• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    YNZA
    YNZA --- ---
    ADAM: pro tom prevodu eur bohuzel je to sha, kurna jak mam spocitat kolik poslat aby prodejce dostal 59 dolaru? Hele a uz sem to vymyslel, proste cinan ma smulu, ma brat kreditky jako kazdej normalni vobchodnik, ja nemam bank transfer zapotrebi. az to ve sporce zjednodusi tak snad, ted je to jen pro inzenyry ekonomie neboco
    ADAM
    ADAM --- ---
    YNZA: nevol obyč převod do zahraniči. zvol tam něco jako europlatba, nebo převod eur do 50tis eur. nebo něco takovýho. tam vyplníš iban/bic a zbytek v podstatě libovolně (adresa přijmece a podobny zbytečnosti)
    YNZA
    YNZA --- ---
    mohl by mi nekdo se servisem24 pomoradit jak zaplatim 60 dolaru do zahranici? Je tam prilis mnoho neznamych polozek, ja mam jen takove ty standardni iban/bic a banku.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    ZBYNEK: KB dává certifikát obvykle jako soubor, na smartkartě jenom volitelně. Ten soubor je pak na disku "volně" dostupnej.
    Btw, ani na kartě chráněné PINem není klíč úplně v bezpečí, pokud je SW pro čtečku provozovanej v OS klientova počítače, keylogger ti může odchytit i ten pin.
    Nedávno jsme na toto téma diskutovali s výrobcem, a v tomto ohledu jsou "bezpečné" pouze čtečky s vlastním keypadem.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    ZBYNEK: problem tech certifikatu opravdu je uz v tom, ze uloziste pro ne jsou nebezpecna.. nekde to zapomenes, a pak staci jenom odkoukat "heslo" a jsi bezmocny. a takovych nebezpecnych ci zapomenutych ulozist je nepocitane. prave ten zpusob manipulace je nestastny.
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    ZBYNEK: no existuje vymazat a vymazat a vzhledem k tomu, ze se pohybuju pravidelne zhruba na 3 PC, tak tam jsou dokonce stabilne :)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MUCKER: Proc by po tobe mel zustavat v pocitaci?
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    jo certifikaty jinde nez na chipovce jsou opravdu spatna vec :/ proste principielne.
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    takze extra specialni certifikat, kterej po mne zustava na mnoha a mnoha pocitacich :) je extraburt komercni banky..?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MUCKER: Sorry, tohle plati pro CS...
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    v CS je prihlaseni tremi moznostmi:
    - heslem
    - klientskym certifikatem pres Private Key Infrastructure (PKI)
    - kalkulatorem

transakce se daji overit pomoci klientske sms a nebo specialniho kodu
    on to tusim byl po afere odtoku penez dokonce pozadavek z CNB,
    aby se zajistila vyssi bezpecnost pro klienty.

jinak to PKI je take vec :) ale to je zajimave jen technicky.
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    ZBYNEK: a banka? :)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MUCKER: Klientske cislo + heslo a potom autorizace pres SMS
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    mne by spis zajimalo jaky jsou zpusoby prihlasovani a verifikace obecne u jednotlivych systemu ruznych bank.
    mam zkusenost s KB - certifikat, heslo a nasledne overovani prikazu pres sms
    co vim, tak csob mela pouze heslo... jak je to u CS, pripadne ebanky?
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    ONE111: hmm tenhle tvuj prispevek vubec nechapu. nic o betaverzich jsem nikde nepsal. ta aplikace ma pomerne rozsahly testovaci system a ano, trpi to stejnyma nemocema jako kazda jina aplikace.

ja mam bankovnictvi u Raiffeisenky a ten jejich ebanking nic neumi - presto mi celkem vyhovuje.

nemam rad podobne prispevky, takhle placat do vody umi kazdy. pojd si zkusit opravdovy vyvoj nez takhle fudovat.
    ONE111
    ONE111 --- ---
    LITTLELI: Chacha, vetsi blbost rict neumis? Zkouset betaverzi na normal user, skoda ze jsou tady lidi moc lhostejni, mohli by vas peken zalovat.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    BIGZ: my ted dost releasujeme nove verze, je tam docela dost funkcnosti navic. snazime se aby to chodilo ve vsech prohlizecich a udelat to vic bezpecne. coz naposledy dost klientu celkem dostalo :( ale je to holt vyjimecne ten user abuse, ktery k necemu snad precejen je.
    BIGZ
    BIGZ --- ---
    LITTLELI: smesny neni, ja jsem spokojen
    jen vypadku (byt planovanych) by mohlo byt mene a transakcni historie by mohla jit vypsat i za delsi dobu :D
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    RENFRI: povidej, co je na tom ebankingu smesneho? at se poucime - muzu to tu tlumocit kolegum a pro sebe take vyvodit nejake dusledky.
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    ok, vida, to jsou novinky :)
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    YNZA: To samozrejme beru, ale jednani se teda srovnavat da. Koneckoncu, ucet u CS jsem mela a mam s nimi jen spatne zkusenosti. Jejich ebanking mi pripada uplne smesny a zruseni uctu po telefonu neuveritelne. Ale to je jina kapitola. Ted jsem fakt stastna za tu ebanku. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam