• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    DAIIKA
    DAIIKA --- ---
    MUCKER: tady musím přiznat, že nejen poplatky, ale zdvojily se i transakce, ale vše je už opraveno a vráceno na účty klientům.
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    MUCKER: já jsem si teda ničeho samozřejmě ani nevšiml, takže příště jim to klidně může projít :)
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    KB odečetla lidem víc peněz
    http://hn.ihned.cz/c4-10084250-19804740-500000_d-kb-odecetla-lidem-vic-penez

-- hehe komerčka se vypořádala se svátkem 17. 11. opět po svém. nejen, že některé transakce nabrali nehorázné zdržení (neúměrné 3dnům volna), ale ještě si naúčtovala dvakrát poplatky za výběr v bankomatu v tomto období :)
    ONE111
    ONE111 --- ---
    Se moc nesmejte, ja to zkousel, sice mne to bylo divny (divnej protokol, hodne mizerna autentizace a verifikace), ale stejne jsem to zkusil :0).
    MARCELLE
    MARCELLE --- ---
    ZBYNEK: diky:)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    ADAM: :-]
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ADAM: :D
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MARCELLE: Kdyz nevis adresu ( http://www.mojebanka.cz ), tak si tipnu, ze asi ani nebudes mit certifikat (ten ti vydaji na pobocce) a bez nej se pres internet na ucet nepodivas...
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    LEFTY: ano :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    MARCELLE: start> internet explorer> do řádku adresa zadáš "htkb://" dal cislo svyho uctu bez smeroveho kodu banky lomeno rodne prijmeni matky.
    napriklad
    htkb://124565854/novakova

a pak mues delat vesekre transakce, jako bys stala v bance u prepazky
    MARCELLE
    MARCELLE --- ---
    nevite prosim, kdyz mam ucet u KB, jak se na nej podivam pres internez? potrebuju, zjistit, jestli mi tam prisly penize...:) dik
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    no to rozhodně, ale vyzn ívá to tak, že CERTIS funguje vv této podobě už od roku 90, a to tedy určitě ne.
    Ten rok 2002 bych viděl jako zlomovej :-)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    hm :) doba pokrocila
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    no, spíš nás asi zajímalo jak často dělá clearing ČNB. A odpověď se dá dohledat na stránkách ČNB:
    http://www.cnb.cz/www.cnb.cz/cz/platebni_styk/certis/certis_popis.html
    stručně: mělo by to být (almost) real-time.
    ONE111
    ONE111 --- ---
    Tj. az se sejde dostatek plateb (nevim, jestli pocet nebo castka) a pak se to posle v davce do CNB. Presny popis nevim, ale takhle to funguje systemove, technicky, proc v davkach a dalsi veci nevim, j e to asi dano archaicnosti celeho systemu a jeho spolehlivosti nebo zvykem.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    ONE111: ok, ale co znamená "dávkově opo celý den"?
    ONE111
    ONE111 --- ---
    Takze se v podstate bavime o stejen veci (detily reist nebudeme). Takze plati to, co jsem rekl.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    btw jo je to hodne davno, uznavam :-( od te doby jsem to vubec neresil a nepamatuju se :)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    no ja mam za to ze clearing je jenom jeden, proste vsechny penize, ktery putujou mezi bankami musi tect pres CNB. a mne zajimalo kdy, pripadne jak casto se to vyrizuje. banky si mezi sebou nemohou vyporadavat zavazky a pohledavky prece.
    ONE111
    ONE111 --- ---
    LITTLELI: Tak to bude hodne, ale hodne davno, nebo se bavime o necem jinem :0). Ad moje predesla odpoved, ta jedna hodina znamena 13:00, do te doby se provadi expresni platby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam