• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    MRTVY_KENNY: jo jasne, ale z bankomatu pul milionu tezko vyberes ... 10 tisic mi prijde zbytecne davat na nejake 3% uroceni. Placeni kartou je fakt, ale na vetsine mist to bohuzel porad nejde efektivne ... nekdy je hold hotovost porad rychlejsi ...
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ASACHI: ted nevim o jakych castkach mluvis, ale mbanku vyberes (u mkonta 3x mesicne bez poplatku) v jakemkoliv bankomatu, navic dneska se da skoro vsude platit kartou...
    LAMICZKA
    LAMICZKA --- ---
    z bankomatu ?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    mbanka je fajn, ale nevim jak u nich jdou vybirat penize, kdyz pobocek maji jako safranu ... ja to teda osobne resim tak, ze si to poslu na druhy bankovni ucet a vyberu z nej (; // pobocku maji v ostrave jen jednu
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BIO23: imho můžete být úplně v klidu. o peníze nepřišli ani ti, co měli peníze v nejpostiženějších bankách - na českém trhu je opravdu zbytečné panikařit. ale jestli chcete rozdělit peníze tak, abyste měli do výše pojištění (25k €), eMAX - http://mbank.cz/emax/ doporučuju :D
    BIO23
    BIO23 --- ---
    BUNDA: dikas
    BIO23
    BIO23 --- ---
    BUNDA: napověz mi Ale
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    BIO23: tak nemít vše v jedné instituci je občas výhodou. Dnes je možností kde zdarma uložit na více než 3% a přitom mít částku k dispozici prakticky ihned několik.
    BIO23
    BIO23 --- ---
    hele,možná je to hloupost,ale máme v GE MONEY peníze na barák a mám kruté svírání,že se k nim při nějakém průšvihu(bankrot...) nemusíme dostat....otázka zní:VYBRAT???
    TANTRICK
    TANTRICK --- ---
    ADAMM: díky za vysvětlení.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Ono vetsinou se pouziva "shared" poplatek, ktery je nejlevnejsi a stoji celkem +- 500 a deli se mezi obe strany, kazda tedy zaplati nejakych 200-250. Ja treba posilam do Britanie nemale castky a v tomto pripade se to zcela ztrati a tvori to nejjednoduzsi zpusob. U posilani 500 korun na slovensko to ale ztraci lehce vyznam a je lepsi pouzit paypal
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: 1) Když to potřebuji, tak klidně. V tom případě mi to leckdy někdo proplatí. Případně ušetřím - třeba když si sjednáváš dovolenou přímo s agenturou, která to pronajímá, tak mohou jít úspory do tisíců.
    2) Pokud mi někdo peníze posílá, tak mi to může být jedno.
    Navíc očekávám, že swift v mBank na ten strop 1500 nedosáhne ani náhodou.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    NAVARA: Zalezi, kolik ti jako teda ma prijit, ze...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    to skutecne jste ochotni platit 400-1500 za zahranicni prevod? doted jsem mel zato, ze pritomnost techto polozek v cenicich je formou kanadskeho zertiku...
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    ADAMM: Jo, kdy bude SWIFT, je to jeden z hlavnich duvodu, proc mBank nemuzu poradne pouzivat...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Hele a kdy bude ten SWIFT možný? Pro moji ženu je tu nutnost - párkrát do roka ji zahraniční peníze chodí jako proplácení cesty.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    TANTRICK: no... já čekal, že se to někde objeví. vtipné, že zrovna u tebe. mě se to už taky stalo (převod z polska, strhnuto 300 Kč). jak to tedy funguje:

obecně se dají řešit zahraniční platby dvěma způsoby. pomocí systému SWIFT - tam se zadává IBAN a SWIFT. v tom případě se jedná o běžný zahraniční převod, který u nás není možný. druhý způsob je tzv. přes korespondenční banku. neumí to každá banka a postup je ten, že na Slovensku (v Polsku nebo jinde) zadává odesílatel platbu už v CZK, napíše jen číslo účtu a název banky příjemce. jeho banka se zkontaktuje se svou partnerskou bankou v ČR (nejčastěji asi ČS nebo ČSOB) a ta převede sumu na koruny a strhne si poplatek. následně je o to menší suma odeslána jako běžná vnitrostátní platba (z nějakého technického účtu, informace o účtu odesilatele a stržených poplatcích jsou v poznámce nebo tak něčem). poplatek si tedy strhla banka odesílatele a korespondenční banka - nikoliv my, pro nás je to běžná příchozí platba jako jakákoliv jiná.

právě kvůli komplikacím a nejasné sumě stržených poplatků (které nemáme jak ovlivnit) ani tu druhou variantu neuvádíme, nepropagujeme - maximálně vysvětlíme, když se někdo ptá.
    PINCHE_GRINGO
    PINCHE_GRINGO --- ---
    TANTRICK: Ano, za neuvedeni IBAN se plati poplatek (v podstate pokuta)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TANTRICK: na platební styk se Slovenskem je ideální FIO.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam