• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAM: Jak se to vezme: http://www.mesec.cz/clanky/fio-ma-dalsi-problem-na-kartach-pry-blokuje-dvojnasobky-provedenych-transakci/
    "Pracujeme na novém způsobu vydávání platebních karet, který toto vyřeší. Jeho nasazení očekáváme počátkem příštího roku."
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BRUN: mělo tam být "i ve srovnání s KB nebo Zuno"
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BRUN: pokud se pohybuješ primárně v zahraničí (nebo tam hodně nakupuješ), tak jsou kurzy mBank k ničemu. naopak výběry mi přijdou levnější víceméně než kdekoliv jinde - i ve srovnání s KB (první tři výběry měsíčně buď zdarma nebo za 9 Kč z libovolného bankomatu, nejen RB - nevím jak vy, ale já RB bankomaty zrovna moc po ruce nemám). autopilot je hezká věc, což o to :) mBank měla podobnou featuru (bilanční účet) na dřívějších hypotékách, na spořáku nikoliv. ale já bych to asi stejně nevyužil.
    BRUN
    BRUN --- ---
    ADAMM: musim priznat, ze jsem se s ni nikdy moc neztotoznil, mam ji jen na rychly internetovy platby, ktery jsou v KB (kde mam vetsinu penez) nepohodlny. naprosto nesmyslny prevodovy kurzy pri pouziti karty v zahranici, drahy vybery (u Zuna se mi libi ucet PLUS, kde jsou nad tisic zadarmo a ucet budu mit presto bez poplatku). navic se mi libi u Zuna zpusob sporiciho uctu, kam se automaticky prelejvaji penize z beznyho - mbank nema, pokud se nepletu.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BRUN: těším se na ně - ale víme jen to, že zadarmo to nebude ;) můžu dotaz - co konkrétně ti přijde, že mBank chybí (není plnohodnotná)?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    TMA: GHOSTSTALKER: mbank ti založí účet jako cizinici - ale nikoliv na občanku. jak u nás, tak na slovensku chtějí po cizinci pas.

viz stránky mBank:
    Kdo si může založit účet v mBank?
    Účet v mBank si může založit kdokoliv starší 18 let s právní způsobilostí, pokud má občanství ČR nebo je daňovým rezidentem v ČR. Cizincům umožňujeme v současné době založení účtu pouze na cestovní pas, rodné číslo není podmínkou (je ovšem nutné podepsat prohlášení o daňovém rezidenství). Plánujeme rozšířit možnost založení konta i cizincům - občanům EU na identifikační doklady národních států.

MRTVY_KENNY: pro mě je nevýhoda Zuno a jejich výběrů nikoliv nutnost platit něco kartou (to bych problém neměl, i když ta hranice je 5k a v mBank 2k - jeden výběr - až 4k - 3 výběry), ale že ty výběry zdarma jsou jen z RB bankomatů a ostatní jsou VŽDY za 38 Kč. z tohoto hlediska je FIO i mBank lepší varianta.
    BRUN
    BRUN --- ---
    vime uz neco vic k air bank? chci utikat od KB, ktera me dlouhodobe sere a zaroven mam ucet u Mbank, kterej mi neprijde jako plnohodnotna nahrada. takze bych chtel vybrat jednu z tech dvou nove prichozich bank, u zuna se mi libi jednoduchej inet banking, system sporeni... jen nevim, jestli nemam pockat na air bank.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CMLKA: u fia je jedna výhoda - jsou dost progresivní a v budoucnu čekám, že služby se postupně budou vylepšovat. jsou na trhu už dlouho a z toho co dělají jde vidět, že to dlouhodobě myslí vážně (jsem u nich už od r. 2001 - tehdy jen kvůli akciím). konkrétně nové karty se čeká, že představí velmi rychle.

jinak i mezi těma stávajícíma se dá vybrat několik tipů, (byť ty lepší nejsou zdarma).
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ADAM: u fia se mi moc nelibi karta, kterou davaj...
    ADAM
    ADAM --- ---
    CMLKA: fio je super, obsáhneš s ní zcela vše vč. devizových účtů a zahraničních plateb. axa je lepší na placení kartou v zahraničí (ale pokud by se to mělo týkat eurozóny, tak dobrá alternativa je i karta moneybookers vedená v EUR) a zuno má momentálně lepší % na spoření.

vše je zdarma, takže není problém mít vše. pokud si to nechceš komplikovat a mít jediný účet, tak si vybere podle toho, co je pro tebe prioritní.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ale jak rikam, odejdu urcite, jen nevim, kam, doted jsem zvazovala Fio a zalozeni sporiciho AXA uctu, myslenka jedne bankovni instituce na oboje me celkem nadchla...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MRTVY_KENNY: prave terminak a vklad bych vyuzila hned, ucet az asi vyhledove, zatim bych zalozila ten zadara a pak asi presla na ten druhy...utekla bych od CS, to je v pohode, jediny, co me tam ovsem drzi je kontokorent, ktery dost pravidelne ke konci mesice vyuzivam a navic uz mam schvalanej i docela vysokej, takze pro nenadale pripady taky dobra rezerva
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    CMLKA: zalozeni je relativne bezbolestne a jelikoz neplatis pausaly, tak neni duvod si to nehodit alespon jednorazove (pokud nejsi paranoik, ktery nerad rozdava osobni udaje). jen pocitej s tim, ze ty sazby se k 1.10. asi pohnou vic do reality (nejmin ten pulrocni terminak s 3,5pa je oznacen jako "darek")..

jde o to, do jake miry to chce vyuzivat, plati se tam za vybery kartou (podobne jako u mbank je to ale odpusteno pri dostatecnych platbach kartou, nevim jak moc slozite se to provadi).

osobne jsem vyuzil toho terminaku + sporaku a kdybych chtel opustit mbank, ktera me ale nic nestoji, takze se mi nechce vsechny inkasa a prevody a sablony delat znovu, tak mozna pockam do toho 1.10. co se udeje a pak srovnam, pripadne prejdu uplne. podle me to ale z titulu netove banky bude vzdy krapitek levnejsi nez klasicke ceske sporitelny, komercni banky apod. tzn taky zalezi odkud bys pripadne utekla.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    dost vazne o Zunu uvazuju, hlavne kvuli tomu sporicimu uctu, myslite, ze je to dobry napad? alternativa by byla si Fio a ucet u AXY
    ADAM
    ADAM --- ---
    nojo, teď jsem si uvědomil, že v polsku jsem musel obejít min. 5 bank, než mi nějaká byla ochotna otevřít účet.
    ale v čechách to běžné není, tady nedělají problémy.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    TMA: Hm, to mi nepřijde jako úplně košér důvod.

Stručně k tomu tady
    Práva spotřebitelů v Evropě – finanční služby | Malé PENÍZE
    http://www.malepenize.cz/2011/07/25/prava-spotrebitelu-v-evrope-financni-sluzby.html

Odmítnutí klienta z důvodu nerezidentství je však přípustné pouze v případě legitimních obchodních důvodů. Banky obecně nesmějí diskriminovat žádného občana EU na základě jeho národnosti.
    TMA
    TMA --- ---
    GHOSTSTALKER: Že by se jim to pletlo v systému, protože nemám slovenské rodné číslo. Já jsem to chtěl kvůli tomu, že jsem to vyhodnotil jako výhodný eurový účet. A jiná banka = jiné podmínky.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    TMA: A jak to odůvodnili, že musíš mít slovenské občanství? Jinak viz NELLAS, ale osobně bych šel do jiné banky, než to řešit.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TMA: Otázka je, nakolik je to v rámci evropského práva legální.
    TMA
    TMA --- ---
    GHOSTSTALKER: V rámci EU lze diskriminovat na základě státní příslušnosti. BRE BANK SPOLKA AKCYJNA to dělá, její slovenská pobočka mi odmítla otevřít účet protože nemám slovenské občanství.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam