• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ISTEVE: Ten problem, ze pri naberu videa nemuzes zoomovat obraz maj upne vsichni (a je jedno jestli na velkem nebo malem displeji-hledacku). Jedine reseni je externi panel nebo velky monitor.

Novejsi modely (D780, rada Z) ma Zvyrazneni zaostrenych hran - Focus peaking i pri naberu.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    Mam Nikon D750, a jednou za cas tim natacim videa. Pomerne pravidelne manualni ostreni. Nez zacnu natacet, tak si pekne zazoomuju pomoci tlacitek na objekt a zaostrim si perfektne. Ale kdyz zacnu natacet, tak uz zazoomovat nemuzu, a jedinej zpusob jak muzu odhadovat ostrost obrazu zda se je z celkyho pohledu z video live view. Z cehoz samozrejme prd vidim, obzvlast kdyz tocim treba f/2.8.

Je na tohle nejakej trik / nastaveni? Uplne by mi stacilo picture-in-picture zoom view jako ma treba Sony v EVF pri foceni.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Ten DNG converter je sikovnej i "dobrovolne", hlavne kdyz clovek foti vic na kvantitu, typicky reportaz - konvertuju tim vetsinou rovnou RAWy primo z karet do ztratovych a/nebo i rovnou zmensenych DNG (zvlast z 60MP z A7R IV). A kdyz ne pred Lightroomem, tak po odevzdani prevedu v LR (ale ten uz to neumi zmensit rozlisenim, jen to zkomprimuje ztratove cca na 1/3 objemu). Daleko jednodussi pak na archivovani, zalohy atd. a porad je to "RAW".
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RICARDERON: Je to voser, ale na druhou stranu já do DNG v lightroomu převáděl i fotky z D800, přičemž převádění žralo víc času jak import. Teď je to většina času v convertoru a import už je raz dva. Časově to ve výsledku vyjde na stejno, akorát máš dva programy.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RICARDERON: Vítej v klubu. Musíš to pokaždý protáhnout tímhle: https://helpx.adobe.com/camera-raw/using/adobe-dng-converter.html
    MAJA
    MAJA --- ---
    Taky mám poslední necloudovou verzli LR a poslední, co zvládá je moje D850 ... časem se dokopu přejít na Capture One snad ...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    RICARDERON: Adobe tu starou verzi přestal aktualizovat a RAW z novějších foťáků to neumí. D750 je ze stejné doby jako Lightroom 6, proto to jde.
    MAJA
    MAJA --- ---
    RICARDERON: Starý LR neumí RAWy z nových foťáků ... buď vyměnit LR za něco jiného nebo cloud verzi nebo zkusit převést do DNG (Adobe Camera Raw?) a ten pak nacpat do LR.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Potřeboval bych poradit. Koupil jsem si Z50, abych šel s dobou. A Lightroom, starší verze, ještě necloudová, mi nežere fotky v NEF z něj. Z D750 to není problém. Netušíte, kde je chyba?
    EFA
    EFA --- ---
    Zdar borci. Přecházím se všema sklama na Z mount a posílám do světa svou sbírku pevných skel v super stavu za fér ceny
    Nikon 85 mm f/1,8 AF-S G - 6000 Kč
    Nikon 50 mm f/1,8 AF-S - 3000 Kč
    Nikon 35 mm f/1,8 G AF-S ED - 8000 Kč
    Nikon 20 mm f/1,8 G ED - 10 000 Kč
    a prakticky nepoužitý Nikon adaptér FTZ za 3000 Kč.

Kdyby měl někdo zájem, tak pište. Vše Brno nebo pošlu poštou.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    REPLIKANT: super pro Nikon, ze konecne dorazili profi uroven v bezzrcadlech, vypada to dobre.
    Neni to teda pro kazdyho tou veiikosti a vahou, ale je fakt, ze zrovna u Nikonu se najde dost tech co tu velikost s gripem budou preferovat i napevno.
    Neni to myslim podle vsech tech videi "dar z nebes co vsechno prevalcuje" jak to posledni tyden vypadalo a prosakovalo, ale proste +/- stejna uroven jako top Canon/Sony, zalezi pak uz na odlisnych jednotlivych preferenci a odlisnostech ve funkcich a potrebach.
    Trochu se bojim ty bez-zaverky, ne kvuli rychlosti cteni cipu, tam verim, ze to je ty 4% rychlejsi nez A1, s kterou se bez zaverky bezne foti, ale kvuli ruznymu umelymu svetlu a blikani, mit zaverku, je takova jistota vyreseni kdyz nahodou - ale to ukaze cas v realu, neni to uz na tyhle urovni tak pravdepodobny kdyz vse funguje jak ma (treba i synchro s bleskama atd).
    LCD vyklop na vejsku na foteku zavidim, ale az nekdy rozsirim o A7 IV, tak se poperu i s tim uplne otocnym :)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Tak je to venku. Z 9 je naprostá bomba. Pár postřehů z pár hodninového ošahání a vyzkoušení:

- Každý den používám D4 a D800E, a Z 9 je naprosto ve stejné třídě, perfektní grip a design, pocit vruce a ovládání - sen. Hledáček a výklopný displej všemi směry paráda.

- AF je úplně jinde než dosavadní Z, hlavně jde programovat tlačítko AF-ON pro aktivaci ostření 3D-Tracking a zároveň mít na spoušti (nebo jiném tlačítku) třeba Eye AF nebo cokoliv v kombinaci!

- Pouze elektronická závěrka, která se chová jako mechanická (funguje x200s, žádný dizzy efekty a ohejbání holí a šišatý míče, blikání resp. proužky v umělém světle nejsou problém na kratší časy), odolný kryt snímače, RYCHLÝ NÁBĚH a žádný blackout a zpoždění hledáčku (dosavaď největší nevýhody všech bezzrcadel).

- Hledáček mě moc překvapil, nejenom, že jde trochu změnšit obraz pro brejlouny (můj případ) takže vidím krásně všechno :) Ale hlavně možnost na tweekovat obraz jenom v hledáčku (něco jako auto kontrast) pro maximální kontrolu nabíranejch dat a zároveň mít náhledy vytuněný Picture Control nebo pro JPEG (používám jako náhledy pro klienty nebo pro výběr, pak zpracovávám RAW), přepínání perfektní mezi displejem a hledáčkem, prostě velká radost.

- Inovativní Menu má pár vychytávek co potěší graficky i funkčně (u funkcí s volbou ano/ne grafický přepínač on/off)

- Velká baterka a výdrž (stejné baterky jako D4/5/6)

Je tam spousta inovací a zároveň klasický look profi zrcadel. Velké překvapení i pro mě je cena. Né že by to momentálně nebylo na ledvinu, ale cca 150 000 je oproti konkurenci sakra dobrej start (tak snad jich bude dostatek :)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    SKALARIAK: A smim se zeptat co to je za skla?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    JOHNIEZ: jestli jste někdo zažili podobný trable, normální to není určitě :)
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    SKALARIAK: a dotaz je teda jakej? Nepřijde mi to normální a nestalo se mi to, jestli se ptáš na to.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Dotaz pro majitele Z6/Z7 a používají FTZ adaptér - občas mi blbnou objektivy a to takovým způsobem, že foťák najednou neví, jaká je clona a přestane s objektivem mluvit, ten neostří a zkouší clonou cvakat, občas se to spraví po chvíli samo, občas je potřeba třeba restart foťáku.....
    MAJA
    MAJA --- ---
    IOT_JH: jsem na tom stejně ... hw firma dodává software, to vždycky špatně dopadne
    CROSS
    CROSS --- ---
    Já jsem měl ze SW Nikonu vždycky ten samý pocit jako IOT_JH; roky jsem používal Aperture, i potom, co to Apple zaříznul, nakonec po váhání jsem přešel na LR a zvyknul jsem si rychle. Zadarmo to není, ale když už tady vtipkuju o hypotékách za HW... jelikož jsem po HW stránce saturován na roky dopředu, nějakých $100 ročně za LR unesu. Co se kvality výstupů týká, na to moje focení úplně v pohodě (jinak řečeno víc nepoznám), ale fotim si jen tak pro sebe.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    REPLIKANT: Asi dvakrát jsem si to nainstaloval, že vyzkoušim tyto zázračné kvality. A vždycky jsem vzteky sprostě nadával a mlátil do klávesnice. To rozhraní je tak debilní, že to nejde používat. (Můj názor, jistě to nějak jde. Třeba když je někdo zvyklý na UX z počátku devadesátek.)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Ja jsem driv pouzival LR, ale presel jsem trvale na Camera RAW. Licenci na Photoshop mi plati zamestnavatel, takze nemusim resit cenu. Upravy jsou tim padem prakticky neomezene, narozdil od LR.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam