• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    HARALD: díky za rozumná slova :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    LITTLELI: když chceš spočítat průměr, tak ano. když chceš najít ze stovek možných charakteristik ty, které máš použít pro oskórování žádostí o úvěr, tak jich musí být tisíce nebo spíš desítky tisíc. ale toho nejspíš mBanka docílí poměrně brzo.
    Dva roky na sledování toho jak který klient splácí, abys mohla vyhodnotit, zda daná kritéria jsou nebo nejsou správně zvolená, ale neokecáš. Ten limit, který nemůže mBanka překonat, je čas.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    HARALD: hh, statisticky velke n pro vetsinu rozdeleni je uz cislo 30.
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: tady jseš trochu nespravedlivý. k tomu, abys mohl vyhodnocovat klienty na základě jejich historie musíš nějakou historii posjytnutých půjček a splacených i nesplacených úvěrů už mít. minimální doba pro vytvoření behaviorálního skóringu klientů, se obvykle bere když máš časovou řady za 2 roky od okamžiku, co je vzorek klientů "statisticky dostačující". Do té doby musíš používat alternativní metody rozhodování o udělení úvěru. jde samozřejmě debatovat o tom, jestli bezproblémová úvěrová historie jako jediné kritérium je dobré nebo špatné alternativní kritérium, ale na vyhodnocování podle chování klientů si u mBank bude potřeba ještě počkat zdůvodů, které mBanka ovlivnit nemůže.
    HARALD
    HARALD --- ---
    ZONICEK: jak psal Nelde. skutečně tohle je velmi rozumný přístup.když jsem byl v americe, viděl jsem v několika případech, že studenti si vzali auto, které mohli v klidu nakoupit za hotové, na úvěr, aby, až vylezou ze školy, měli na skutečné půjčky za sebou nějakou úvěrovou historii a bylo zřejmé, že splácí, byť malé částky, pravidelně a bez probglémů.
    alternativou k nákupu auta bylo, že na úvěr každý rok platili obdobu našeho povinného ručení
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA:
    NELDE: my si to uvědomujeme. imho to není chyba a priori - problém je v tom, že bychom touto dobou už měli umět i to druhé. ale fakt se na tom dělá... u kreditek už to je kombinace a jakmile to bude vše vyladěné, přehodí se ta "debetní historie" (nazveme-li to tak) i na mPůjčku.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: chápu to jako snahu ušetřit. Filtr spolehlivosti klientů za ně udělá jiná banka. Takže u nízkonákladové banky je to pochopitelné.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZONICEK: Nikoli s nadsázkou. Problém vidím jen v tom, že se více dbá na kreditní historii, než na debetní historii. Tady mBank ztrácí - místo aby analyzovali historii svých klientů, tak nabízí půjčku klientům, co si někde půjčili jinde.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ZONICEK: Jinými slovy průběžně uplácet bankovní sektor :)
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    Ale tak dalo by se trochu s nadsázkou říct, že pokud vim, že v 26ti budu potřebovat úvěr 100k tak bych si měl od 18ti ob rok vzít menší půjčku abych měl předtim dobrou historii ...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NAVARA: KB - http://kb.cz/cs/app/loan_calc_without_params.shtml
    ČSOB - http://www.csob.cz/bankcz/cz/Csob/Formulare-a-kalkulacky/CSOB-Pujcky-orientacni-propocty.htm#vysled (17,53% - nemá-li žadatel běžný účet u ČSOB, 15,15% pokud ano - v obou případech je ale napsáno "RPSN od" - u nás je to finální a přesně dané).
    RB - http://rb.cz/osobni-finance/uverove-produkty/osobni-pujcky/kalkulacka-pro-vypocty/ - RPSN: 20,30%
    GE Money - RPSN (u 30 měsíců, 36 tam nebylo) 22,34% - http://www.gemoney.cz/ge/cz/1/pujcky/expres-pujcka/kalkulacka
    ČS - česká šiditelna vám to neřekne ani po telefonu, takže tipuju, že míň než 18% to nebude.
    LBBW - http://www.lbbw.cz/cs/osobni-pujcka-calc.shtml - RPSN 15,22%
    NELDE
    NELDE --- ---
    SUCZKER: Dávají, ale jen jako splátkový prodej. Vezmou si marži od prodejce. Dokonce ti někdy dají slevu z té finální ceny.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    NOSPAM: Někdo dává "bezúročnou půjčku" ?? To chci, kde ?
    NOSPAM
    NOSPAM --- ---
    NAVARA: Nehledej v tom logiku.. nema to smysl.. je to proste proto, ze dost lidi kteri puv. meli zajem jen o 30K si reknou no tak kdyz uz mam 100K.. Podobna "psychologie" jako je tomu pri bezurocnych pujckach tipu cetelem etc..
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    koukam, ze RPNS se blizi vice, nez dvojnasobkem, jakoz tomu je u uroku...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAMM: kdyz jsem si tu CSOB nasel na ofic.strankach, tak tam ma u 30k/3y urok 10.90%, mbanka pak 18.63%...

proc nutit lidi do 100k pujcky, z kterych se da 70k okamzite splatit a mit je tedy sotva jeden den; kdyz by mohla byt rovnou 30k pujcka s beznym urokem?

u KB jsem cisla nenasel, asi se stydi a maji je dobre schovana.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: a já tvrdím opak? ještě jednou: lidi na FC/mK NEMAJÍ přístup k vašim účtům ve smyslu, že by mohli vidět vaše obraty. tak proto.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Sice je výpis z eMaxu fajn, ale k té žádosti ho musíš přiložit ty!
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ATAN: počkat si na mPůjčku vyhodnocovanou na základě jiných parametrů. stejně ji budeme muset mít hodně brzo (2Q). všechny ostatní cesty (tedy získat a splácet úvěr jinde) mi přijdou komplikovanější. kontokorent taky bude.
    ATAN
    ATAN --- ---
    muzete mi prosim poradit, co nejmensi mam udelat, abych mohl ziskavat v pripade potreby mPujcku? nikdy jsem si nepujcoval, jen maly kontokorent u studentskeho konta behem studia.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NAVARA: no já nevím. dívám se třeba na Perfektní půjčku (KB) - 3 roky a 30 tisíc -> RPSN od 19,48%. ČSOB (stejné parametry, bez pojištění) -> 17,53%.

mohl bys mi najít skutečný příklad?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam