• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    MRTVY_KENNY: jo jasne, ale z bankomatu pul milionu tezko vyberes ... 10 tisic mi prijde zbytecne davat na nejake 3% uroceni. Placeni kartou je fakt, ale na vetsine mist to bohuzel porad nejde efektivne ... nekdy je hold hotovost porad rychlejsi ...
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ASACHI: ted nevim o jakych castkach mluvis, ale mbanku vyberes (u mkonta 3x mesicne bez poplatku) v jakemkoliv bankomatu, navic dneska se da skoro vsude platit kartou...
    LAMICZKA
    LAMICZKA --- ---
    z bankomatu ?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    mbanka je fajn, ale nevim jak u nich jdou vybirat penize, kdyz pobocek maji jako safranu ... ja to teda osobne resim tak, ze si to poslu na druhy bankovni ucet a vyberu z nej (; // pobocku maji v ostrave jen jednu
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BIO23: imho můžete být úplně v klidu. o peníze nepřišli ani ti, co měli peníze v nejpostiženějších bankách - na českém trhu je opravdu zbytečné panikařit. ale jestli chcete rozdělit peníze tak, abyste měli do výše pojištění (25k €), eMAX - http://mbank.cz/emax/ doporučuju :D
    BIO23
    BIO23 --- ---
    BUNDA: dikas
    BIO23
    BIO23 --- ---
    BUNDA: napověz mi Ale
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    BIO23: tak nemít vše v jedné instituci je občas výhodou. Dnes je možností kde zdarma uložit na více než 3% a přitom mít částku k dispozici prakticky ihned několik.
    BIO23
    BIO23 --- ---
    hele,možná je to hloupost,ale máme v GE MONEY peníze na barák a mám kruté svírání,že se k nim při nějakém průšvihu(bankrot...) nemusíme dostat....otázka zní:VYBRAT???
    TANTRICK
    TANTRICK --- ---
    ADAMM: díky za vysvětlení.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Ono vetsinou se pouziva "shared" poplatek, ktery je nejlevnejsi a stoji celkem +- 500 a deli se mezi obe strany, kazda tedy zaplati nejakych 200-250. Ja treba posilam do Britanie nemale castky a v tomto pripade se to zcela ztrati a tvori to nejjednoduzsi zpusob. U posilani 500 korun na slovensko to ale ztraci lehce vyznam a je lepsi pouzit paypal
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: 1) Když to potřebuji, tak klidně. V tom případě mi to leckdy někdo proplatí. Případně ušetřím - třeba když si sjednáváš dovolenou přímo s agenturou, která to pronajímá, tak mohou jít úspory do tisíců.
    2) Pokud mi někdo peníze posílá, tak mi to může být jedno.
    Navíc očekávám, že swift v mBank na ten strop 1500 nedosáhne ani náhodou.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    NAVARA: Zalezi, kolik ti jako teda ma prijit, ze...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    to skutecne jste ochotni platit 400-1500 za zahranicni prevod? doted jsem mel zato, ze pritomnost techto polozek v cenicich je formou kanadskeho zertiku...
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    ADAMM: Jo, kdy bude SWIFT, je to jeden z hlavnich duvodu, proc mBank nemuzu poradne pouzivat...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Hele a kdy bude ten SWIFT možný? Pro moji ženu je tu nutnost - párkrát do roka ji zahraniční peníze chodí jako proplácení cesty.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    TANTRICK: no... já čekal, že se to někde objeví. vtipné, že zrovna u tebe. mě se to už taky stalo (převod z polska, strhnuto 300 Kč). jak to tedy funguje:

obecně se dají řešit zahraniční platby dvěma způsoby. pomocí systému SWIFT - tam se zadává IBAN a SWIFT. v tom případě se jedná o běžný zahraniční převod, který u nás není možný. druhý způsob je tzv. přes korespondenční banku. neumí to každá banka a postup je ten, že na Slovensku (v Polsku nebo jinde) zadává odesílatel platbu už v CZK, napíše jen číslo účtu a název banky příjemce. jeho banka se zkontaktuje se svou partnerskou bankou v ČR (nejčastěji asi ČS nebo ČSOB) a ta převede sumu na koruny a strhne si poplatek. následně je o to menší suma odeslána jako běžná vnitrostátní platba (z nějakého technického účtu, informace o účtu odesilatele a stržených poplatcích jsou v poznámce nebo tak něčem). poplatek si tedy strhla banka odesílatele a korespondenční banka - nikoliv my, pro nás je to běžná příchozí platba jako jakákoliv jiná.

právě kvůli komplikacím a nejasné sumě stržených poplatků (které nemáme jak ovlivnit) ani tu druhou variantu neuvádíme, nepropagujeme - maximálně vysvětlíme, když se někdo ptá.
    PINCHE_GRINGO
    PINCHE_GRINGO --- ---
    TANTRICK: Ano, za neuvedeni IBAN se plati poplatek (v podstate pokuta)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TANTRICK: na platební styk se Slovenskem je ideální FIO.
    TANTRICK
    TANTRICK --- ---
    ADAMM,
    Tak mně na mBank účet posílali nějaký lidi ze Slovenska příkazem peníze. Ne z mBanky. Neuvedli IBAN kód.
    Platba došla. Museli zaplatit o 500 Kč víc a mě ještě došlo o 200 Kč míň.

1) Jak to, že zahraniční platba dojde, když to mBank neumí?
    2) Ty šílené poplatky jsou za neuvedení IBAN kódu nebo za co?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam