• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    RETESKA: To je otázka. A jak hlídáš svoje výdaje normálně? Přes drobné v pěněžence? Kreditka je stejně na větší nákupy. Třeba ty opakované na provoz domácnosti. Každý má svúj model jak utrácí. Mít kreditku neznamená ho měnit, ale vydělávat na tom, že ty peníze dáváš bance se zpožděním (mezitím je máš úročené). Při měsíční obvyklé útratě 10k a 2,4% úročení ti kreditka vydělává zhruba 360 korun. Při občasných investičních nákladech to může být i více.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    RETESKA: můžeš si vzít samozřejmě i nižší :) ale tvoje obavy plně chápu (uvažoval jsem dřív zcela stejně). limity se aktualizují vždy na počátku měsíce podle tvé historie (čili kdybys přestala využívat účet, po pár měsících ti ta předschválená nabídka taky zmizí).
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    ADAMM: díky za radu, našla jsem ji tam. ale zatím do toho asi nepůjdu, bojim se že bych akorát sklouzla do dluhů.. ale je dobrý vědět že to tam je.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Pokud někdo nechce mBank kreditku, hodně lidí chválí Bene+ od GE Money (kvůli procentům z nákupů zpět na kartu) nebo kreditky od Cetelemu (kvůli velmi výhodným kurzům při platbách v zahraničí / na e-shopech).

RETESKA: jinak doporučuju se podívat do IB - vlézt do žádosti o kreditní kartu - pokud tam uvidíš "předschválená kreditní karta s limitem XYZ", tak to do toho limitu dostaneš na 99% bez dalších papírů, stačí jedna návštěva obchodního místa a podpis.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZBYNEK: mBank nemá vlastní bankomaty, výpade nehrozí. Navíc kreditka není dobrá na výběr z bankomatů. A nic ti nebrání mít více kreditek (-; Zejména, když jsou bez poplatků, takže je nemusíš používat. Já mám dvě.
    U Citi jsem našel zajímavé ujednání o kreditním limitu, který nesmíš překročit, jinak následuje pokuta. To je standard, že to banka nehlídá - to jest neautorizuje platbu přes limit?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    NELDE: Citi chipová není. V mbank mám účet, kreditku chci mít někde jinde - kvůli případnému výpadku bankomatů nebo kvůli zahraničí.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: tak třeba v Anglii měl a má problém takřka každý klient mBank viz. mFórum. Problém je v online ověřování PINu (není uložen na kartě ani v chipu) s čímž některé terminály jaksi nepočítali.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZBYNEK: Hmm, v zahraničí jsem žádné problémy s kreditkou mBank neměl. A limit mám výrazně vyšší.
    Marně hledám, jestli je ta od Citi chipová (ale ono je to v některých zemích jedno). Ale výhoda jsou ty dodatkové karty zdarma (za to se u mBank platí). A je to MC na rozdíl od mBank, kde dávají VISA. Ale to je věc osobní preference.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    RETESKA: Jestli chceš kreditku, tak ti doporučím Citi, jenom jinou, než sis vybrala - https://www.citibank.com/czech/consumer-banking/czech/citikarta/citi-classic.htm
    Bez poplatků, limit až 100tis a na rozdíl od karet u mBank funguje bezproblémově i v zahraničí.
    EUR0
    EUR0 --- ---
    HARALD: ok, dakujem :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    EUR0: je to úplná blbost. takové jednání by byloproti zákonu o bankách.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Souhlas. Akorát je třeba ještě započítat limity na kartě a limity na vracení peněz.
    Osobně si myslím, že mBank (i jiné banky) by měla přijít s nějakým programem výhod pro lidi, co platí jejich kartami. V dnešní době je to docel potřebné - lepší přímé služby těžko nabídnou takové, aby se to dalo marketingově zhodnotit.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: na druhou stranu pokud někdo kreditku opravdu často používá k placení pak se hodí karta co část vrací zpět :-) A to zda je výhodné v jeho případě si každý musí spočítat sám.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    EUR0: o tom nic nevim
    EUR0
    EUR0 --- ---
    STARDAY: ok diky, tak sa spolahnem :) .. len som este niekde tusim cital, ze tam tie peniaze musia este den ostat, ze sa nesmeju hned vybrat? :o alebo to je uplna blbost? vyvedte ma z omylu pls
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    EUR0: ano
    EUR0
    EUR0 --- ---
    zdravim. mozem jednoduchu lame otazku pls? v pondelok doobeda mi boli poslane peniaze z raiffeisen bank na csob ucet. budem si ich moct v stredu do obeda vybrat? dakujem
    NELDE
    NELDE --- ---
    RETESKA: A nenabídli ti ji náhodou v rámci nějaké akce?
    Já jsem s ní celkem spokojen, jen jednou z nějakého důvodu mi ji nevzali.
    A pozor na bezúročné období, pokud zaplatíš později, tak není bezúročné.
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    NELDE: já už mám u mBank tři účty, mrknu se.
    NELDE
    NELDE --- ---
    YNZA: Protože chtějí zdůraznit, že něco dostaneš, to je marketingový jazyk.

RETESKA: Upiš se mBank - ta dává kreditku bez jakéhokoli poplatku - nejsi vázána na minimální útratu. Nad 100k kreditu ti dají zlatou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam