• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MARCELLE: Kdyz nevis adresu ( http://www.mojebanka.cz ), tak si tipnu, ze asi ani nebudes mit certifikat (ten ti vydaji na pobocce) a bez nej se pres internet na ucet nepodivas...
    ADAM
    ADAM --- ---
    MARCELLE: start> internet explorer> do řádku adresa zadáš "htkb://" dal cislo svyho uctu bez smeroveho kodu banky lomeno rodne prijmeni matky.
    napriklad
    htkb://124565854/novakova

a pak mues delat vesekre transakce, jako bys stala v bance u prepazky
    MARCELLE
    MARCELLE --- ---
    nevite prosim, kdyz mam ucet u KB, jak se na nej podivam pres internez? potrebuju, zjistit, jestli mi tam prisly penize...:) dik
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    no to rozhodně, ale vyzn ívá to tak, že CERTIS funguje vv této podobě už od roku 90, a to tedy určitě ne.
    Ten rok 2002 bych viděl jako zlomovej :-)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    hm :) doba pokrocila
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    no, spíš nás asi zajímalo jak často dělá clearing ČNB. A odpověď se dá dohledat na stránkách ČNB:
    http://www.cnb.cz/www.cnb.cz/cz/platebni_styk/certis/certis_popis.html
    stručně: mělo by to být (almost) real-time.
    ONE111
    ONE111 --- ---
    Tj. az se sejde dostatek plateb (nevim, jestli pocet nebo castka) a pak se to posle v davce do CNB. Presny popis nevim, ale takhle to funguje systemove, technicky, proc v davkach a dalsi veci nevim, j e to asi dano archaicnosti celeho systemu a jeho spolehlivosti nebo zvykem.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    ONE111: ok, ale co znamená "dávkově opo celý den"?
    ONE111
    ONE111 --- ---
    Takze se v podstate bavime o stejen veci (detily reist nebudeme). Takze plati to, co jsem rekl.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    btw jo je to hodne davno, uznavam :-( od te doby jsem to vubec neresil a nepamatuju se :)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    no ja mam za to ze clearing je jenom jeden, proste vsechny penize, ktery putujou mezi bankami musi tect pres CNB. a mne zajimalo kdy, pripadne jak casto se to vyrizuje. banky si mezi sebou nemohou vyporadavat zavazky a pohledavky prece.
    ONE111
    ONE111 --- ---
    LITTLELI: Tak to bude hodne, ale hodne davno, nebo se bavime o necem jinem :0). Ad moje predesla odpoved, ta jedna hodina znamena 13:00, do te doby se provadi expresni platby.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    no kdyz jsem to sledoval ja, tak se clearing delal 2x do tydne ;)
    ONE111
    ONE111 --- ---
    LITTLELI: A to myslsi jak? Expresni platby do jedne hodiny, zpoplatneny prirazkou, jinak davkove po cely den.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    PSYSBEE: Už jsem si to vyfiltroval, ale díky. On je asi problém v té přepážce - banky (s)prostě tlačí na klienty, aby tento způsob využívali co nejméně. Tohle je nejspíš jeden z možných důsledků oné snahy.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MUCKER: Špatně jsi mě pochopil - myslel jsem to tak, že jistá část tvého paušálu jde i na eventuální odchozí a příchozí platby a i proto je možná o tolik vyšší než ten můj (mimochodem, u Poštovky je program Plus s Homebankingem a jinými službami navrch za 40,- Kč). ;)
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    STEPNI_VLK: neplatim za ne, platim pausal mam za to ze cca 80,- kc mesicne vc inetbankingu a jednotlivy operace neplatim
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    btw jak casto CNB dela clearing? jsem to naposled sledoval pred hodne moc lety :o)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MUCKER: Mno a já platím 23,- Kč. Mobilní bankovnictví (ne i-netové) zahrnuto. Přičemž pokud uskutečňuju jednorázové platby přes mobil, neplatím (za první 3 v měsíci - a víc ani nepotřebuji) nic kromě sms operátorovi. Něco mi říká, že své poplatky za příchozí a odchozí platby si platíš, aniž bys o tom věděl. ;)

PSYSBEE: Ohledně toho převodu do cizí banky těžko říci - nikdy jsem nic tak rychle převést nepotřeboval, abych to zjišťoval. To jsi uskutečňoval elektronicky nebo na přepážce?
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    necelou stovku, nevim presne...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MUCKER: To bude ale zřejmě odvislé od programu, který si platíš. Kolik dáváš bance za vedení účtu?
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    STEPNI_VLK: poplatky za prichozi platbu? mam KB a tam nic takoveho neexistuje ani na odchozi platbu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam