• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Já především pořád nevím, co řešíte. Všechny peníze jsou virtuální. Dokonce i v době, kdy ještě byly teoreticky kryté nějakou komoditou (zlato, stříbro) už reálně pointa byla v tom, že ten, kdo je emitoval, ve skutečnosti tolik té komodity neměl, nebo ji neměl tam, kde používal ty peníze, a nebyl tam tu komoditu ani schopen dopravit, apod.

Celý finanční systém byl, je a bude postaven na rafinovaném systému polopravd a lží. V tomto se blíží informatice - my také agregujeme poptávku po konektivitě, a kdyby všichni klienti najednou chtěli přístup k rychlosti, kterou jim "garantujeme", tak se zhroutíme stejně spolehlivě, jako jakákoliv banka...
    AIAX
    AIAX --- ---
    RODNOK: Obyčejné urážky, které nemají s podstatou diskuze nic společného. Nemáme na víc?

RODNOK: Jak mám já rozumět tomu, že sis přečet Rothbarda a pořád nic nechápeš?

"Od dob, kdy úvěry neexistovaly..." - a kdypak úvěry neexistovaly? Máš alespoň přibližnou představu o historii a vývoji bankovnictví?

"bez úvěrů se dnešní ekonomika neobejde" - pořád nekapišto co? Kdo chce zakazovat úvěry? Jaks četl toho Rothbarda? Úvěry jsou naprosto nezbytné, ale každý takto poskytnutý kapitál musí NUTNĚ vyplynout z předchozí úspory. Kdy přesně zmizela z vysoké ekonomie základní logika a zdravý rozum? Odkdy se ekonomové domnívají, že virtuální peníze úvěry, které nemají základ v ekonomické aktivitě, nějak hospodářství "pomůžou".

A ty tvé argumenty nějakými třemi sty lety...až pochopíš, že skutečným jádrem problému a skutečnou příčinou inflace a hospodářských cyklů je podvodný systém částečných rezerv, tak se ti časový horizont rozšíří - tenhle trik tu je totiž od chvíle, co jsou na světě banky, takže argumentovat tím, že před třemi sty lety to kolísalo, je úsměvné.

Zkrátka a dobře, i když nic z toho nechápeš, tak si alespoň zachovej normální logické myšlení - každý umělý boost nutně následuje umělý sešup. Z toho vyjdi a možná že si tu červenou pilulku nakonec vezmeš taky :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RODNOK: ehm. mno. asi v tom stejnem grafu oba vnimame jako signifikantni neco jineho. ty jsi patrne spokojenejsi s nynejsim vyvojem, ptz nenastava tolik neocekavanych vykyvu, inflace je "rizena, predpokladatelna" atp. co tomu nelze uprit je lepsi schopnost ekonomicke kalkulace za predpokladu, ze se mena stabilne znehodnocuje. ale to je pro me jaksi malo.

a hlavne tam ja asi vidim neco jineho nez ty - zatimco inflaci stridala deflace, trh se sam dynamicky reguloval podle aktualnich potreb. za kazdou chybu nasledoval "par facek", za kazdy uspech velke poplacani po ramenou. z meho pohledu to dnes vypada, ze bankeri uprednostnuji strategii "smerem do prdele stabilne a predvidatelne, a v nejhorsim zalozime menovou unii, cimz nase prusery prevedeme na ostatni".
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    10% a víc je samozřejmě moc, ale těch celkem stabilních 1-3% mi přijde zdravějších pro ekonomiku než to kolísání 300 let předtím:

_BENNY
    _BENNY --- ---
    anebo se holt od 70tych let nachazime ve zcela revolucne nove dobe, kdy stare ekonomicke principy uz davno nefunguji a spolehlivost ekonomickych indexu hodnoti vyhradne jen centralni banky...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RODNOK: akorat mi bylo ujasneno, ze v systemu, kde se nova inflace generuje kazdy rok az v radu desitek procent, neni ten graf zcela odpovidajici "dnesnim makroekonomickym trendum". namitka, ze tyhle "problemy nedostatecnosti linearniho grafu" vznikly az po zalozeni FEDu, se jaksi neuchytila...
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    _BENNY: a ujasnili jsme si, že to jsou lineární grafy, které jsou zavádějící. Koukni se na toho rothbarda a vývoj 1750-1913. A vzpomeň si na tu úžasnou stabilitu cen po objevu Nového světa.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: fakt je ten, ze byt meho pristupu, nikdy by zadna takova krize podporena centralnim bankovnictvim nenastala ;)

RODNOK: mam te snad zase poukazat na U.S. CPI co bylo linkovano nize?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: sociální stát a úvěry na bydlení jsou ale dvě různé věci...

faktem je, že s tvým přístupem by hospodářská krize z roku 1929 nejspíš trvala dodnes.
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    _BENNY: no že by v těch časech byla zrovna stabilita...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RODNOK: sorry, ale na moznosti rodinne pomoci tabulky nejsou. moznosti jsou miliardy.

cim maji byt kryty? necim, co je konecne, co je hmotne, co ma samo o sobe nejakou hodnotu, co se v case ukaze jako stabilni prostredek smenny, tak jako to v case samo do sebe dokazalo stribro a zlato (a zadny centralni zasah ci kontrola potreba nebyla). zkratka a dobre, penize by imho mely byt kryty komoditne, prave proto aby bylo nemozne je tisknout na bezicim pasu.
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    _BENNY: já doteď platím tržní nájemné. Jak ti má pomoci rodina, když se kvůli práci musíš přestěhovat?

ok, někam se dostáváme: čím mají být kryty?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RODNOK: ach promin, ja zapomnel ze vetsina dnesnich lidi je naprosto odkazana na socialni stat a nemuze pocitat ani s tim, ze by jim rodina mohla nejak pomoci :) ale taky jsem upozornoval na existenci spousty lidi, kteri jsou ochotni nejaky cas platit trzni najemne, nez se rozhodnou se "zodpovedne" zadluzit. jenze zivot na dluh probuh neni jen o hypotece...

nerikam ze se ekonomika bez uveru musi obejit, rikam ze je zvrhle aby tyto uvery pochazely z penez, ktere jsou kryte tak akorat pravem tisknout nekryte penize. ale asi je to hazeni perel svinim v tvym pripade...
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    _BENNY: ano pleteš se, já nejsem (neo)keynesiánec ani omylem. Snažím se ti ovšem vysvětlit, že bez úvěrů se dnešní ekonomika neobejde. Už ale chápu, že vysvětlovat to někomu, kdo i bydlení dostal od rodičů, je těžký...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RODNOK: no je to takovej odraz reality, má cosi společného s tím, co tu povídáte o desetinásobku, i ty kousek vzadu. je to jak kdyby dnes ekonom mluvil o dokonalé konkurenci s tím, že ho už nezajímá, jak to funguje v reálu ;)

promin, ale tady ti opet asi nerozumim. zkus to pls jeste jinak a lepe.

a odvádíš řeč jinam. ano, ekonomika je založená na dluhu, vždyť i v podnikání platí, že vlastní kapitál je nejdražší. Od dob, kdy úvěry neexistovaly, udělala ekonomika jistý pokrok. A co se týče ekonomiky domácnosti např: budeš 10let spořit na bydlení pod mostem, nebo si naň vezmeš hypotéku?

tedy predpokladam, ze tvoje presvedceni je (neo)keynesianstvi, ktere se snazi podporovat spotrebu a plytvani k nastartovani ekonomickeho rustu, samozrejme ze za cenu neustaleho zadluzovani, ktere se nejprve okeca brzskym splacenim a nasledne se prekeca novou ekonomickou doktrinou, ze "neni treba dluh splatit, ale nejak ho ukocirovat"... pletu se? :)

ja osobne mam byt po rodicich, kteri si sami vydelali na svoje vlastni a lepsi bydleni. a znam spoustu lidi, kteri si okamzite po vyletnuti z hnizdecka nezacvakali u banky hypoteku a plati regulerni najemne... ejhle, clovek se muze stat bohatym az v momentne, kdy ty penize vydela, to je co? zni to v dnesni dobe divne, ale nekteri to tak porad jeste delaji ;-)
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    _BENNY: no je to takovej odraz reality, má cosi společného s tím, co tu povídáte o desetinásobku, i ty kousek vzadu. je to jak kdyby dnes ekonom mluvil o dokonalé konkurenci s tím, že ho už nezajímá, jak to funguje v reálu ;)

"co ma s tim spolecny fakt, ze cela dnesni (uz globalizovana) ekonomika je zalozena vyhradne na dluhu, ktery neni mozne nikdy splatit?"

a odvádíš řeč jinam. ano, ekonomika je založená na dluhu, vždyť i v podnikání platí, že vlastní kapitál je nejdražší. Od dob, kdy úvěry neexistovaly, udělala ekonomika jistý pokrok. A co se týče ekonomiky domácnosti např: budeš 10let spořit na bydlení pod mostem, nebo si naň vezmeš hypotéku?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: banky jsou postavene na vybirani uroku z poskytovani penez, ktere nejsou kryte. netreba to zase relativizovat, XCHAOSi ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no a co takhle to pojmout tak, že banky jsou prostě postavené na informační nerovnováze ? peníze jsou jen abstrakce... mě zajímají toky informací...

GOR: ukládání peněz do matrace je jistě rozumné (já třeba řeším problém, kam uložit kódy k ING kontu... do peněženky je to blbost, to mi někdo ukradne, no a nechávat je doma je taky blbost, byt mi někdo může vykrást... a navíc jsou to už TŘI čísla, takže zapamatování je bez šance...), nicméně v tom případě by si musel bankomaty nahradit matracomaty.

Obecně se dá říct, že matrace reagují na případný nárůst poptávky po penězích poněkud pružněji než banky... :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RODNOK: ano, ja si precetl Rothbarda, Misese, Hayeka a i toho Friedmana jsem zkousnul. a Simu samozrejme taky.

jak mam rozumet tem tvym bilancnim sumam bank? co ma s tim spolecny fakt, ze cela dnesni (uz globalizovana) ekonomika je zalozena vyhradne na dluhu, ktery neni mozne nikdy splatit?
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    _BENNY: a tohle tady dělá kdo? já si přečet toho rothbarda, co ty? já dělal ekonomku, co ty? koukl jsem se i jak dnes vypadají bilanční sumy některých bank (našich tedy), udělal to někdo z těch co tady propagují jistotu desetinásobku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam