• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    _BENNY: ano pleteš se, já nejsem (neo)keynesiánec ani omylem. Snažím se ti ovšem vysvětlit, že bez úvěrů se dnešní ekonomika neobejde. Už ale chápu, že vysvětlovat to někomu, kdo i bydlení dostal od rodičů, je těžký...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RODNOK: no je to takovej odraz reality, má cosi společného s tím, co tu povídáte o desetinásobku, i ty kousek vzadu. je to jak kdyby dnes ekonom mluvil o dokonalé konkurenci s tím, že ho už nezajímá, jak to funguje v reálu ;)

promin, ale tady ti opet asi nerozumim. zkus to pls jeste jinak a lepe.

a odvádíš řeč jinam. ano, ekonomika je založená na dluhu, vždyť i v podnikání platí, že vlastní kapitál je nejdražší. Od dob, kdy úvěry neexistovaly, udělala ekonomika jistý pokrok. A co se týče ekonomiky domácnosti např: budeš 10let spořit na bydlení pod mostem, nebo si naň vezmeš hypotéku?

tedy predpokladam, ze tvoje presvedceni je (neo)keynesianstvi, ktere se snazi podporovat spotrebu a plytvani k nastartovani ekonomickeho rustu, samozrejme ze za cenu neustaleho zadluzovani, ktere se nejprve okeca brzskym splacenim a nasledne se prekeca novou ekonomickou doktrinou, ze "neni treba dluh splatit, ale nejak ho ukocirovat"... pletu se? :)

ja osobne mam byt po rodicich, kteri si sami vydelali na svoje vlastni a lepsi bydleni. a znam spoustu lidi, kteri si okamzite po vyletnuti z hnizdecka nezacvakali u banky hypoteku a plati regulerni najemne... ejhle, clovek se muze stat bohatym az v momentne, kdy ty penize vydela, to je co? zni to v dnesni dobe divne, ale nekteri to tak porad jeste delaji ;-)
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    _BENNY: no je to takovej odraz reality, má cosi společného s tím, co tu povídáte o desetinásobku, i ty kousek vzadu. je to jak kdyby dnes ekonom mluvil o dokonalé konkurenci s tím, že ho už nezajímá, jak to funguje v reálu ;)

"co ma s tim spolecny fakt, ze cela dnesni (uz globalizovana) ekonomika je zalozena vyhradne na dluhu, ktery neni mozne nikdy splatit?"

a odvádíš řeč jinam. ano, ekonomika je založená na dluhu, vždyť i v podnikání platí, že vlastní kapitál je nejdražší. Od dob, kdy úvěry neexistovaly, udělala ekonomika jistý pokrok. A co se týče ekonomiky domácnosti např: budeš 10let spořit na bydlení pod mostem, nebo si naň vezmeš hypotéku?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: banky jsou postavene na vybirani uroku z poskytovani penez, ktere nejsou kryte. netreba to zase relativizovat, XCHAOSi ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no a co takhle to pojmout tak, že banky jsou prostě postavené na informační nerovnováze ? peníze jsou jen abstrakce... mě zajímají toky informací...

GOR: ukládání peněz do matrace je jistě rozumné (já třeba řeším problém, kam uložit kódy k ING kontu... do peněženky je to blbost, to mi někdo ukradne, no a nechávat je doma je taky blbost, byt mi někdo může vykrást... a navíc jsou to už TŘI čísla, takže zapamatování je bez šance...), nicméně v tom případě by si musel bankomaty nahradit matracomaty.

Obecně se dá říct, že matrace reagují na případný nárůst poptávky po penězích poněkud pružněji než banky... :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RODNOK: ano, ja si precetl Rothbarda, Misese, Hayeka a i toho Friedmana jsem zkousnul. a Simu samozrejme taky.

jak mam rozumet tem tvym bilancnim sumam bank? co ma s tim spolecny fakt, ze cela dnesni (uz globalizovana) ekonomika je zalozena vyhradne na dluhu, ktery neni mozne nikdy splatit?
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    _BENNY: a tohle tady dělá kdo? já si přečet toho rothbarda, co ty? já dělal ekonomku, co ty? koukl jsem se i jak dnes vypadají bilanční sumy některých bank (našich tedy), udělal to někdo z těch co tady propagují jistotu desetinásobku?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RODNOK: za to pristup "vim o tom prd, nic jsem si o tom nezjistil, ale urcite to tak nebude, protoze mi uca na stredni nic takovyho nerekla a vubec" ma s realitou spolecneho velice mnoho :-)
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    AIAX: aha. ovšem tvoje představy by měly mít něco společného s realitou.
    lol, před pár týdny o tom netušil nic, pak si pustil pár filmů, polkl červenou pilulku a píše články :D
    AIAX
    AIAX --- ---
    RODNOK: Mně je situace individuální banky ukradená. Mě zajímá dopad téhle špinavé praktiky na kvalitu života lidí a ekonomiku jako celek.

Právě píšu takový stručný článek, shrnutí historie bankovnictví, centrálních bank atd., za čas by to mělo vyjít na jednom podnikatelském serveru. Hodím sem link, snad pak bude všechno jasnější.
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    AIAX: ad "nasekat si z netermínovaných vkladů desetinásobek " - tušíš, jaký je asi poměr mezi vklady a úvěry v celkové bilanci průměrné banky?
    AIAX
    AIAX --- ---
    To je pochopitelně omyl, banky by za prvé vydělávaly na poplatcích z "úschovy" NETRMÍNOVANÝCH vkladů (stejně jako když si uložíš hroudu zlata v bankovní schránce, za kterou platíš poplatek) a za druhé by mohly zhodnocovat TERMÍNOVANÉ vklady (půjčovat dál naše vklady a vydělávat na rozdílu z úroků). Jenže pokušení nasekat si z netermínovaných vkladů desetinásobek je pochopitelně natolik silné, že mu nedokážou odolat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    coz by byla hrooozna katastrofa :-)
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    ADAM: no ale byla řeč o nominální výši úložky, pointa, jak tu naznačil gor, je že by nemělo cenu je tam v tom případě vůbec dávat.
    ADAM
    ADAM --- ---
    RODNOK: nominálně samozřejmě ne. ale reálně ano. pokud tobě dává víc, než jsi do ní vložil, doporuč mi tvou banku :-)
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    ADAM: tobě banka dnes dává nominálně (abstrahujem od poplatků) méně, než jsi do ní vložil? to ji doporučuji změnit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GOR: ano, tak to je. to je nocni murou vsech bankeru, ze by penize nemeli oni, ale lidi.
    GOR
    GOR --- ---
    _BENNY: Kdyz dam do banky 20 a dostanu 10, chleba stal v dobe ulozky 20 v dobe vyberu 10. Proc bych mel davat penize do banky? Kdyz si je schovam do strozoku, tak si budu moci koupit chleby 2, kdezto po ulozeni v bance zase jeden chleba.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ADAM: necht se zepta lepe
    ADAM
    ADAM --- ---
    myslím, že na to se GOR neptal ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam