• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    OTAKAR_KUBIN: Vybirat je budes z axa bezaku, na ktery prevedes z axa sporiciho vzdy jen takove mnozstvi penez, ktere jsi ochoten riskovat (a s ohledem na sanci dostat se k ebankingu).
    OTAKAR_KUBIN
    OTAKAR_KUBIN --- ---
    NAVARA: nojo, ale v té cizině je chci vybírat z toho spořícího (=axa) účtu, poněvadž mi dá za stejné koruny více EUR .. jen nechci mít všechny koruny na účtě, ze kterého v cizině vybírám kartou, kterou nemohu nijak pojistit..
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    tak ono preci nic nebrani tomu, mit prachy na sporicim uctu a prevadet si je na debetni s kartou dle potreby pres ebanking.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    OTAKAR_KUBIN: v tomhle smeru je axa docela riziko. kazdopadne csob ma pomerne blby kurzy (co jsem porovnaval v lete, tak to nekdy bylo proti axa o korunu a vic), takze pro pojisteni bych se podival nekde jinde:
    Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů - Peníze.cz
    http://www.penize.cz/platebni-karty/84213-nejlepsi-karty-pro-vybery-ze-zahranicnich-bankomatu
    Velký test platebních karet: nejlepší a nejhorší kurzy v eurech - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/clanky/velky-test-platebnich-karet-nejlepsi-a-nejhorsi-kurzy-v-eurech/
    OTAKAR_KUBIN
    OTAKAR_KUBIN --- ---
    LUDWIG_: ano, teď je to nad 2500 zdarma, nicméně ten kurz (při vyšších částkách) i ta jinak drahá čsob převáží.. a vzhledem k tomu, že člověk vlastně dost často může platit kartou menší obnosy (tam to visí jen na kurzu) a jednou za čas vybrat více, zas tak mě to neláká

a ano, axa je jistě dobrá, i vzhledem k tomu úroku je to fajn atd., nicméně mě trápí to (ne)pojištění karty..sice je blokace, znovuvydání apod. zdarma, ale té situace, kdy čekám měsíc(e) na vyřízení reklamace (nebo mi nedejbože tu kartou rovnou ukradnou a vesele si nakoupí pár věcí na netu), bych se nechtěl dočkat..
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    OTAKAR_KUBIN: csob vychazi lepe? nemaji zrovna dvakrat dobry kurzy a maji celkem velky poplatek za vyber v zahranici (tusim 80kc + 0.5% z castky)... kdyz jsem to pred dvouma rokama pocital na britanii, tak csob vychazela lip u vyberu nez mbank az nad urcitou vysokou castku - neco kolem 500 liber... vetsina bankomatu ale vyda jednorazove max kolem 400 liber.
    tehdy ale mbank mela neomezene vyberu a zadny limit na vysi castky - takze prestoze mela kurz zmrseny dvojitou konverzi czk->eur->gbp a "transborder fee" az 2%, vychazelo to lip a navic bylo jedno, jestli clovek to vybral najednou, nebo v nekolika mensich vyberech. ted jsou tusim "zdarma" vybery jen nad 2500 kc nebo tak nejak, jestli se to nezmenilo. plus co se csob tyce, asi zalezi jak ktera zeme - vybery z bankomatu kbc group maji csob, mam pocit, nejak zvyhodneny.

v kazdem pripade axa svymi kurzy na vybery kartou strci mbank i csob do kapsy.
    OTAKAR_KUBIN
    OTAKAR_KUBIN --- ---
    ADAM: právě jsem přemýšlel, že do axa bank půjdu, po všech propočtech to - vzhledem k tomu visa kurzu - vychází dobře.. jenže nenabízí pojištění té karty, vůbec.. myslíte, že to jde nějak (třetí stranou?) vyřešit? budu čtyři měsíce v zahraničí a beru si tam peníze takříkajíc najednou.. a ta představa, že se něco podělá, mě trochu straší..

jinak mám čsob a vychází to - taky po nějakých zkusmo propočtech - zřejmě lépe, než mBank s jejich výběry "zdarma"..
    VANEK
    VANEK --- ---
    GIRK: Přesně tak. Ten myslím Fio používá pro všechny konverze, takže se to asi nezmění ani se zavedením vlastních online karet v létě.
    GIRK
    GIRK --- ---
    NAVARA: takze kurz z kurzovniho listku CSOB?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GIRK: fiu zpracovava karty csob
    GIRK
    GIRK --- ---
    prosim pekne... jaky kurz pouziva FIO pri platbe kartou v zahranici v EUR...?

mam jeste mbank kartu... ale predpokladam ze fio bude mit lepsi kurz...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    LUDWIG_: ty blaho, tak v tomhle teda zlata mBank.. pred Vanoci sem po netu vyplnila smlouvu, kuryr prijel v patek, cca 4-5 minut reseni a dneska mi prisla karta.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    DYNK: odhadem tak minimalne mesic... u me to trvalo tusim 6-7 tydnu a to jsem smlouvu podepisoval na pobocce. Aktivace prijde po tak 2-3+ tydnech, pak tam musis poslat naky penize na ucet (tusim ze minimum je 2000) a az potom zasilaji kartu, opet naky 2-3+ tydny.
    DYNK
    DYNK --- ---
    ADAM: dík!

Nevíte někdo jak dlouhej čas je potřeba od odeslání obálky se smlouvou po vydání a aktivaci karty? Dny, týdny, měsíc?
    ADAM
    ADAM --- ---
    DYNK: pouzivaji kurz visa, tuším bez jakéhokoliv procenta k tomu.
    jinýmy slovy: nejlepší kurz v čr.
    DYNK
    DYNK --- ---
    Dá se na stránkách AXA banky dohledat kurzovní lístek? Já jsem neúspěšnej.
    ADAM
    ADAM --- ---
    FAAREX: klidně můžeš založit a používat k podnikatelským aktivitám. nikomu to vadit nebude.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Hlavně jsou dražší, protože tam není taková konkurence - je riskantní převádět účet, na který ti chodí platby, do jiné banky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    FAAREX: obecně se to toleruje. ale banky nabízejí "tzv. podnikatelské" účty (liší se mimo jiné tím, že tam není aplikovaná automatická daň 15% stržením, ale člověk to má vykázat ve svém daňovém přiznání), které jsou dražší, než osobní účet. zároveň zákon neříká, že by člověk musel mít podnikatelský účet, stačí jakýkoli oddělený od osobního. ale banka si může nastavit, že nějaký typ účtu NEBUDE podle podmínek nabízet podnikatelům. mají to po pravdě řečeno u osobního účtu napsané imho skoro všechny (ne-li všechny) banky. není to jak kontrolovat, ale když zjistí, že tam máš třeba 50+ příchozích plateb měsíčně, tak si toho někdo všimne a začnou ti dělat problémy. pokud to nebude poznat, tak si toho logicky nikdo nevšimne (když je na to výslovně neupozorníš, jako jsi to udělal ty - pak ti logicky musí říct, že to nesmíš podle podmínek udělat).
    FAAREX
    FAAREX --- ---
    Takže mám asi smůlu ..teď jsem to našel i ve FAQ viz

Nabízíte firemní nebo obchodní účty?
    - Momentálně ne. ÚČET v ZUNO si zatím můžete otevřít pouze jako fyzická osoba, ale ne jako podnikatel nebo živnostník.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam