• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Odkaz už dával _BENNY, spíš by to chtělo, který nick to je, těch 300 nehodlám probírat :-)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    prominte mi mou naivitu, ale jak muze clovek ziskat pujcku, kdyz je to jeho prvni pujcka a nema zadnou uverovou historii? ja si nikdy nepujcil ani korunu, ale kdybych chtel si pujcit, jak vubec zjistim jakou castku a za jakych podminek muzu ziskat?
    CASTER
    CASTER --- ---
    Takze bych si mel rychle pujcit nejakej pakatel (i kdyz ho zrovna nepotrebuju) jen abych si splacenim udelal historii pro pripad ze budu potrebovat? :DD
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    doplním odkazem (je tam taky zajímavá diskuse, ve které se aktivně angažuje zvláště jeden nick, který se tak upřel na to, že chtěl 100k/36 měsíců s RPSN pod 10%, že na jednu stranu tuhle půjčku hrozně vychvaluje, na druhou stranu nás posílá do pekla, protože ji nedostal)...
    http://fincentrum.idnes.cz/mpujcka-od-mbank-ziskat-ji-je-snadne-jen-na-prvni-pohled-pgg-/bank.asp?c=A080826_163424_bank_fib
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    HARALD: NAVARA naráží na (imho tendenční) článek na idnesu, kde měli slavný nadpis: mPůjčka od mBank: získat ji je snadné jen na první pohled

a pokračovalo to:

mBank, která slibuje maximum výhod a pohodlí, má i nespokojené klienty. Koncem června letošního roku začala nabízet spotřebitelský úvěr mPůjčka. Získat peníze tímto způsobem ale není jednoduché. Rozzlobení zákazníci si stěžují.

kde si stěžují lidé, kteří neprošli přes 4) - protože měli prázdnou úvěrovou historii. protože do značné míry nemůžeme využít bod 2) a půjčka je koncipovaná tak, aby omezila papírování a vyřizování spojené s bodem 3) - problém s bodem 4) - a to včetně prázdné úvěrové historie, může vést k zamítnutí půjčky.

říct, že "stačí občanský průkaz při půjčce do 60 tisíc" je klamavá reklama, protože nikoliv každý, kdo přijde s OP, dostane půjčku... to jako sorry.
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: jo, máš pravdu. čtvrtým zdrojem jsou informace o defaultním skóringu z externích zdrojů a ten většinou znamená automatické neudělení. O udělení pak rozhodují zbývající tři zdroje informací.
    NELDE
    NELDE --- ---
    HARALD: Ještě máš registry dlužníků a případné dokumenty k té půjčce - smlouvy o nákupu a případně nějaké hodnocení prodávajícího.
    HARALD
    HARALD --- ---
    ADAMM: Když se zamyslíš úplně obecně nad tím, co mohou banky při rozhodování o úveru použít, tak máš jenom a pouze 3 skupiny informací:
    1) obecně známý rating klienta udělený nějakou renomovanou agenturou (standards&poors, moody's,...)
    2) platební historii klienta a z ní vyplývající behaviorální skóring
    3) informace, které o sobě poskytne sám klient při žádosti a z ní vyplývající aplikační skóring

Všechny banky postupují od možnosti 1 po možnost 3. Akorát ratingové agentury se nezabývají retailem, ani menšími korporátními klienty, takže logicky platební historie je nejspolehlivější zdroj informací o klientovi a jeho platebníé schopnosti a morálce. Neřekl bych, že prozrazení tohoto faktu nějak mBank poškozuje. Mají to takl všechny banky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NAVARA: to je imho naprosto zcestná představa - řeknou vám jiné banky, na základě čeho přidělují úvěr? jediný rozdíl je ten, že u nás si na to lidi mají kde stěžovat a kolektivní inteligence zafungovala a rozkrylo se, na čem je to postavené. ale žádná bank ti nikdy nezveřejní podmínky.

kdyby to bylo na mě, napíšu podmínky mnohem podrobněji. ale na mě to není.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAMM: diky.

Btw. kdyz uz se o klamave reklame mbanky na mpujcky pisou clanky do novin, skutecne by byl takovy problem uvest na strankach jako hlavni kriterium pujcky existujici uverovou historii (bez ohledu na sporeni, kontokorenty,...)?
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    ADAMM:
    Supa... moc díky příští týden si to jdu zařídit...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZONICEK: Kontokorent se teprve připravuje. Termín nevím... normálně se do mínusu v podstatě dostat nedá.
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    NAVARA:
    ADAMM:
    Tak to já bych tam klidně dal o trochu víc. Spíš jde o takovou trochu paranoiu.
    Já měl právě pocit že se můžu dostat takhle do mínusu i tím že tam nebudu mít peníze a prostě něco koupím přes paypal. Nebo tady nefunguje nějaký kontokorent ?
    Nikde jsem tam v ceníku nenašel ani pojištění proti odcizení/zneužití...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NAVARA: do mínusu se lze dostat při platbě mimo CZK/EUR - modelový příklad:

Převedu na tenhle speciální eMAX 1800 Kč, koupím si něco za 100$ - v blokacích se mi strhne 1677 Kč. Převedu 123 Kč zpět na mKonto. Následně se mi zaúčtuje reálná částka, která bude přesně 1700 Kč - tím pádem se dostanu do nepovoleného debetu -23 Kč. (částky jsou přibližné, nikoliv přesné podle současného stavu!)

Proto osobně nechávám cca 2-3% víc, nepřevádím zpátky "do nuly".
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ZONICEK: Zaloz si zvlast emax s vlastni kartou, na kterym budes mit vyluxovano - a v pripade touhy rozhazovat si tam prevedes prave tu castku, kterou budes chtit vyhodit za nizky konzumni pozitek.

Zaplatit do minusu by jit nemelo (? otazka na Adamma :)
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    CASTER:
    No já to zkoušel filtrovat... ovšem špatná hesla :) díky
    CASTER
    CASTER --- ---
    ZONICEK: zkus si precist prispevek adamma hned pod svym :)
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    Zdravíčko,
    chtěl bych se zeptat jestli nevíte v jakém termínu bude možné u mbanky měnit limity pro internetové platby přímo v IB.
    Teď tam mají napsáno :
    Pokud chcete limit pro internetové platby nastavit nezávisle, můžete tak učinit prostřednictvím mLinky (možnost změny v IB připravujeme).
    Také jsem se nikde nedočetl jestli je možné aktivovat a deaktivovat internetové platby.
    Jde mi oto aby se dali nějak bezpečně zablokovat internetové platby... a aby každá blokace nestála 50kč...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA: za český tým vás mohu ujistit, že ve své neustávající interní válce s IT oddělením je omezení nutnosti volat na mLinku jednou z priorit. jsou to jak tyto dvě vámi zmíněné věci, tak některá nastavení u kreditky a i další věci. jde to ztuha, ale zrovna tady to vidím nadějně (= ještě letos to bude v IB). ovšem bez garance.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: holt se nevyhneš komunikaci s mlinkou. Ono vůbec těch věcí co nejdou do teď přes IB je více. Třebas limity inet plateb kartou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam