji jeden ze dvou slotu XQD, takze pak i rychlost oproti jinym fotakum, kde je jen jeden slot s pomalejsi technologii.
    SUK
    SUK --- ---
    TEEPEK: ja osobne rad 2 sloty, protoze muze jedna karta odejit, ale predevsim pravidelne zapomenu kartu vratit z kompu a tak mi zustane druha, s kterou muzu fotit. A myslim, ze moznost dvou karet raw+jpeg jsem vyuzil, kdyz jsem nekomu narychlo predaval aspon ten jpeg (na konverzi rawu nebyl zrovna SW).
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    Ahoj, koukám se do recenzí různých aparátů a nechápu jednu věc. Proč je pro recenzenty, i na amatérských fórech, 1 slot pro paměťovou kartu v DSLR takový problém? Může mi to prosím někdo vysvětlit? Nejsem žádnej profík.
    SUK
    SUK --- ---
    MENTOL_: az ted jsem si nasel case na tvou odpoved a koukam na ni a jen tak pro jistotu premyslim, za co by melo byt tech poslednich 6k? Za tolik baterky a brasnu urcite neprodam a ten 70-300 je ten nejlevnejsi plastak, kterej ani novej nemohl stat 6k :))
    TOPAS
    TOPAS --- ---
    Ahoj,

může se tu nějaká inzerce? Kdyžtak se smažu. Prodávám D600 s MB-D14, Nikkor 85 f/1.8G, Nikkor 35 f/1.8G, Nikkor 50 f/1.8G a další věci: https://www.notion.so/topas/Foto-Bazar-8d52e879b56d44e688e8d8494c96f9a9
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    Zooming planet SATURN with only a camera! Nikon P1000 - super zoom!!
    https://www.youtube.com/watch?v=3qAUieDPhTg
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Napadlo mne. Kdyby se někomu doma válel Nikon FE který je povrchově zníčený, případně má třeba zníčenou elektroniku či závěrku. Tak jsem ochotný ho odkoupit. Mám doma černou variantu s funkční závěrkou ve velmi dobrém povrchovém stavu. Tak mě napadlo vyměnit šasí, případně další poškozenou část a sestrojit dohromady jeden zachovalý funkční kus.
    MAJA
    MAJA --- ---
    JOHNIEZ: to už mám u D850 ... na normální blejskání je ten vestavný nepoužitelný, ale na odpalování dalších blesků v Nikon CLS byl super ... takhle musím mít/nosit jeden další blesk :-(
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    MAJA: Po přechodu na Z6 mi trochu chyběl ten vestavěnej blesk, pro focení s bleskem mimo tělo to bylo jednodušší.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MAJA: CLS samozrejme funguje, infra ostrici mrizska nefunguje na zadny bezzcadlovce z podstaty, kdyby si neco potreboval vedet, tak se zeptej :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    i když teda trapně ... D700 + BG a 24-120/4 s bleskem na většinu reportážních indoor akcí je pořád plně postačující hardware
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam