• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    DYNK: odhadem tak minimalne mesic... u me to trvalo tusim 6-7 tydnu a to jsem smlouvu podepisoval na pobocce. Aktivace prijde po tak 2-3+ tydnech, pak tam musis poslat naky penize na ucet (tusim ze minimum je 2000) a az potom zasilaji kartu, opet naky 2-3+ tydny.
    DYNK
    DYNK --- ---
    ADAM: dík!

Nevíte někdo jak dlouhej čas je potřeba od odeslání obálky se smlouvou po vydání a aktivaci karty? Dny, týdny, měsíc?
    ADAM
    ADAM --- ---
    DYNK: pouzivaji kurz visa, tuším bez jakéhokoliv procenta k tomu.
    jinýmy slovy: nejlepší kurz v čr.
    DYNK
    DYNK --- ---
    Dá se na stránkách AXA banky dohledat kurzovní lístek? Já jsem neúspěšnej.
    ADAM
    ADAM --- ---
    FAAREX: klidně můžeš založit a používat k podnikatelským aktivitám. nikomu to vadit nebude.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Hlavně jsou dražší, protože tam není taková konkurence - je riskantní převádět účet, na který ti chodí platby, do jiné banky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    FAAREX: obecně se to toleruje. ale banky nabízejí "tzv. podnikatelské" účty (liší se mimo jiné tím, že tam není aplikovaná automatická daň 15% stržením, ale člověk to má vykázat ve svém daňovém přiznání), které jsou dražší, než osobní účet. zároveň zákon neříká, že by člověk musel mít podnikatelský účet, stačí jakýkoli oddělený od osobního. ale banka si může nastavit, že nějaký typ účtu NEBUDE podle podmínek nabízet podnikatelům. mají to po pravdě řečeno u osobního účtu napsané imho skoro všechny (ne-li všechny) banky. není to jak kontrolovat, ale když zjistí, že tam máš třeba 50+ příchozích plateb měsíčně, tak si toho někdo všimne a začnou ti dělat problémy. pokud to nebude poznat, tak si toho logicky nikdo nevšimne (když je na to výslovně neupozorníš, jako jsi to udělal ty - pak ti logicky musí říct, že to nesmíš podle podmínek udělat).
    FAAREX
    FAAREX --- ---
    Takže mám asi smůlu ..teď jsem to našel i ve FAQ viz

Nabízíte firemní nebo obchodní účty?
    - Momentálně ne. ÚČET v ZUNO si zatím můžete otevřít pouze jako fyzická osoba, ale ne jako podnikatel nebo živnostník.
    FAAREX
    FAAREX --- ---
    To jsem to zase dopracoval :))

Vybral jsem si nakonec ZUNO, dnes přijel kurýr, aktivoval jsem si účet a když pročítám papíry, které mi přišly, uviděl jsem brožurku s názvem "Všeobecné obchodní podmínky pro fyzické osoby nepodnikatele". Nedávno jsem si zřídil IČO a chtěl jsem účet využívat právě a jen na příchozí platby klientů (abych to měl odděleno od osobního účtu a nemíchalo se mi to). Na live chatu mi teď nějaký Luboš tvrdí, že účet zkrátka pro podnikatelskou činnost nemůžu použít. Cituji "Zial museli by sme pristupit k zruseniu zmluvy zo strany banky, pretoze banka to sleduje." Jak prosímvás mohou zjistit, že ten kdo mi peníze poslal byl klient a ne třeba zaměstnavatel, nebo kámoš který mi např. vracel dluh?

Mám spoustu známých, kteří to vůbec neřeší a klienti jim hradí faktury na jejich osobní účty. V čem je problém? Podařilo se mi vygooglit "Podnikatelé mají od studentských let svůj soukromý účet a rádi by ho používali i pro své podnikatelské aktivity. Ano, mohou, protože povinnost založit speciální účet pro podnikání není, pokud nejsou plátci daně z přidané hodnoty." .. je to sice z roku 2009, ale nevidím důvod proč by to neplatilo i teď.

Nedochází mi něco nebo jsem tentokrát šlápnul vedle a budu muset založit tu mBanku? Díky.
    NELDE
    NELDE --- ---
    HARALD: Pasivních klientů, kteří tam nemají peníze? Jen mají účet zdarma, protože nemá cenu vypovídat služby, které nic nestojí?
    Poštovní spořitelna má malé klienty, kteří nic nepožadují, to je něco jiného.
    Osobně si myslm, že celá řada klientů Zuno a Equa mají účet i u jiné nízkonákladové banky - jen jako alternativu.
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: ZUNO má na starost stáhnout volnou likviditu z trhu. U nás sice RB jako skoro vsechny banky ma prebytek vkladu nad uvery, ale v jinych zemich, hlavne na vychod od nas, tomu je opacne. Od pulky roku 2012 plati nove pozadavky Basel III na likviditu. A tam lze mj castecne aplikovat i pujcky v ramci financni skupiny. Takze stazeni volne likvidity v cr a sk umozni skupine RB mene omezit pujcky treba na ukrajine.
    Ono castecne bude potreba pujcky omezit i tak, kvuli zprisnenym pozadavkum na vlastni kapital v Basel II, ale nebude to tak drasticke.

BTW, mit spoustu pasivnich klientu neni vubec spatne pro ekonomiku banky. Muze vydelavat pujcovanim na mezibankovnim trhu. Pro KBC je takhle slepickou snasejici zlata vajicka Postovni sporitelna.
    NELDE
    NELDE --- ---
    HARALD: Samozřejmě, protože je jinak zruší. Nicméně to vypadá, že potřebují hlavně počet klientů, i když to budou mrtvé duše.

ADAMM: Pokud prodají úvěry, tak mohou přežít s malým množstvím klientů. To bude kriérium úspěchu, nikoli počet klientů, na overnightu moc peněz nevyděláš. A pokud mají dneska hypotéky, tak mají docela šanci.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Zapomněl jsi na riziko, že nějaký měsíc nebude mít takovou útratu (třeba při pobytu v cizině, v nemocnici, nedostatku přijmů, atd). Pak u Zuna platí 69 poplatku a u mBank 0 až 27 jen pokud ten měsíc bude vybírat.

Mimochodem, jak to vypadá s těmi mBank brandovanými bankomaty - už se ví, jak to mBank využije?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    STEPNI_VLK: pokud budu mít někoho, kdo vybírá jednou za dva měsíce, tak pokud neplatí kartou vůbec, u mBank to má za 9 Kč a libovolný bankomat, u ZUNO 18 Kč bankomat RB. pokdu daný člověk platí kartou hodně, tak má u mBank za 0 Kč libovolný bankomat a u ZUNO 0 Kč bankomat RB.

ten příklad, kdy ZUNO vychází líp, je opačný: někdo, kdo vybírá hodně často - 5x měsíčně (s dostatečnou útratou kartou) znamená 0+0+0+35+35 u mBank, zatímco 0 Kč u Zuno, ale pouze při všech výběrech z RB bankomatů.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ADAMM: Zkus brát v potaz ty, kteří nevybírají desetkrát do měsíce, a rázem může být vše jinak. Já kupř. v současnosti vybírám cca 1x za dva měsíce. A to už pak není problém pohybovat se jednou za čas v blízkosti toho kterého konkrétního bankomatu, zvláště pak pokud s tím dotyčný počítá a jejich lokaci si zjistí.

I když zrovna já podobné věci vůbec řešit nemusím, ježto mám u PŠ výběry zdarma, přičemž bankomatů PŠ a ČSOB je všude tři prdele..
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: jo? to by mě zajímalo, komu to může přijít lepší - pokud teda nebydlí přímo u bankomatu RB.
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: Zuno má stejnou matku až v druhém řádu - RB International. Rozhodně v Česku i na Slovensku jedou s cílem být samostatně životaschopní a jejich cíle rozhodně nesměřují k převodu klientů do RB. Soudě aspoň podle motivací interních lidí.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Leckdo by mohl pokládat za výhodnější bankomatové poplatky Zuna.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    CMLKA: Zuno je zatím jen SK+CZ, Rakousko ne.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: Equa je projektem Anacap Finance - kteří mají jinak jen nějakou banku na Maltě, v ČR pak nebankovní hypotéky. imho půjdou první, i když jim to nepřeju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam