• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: problém uživatele se nemusí rovnat problému banky :-)
    NELDE
    NELDE --- ---
    MUNIN: To je trochu v rozporu s informací, že "90% uživatelů kreditek se dostalo do problémů kvůli kreditkám"
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    NELDE: Odpisy úvěrů z kreditek jsou v ČR hluboko pod 5% a ani v USA, kde je situace hodně extrémní, za uplynulou dekádu nepřelezly 8%.
    NELDE
    NELDE --- ---
    TRISSIE: Otázka je, zda je to nastavením produktu nebo chováním těch lidí, kteří o ně usilují. Pod vlivem přestavy některých politiků, že dluhy se nemusí platit.
    99% lidí umírá v posteli, zanevřeš proto na jejich užívání?
    Oheň popálil hodně lidí, budeme jíst studené jídlo?
    atd.

BTW, máš někde nějakou detailnější informaci?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELDE: vzhledem k tomu, že opravdu cca 90% uživatelů kreditek se do problémů díky kreditkám dostane, tak mi nabádání k používání kreditek obecně přijde spíš na úrovni řečí o tom, že "dvě piva před jízdou přeci nejsou nic špatného".
    NELDE
    NELDE --- ---
    TRISSIE: Jasně, že je to past. Stejná jako kontokorent. To bys ale neměla užívat oheň, pít alkohol, mít děti, atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELDE: kdyby to bylo s kreditkami tak jednoduché, tak se tolik lidí kvůli nim nedostane do takových průserů...

Bohužel 90% majitelů kreditek není disciplinovaných a místo využívání bezúročného období rychle spadne do pasti toho, že limit na kreditce považují za "další peníze k dispozici nad pravidelný příjem" a už se vezou...

Já jsem s penězma relativně dost disciplinovaná, kreditku u své banky bych měla s výhodami, o nichž se většině lidí ani nesní, ale z principu ji odmítám mít...
    EUR0
    EUR0 --- ---
    STARDAY: tak mne tie peniaze naozaj prisli dnes do obeda tj 48 hodin. bohuzial som sa na to nemohol spolahnut a tak vymyslal iny plan a daco malo prerobil. ale nabuduce budem mudrejsi
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    EUR0: minuly tyden jsem mela prevod z rb do csob a trvalo to rpesne ty tri dny vcetne dne odeslani
    EUR0
    EUR0 --- ---
    NELDE: aha. dik, ze si objasnil. no ale blizsie detaily neviem, tak to asi aj tak nevypocitam. idem radsej vymyslat plan b, keby to zajtra neprislo :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    EUR0: Ale ne, jen většina bank má svoje "okna", čas kdy komunikuje s clearingem ČNB. Tedy pokud ty dáš příkaz, tak v jejím následujícím okně to půjde to do ČNB, odkud si to banka příjemce v následujícím svém okně slízne a v následujícím dávkovém procesu připíše. Ta okna jsou obvykle jednou za pracovní den. Pokud je i ten dávkový proces jednou za den, tak to může trvat tři pracovní dny. Podstatné je stihnout to první okno a užít banku, která to připisování dělá hned po okně.
    EUR0
    EUR0 --- ---
    TMA: aano a to je presne to, co som tu dnes doobeda spominal. asi som sa zle vyjadril. takze este toto je mozne, super :D
    TMA
    TMA --- ---
    EUR0: Nekdy to dojde uz druhy den. Ale stalo se mi, ze prestoze to doslo normalne druhy den, tak pri vetsim objemu mi to o jeden den pozdrzeli proti normalnimu prubehu.
    EUR0
    EUR0 --- ---
    TMA: jasne no. diky za info! .. a banky, kedze mozu, si to nechavaju co asi najdlhsie a posielaju to az na poslednu chvilu vo 98% pripadoch, zejo? :) uz koncim, thx moc :]
    TMA
    TMA --- ---
    EUR0: Obcas to chodi rychleji. Ale v zakone jsou tri dny. Jeden den na to, aby si s temi penezi mohla hrat zdrojova banka, jeden na to, aby to proslo pres CNB, jeden na to, aby si mohla hrat cilova banka. Od listopadu snad bude platit novy zakon, ktery to zkrati na dva dny.
    EUR0
    EUR0 --- ---
    ..no tak som sa pytal dnes aj v CSOB aj v Raiffeisenbank a v oboch mi povedali, ze lhuta, do kedy sa ma medzibankovy prevod (medzi tymito alebo proste roznymi bankami) uskutocnit, su zo zakona 3 dni a ze ked boli teda peniaze poslane v pondelok do obeda, mozu prist az vo stvrtok. kua, ved sa vsade pise, ze do dvoch dni by to malo prist, nie? :( STARDAY: tak mi pokazili istotu moju, ktoru som nabral nie len z tvojej odpovede :|
    NELDE
    NELDE --- ---
    RETESKA: To je otázka. A jak hlídáš svoje výdaje normálně? Přes drobné v pěněžence? Kreditka je stejně na větší nákupy. Třeba ty opakované na provoz domácnosti. Každý má svúj model jak utrácí. Mít kreditku neznamená ho měnit, ale vydělávat na tom, že ty peníze dáváš bance se zpožděním (mezitím je máš úročené). Při měsíční obvyklé útratě 10k a 2,4% úročení ti kreditka vydělává zhruba 360 korun. Při občasných investičních nákladech to může být i více.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    RETESKA: můžeš si vzít samozřejmě i nižší :) ale tvoje obavy plně chápu (uvažoval jsem dřív zcela stejně). limity se aktualizují vždy na počátku měsíce podle tvé historie (čili kdybys přestala využívat účet, po pár měsících ti ta předschválená nabídka taky zmizí).
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    ADAMM: díky za radu, našla jsem ji tam. ale zatím do toho asi nepůjdu, bojim se že bych akorát sklouzla do dluhů.. ale je dobrý vědět že to tam je.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Pokud někdo nechce mBank kreditku, hodně lidí chválí Bene+ od GE Money (kvůli procentům z nákupů zpět na kartu) nebo kreditky od Cetelemu (kvůli velmi výhodným kurzům při platbách v zahraničí / na e-shopech).

RETESKA: jinak doporučuju se podívat do IB - vlézt do žádosti o kreditní kartu - pokud tam uvidíš "předschválená kreditní karta s limitem XYZ", tak to do toho limitu dostaneš na 99% bez dalších papírů, stačí jedna návštěva obchodního místa a podpis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam