• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    SKORZ
    SKORZ --- ---
    SKORZ: Resp. když to na tom termíňáku necháš podruhé a vydrží úrok 3,5% p.a. (což nevydrží), tak za rok dostaneš ty 3,5%
    SKORZ
    SKORZ --- ---
    CYNIK: To tak píšou všude. Uvádí se roční úrok.
    SKORZ
    SKORZ --- ---
    Spíš je divný, že hlásali, že maj nějakej fígl, jak obejít to zdanění a stejně to ukazuje za ten půlrok asi 1,5% po zdanění.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    PUNJAB: tak proč to tam píšeou, když dosatnu jenom půlku?
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    CYNIK: To je jen tim, že úrok se uvádí vždy ročne. Třeba i u měsíčního vkladu.
    Znamená to tedy, že za půl roku nedostaneš 3.5% z vložené částky, ale míň.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    Zdar, přemýšlím o zuno bank, má pěkný úroky, ale jednu věc nechápu. zde. Fakt nechápu, co myslí tím úrok ročně: 6 měsíců 3.5%. Jak může bejt něco ročně na šest měsíců? Jsem do toho zamotanej, díky za pomoct:-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    HARALD: "Velmi"? Roční PRIBID je 1,34 %.
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: Na depozitech muzes velmi dobre vydelavat na mezibankovnim trhu.
    NELDE
    NELDE --- ---
    VANEK: Což je celkem přirozené, když si už nepůjčují tolik ani státy. Nicméně dostat se do nedostatku likvidity se dá celkem snadno - stačí naštvat pár klientů, co nemají půjčky.

HARALD: Zajímavé, podle jejich reklamy bych tipoval obráceně.
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: RB ma silny prebytek likvidity.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Pokud vím, dnes je všeobecný přebytek likvidity.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Je to organizační složka rakouské ZUNO BANK AG, která je dcerou Raiffeisen Bank International AG.
    BRUN
    BRUN --- ---
    uverovy sluzby maji pridat po novem roce, jestli si to dobre pamatuju.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Napadá mě jedna věc - jak moc je Zuno dcerou? Je to jen brand nebo je Zuno zcela samostatná, jen ze stejné skupiny. Když bude mít RB problémy, dotknou i Zuno? Proč se ptám. V nabídce Zuno chybí úvěry. Vzhledem k nízkým sazbám ČNB je nutné na provoz a úroky ze spoření vydělávat půjčováním. A to Zuno nemá. Půjčuje tedy RB, která měla svého času problém s likviditou (klienti eB bez úvěrů odešli, s úvěry zůstali neboť odejít nemohli)?
    BRUN
    BRUN --- ---
    ADAMM: mne prijde pristup vyberu zuno banky pruhlednejsi. nemusim si porad kontrolovat, jestli vybrat muzu. fakt, ze vybirat bez poplatku lze jen v rb bankomatech mi nevadi, vybiram velky castky cca 2x mesicne.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Jenže ten přístup Zuna je jednodušší. Z tohohle pohledu má vlastně mBank 4 druhy účtů podle plateb na kartách. Je to zbytečně komplikované. Navíc při výběru ještě nevíš, zda bude zdarma nebo nikoli. Je to prostě překombinované, špatně pochopitelné a proto odrazující. Přístup Zuna ze dvěma druhy účtů je jednodušší (i když méně výhodný).

Jak jsem psal - podle mě by měla jít mBank do kreditního režimu, kdy při použití karty v obchodě si můžeš na poplatky (jakékoli vydělat). V zásadě mi vychází, že pokud dáte za 150 platby v obchodě 1 kredit, který se použije místo jedné koruny poplatku (jakéhokoli, včetně poplatku za platbu nebo kontokorent), tak to bude mnohem průhlednější - na 3 výběry zdarma potřebuješ útratu 4050 (ale na 1 stačí 1350, na 2 2700) - na kontokorent stačí 4350 atd.. I kredit za 200,- útraty by nebyl špatný.

Jinak hlavní konkurenční výhoda všech ostatních jsou ty zahraniční platby.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAM: Jak se to vezme: http://www.mesec.cz/clanky/fio-ma-dalsi-problem-na-kartach-pry-blokuje-dvojnasobky-provedenych-transakci/
    "Pracujeme na novém způsobu vydávání platebních karet, který toto vyřeší. Jeho nasazení očekáváme počátkem příštího roku."
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BRUN: mělo tam být "i ve srovnání s KB nebo Zuno"
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BRUN: pokud se pohybuješ primárně v zahraničí (nebo tam hodně nakupuješ), tak jsou kurzy mBank k ničemu. naopak výběry mi přijdou levnější víceméně než kdekoliv jinde - i ve srovnání s KB (první tři výběry měsíčně buď zdarma nebo za 9 Kč z libovolného bankomatu, nejen RB - nevím jak vy, ale já RB bankomaty zrovna moc po ruce nemám). autopilot je hezká věc, což o to :) mBank měla podobnou featuru (bilanční účet) na dřívějších hypotékách, na spořáku nikoliv. ale já bych to asi stejně nevyužil.
    BRUN
    BRUN --- ---
    ADAMM: musim priznat, ze jsem se s ni nikdy moc neztotoznil, mam ji jen na rychly internetovy platby, ktery jsou v KB (kde mam vetsinu penez) nepohodlny. naprosto nesmyslny prevodovy kurzy pri pouziti karty v zahranici, drahy vybery (u Zuna se mi libi ucet PLUS, kde jsou nad tisic zadarmo a ucet budu mit presto bez poplatku). navic se mi libi u Zuna zpusob sporiciho uctu, kam se automaticky prelejvaji penize z beznyho - mbank nema, pokud se nepletu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam